Декоративна стена с жив плет от бръшлян за градината

stena s jiv plet

Идеите за градината нямат край, просто ви трябва доза въображение и желание за тяхната направа. Тук ви предлагаме една идея за направи си сам декоративна стена с жив плет от бръшлян, с която се надяваме да ви вдъхновим. Необходимите материали не са много, както и работата по самия DIY проект. Убедени сме, че когато растението порасне достатъчно, за да покрие целия дизайн ще бъдете удивени от резултата. А ето и последователните стъпки:

Направи си сам декоративна стена с жив плет от бръшлян за градината

stena s jiv plet

Необходими материали:

Тел
Куки
Ролетка
Дрелка
Бръшлян

stena s jiv plet

Стъпка 1: Изберете правилното растение

Ключът към успеха на зелената стена е да изберете правилното растение. Изборът зависи от нашия климат и светлинните условия. Градинските центрове са чудесни за подпомагане идентифицирането на подходящите регионални сортове.

Ако искате бързи резултати се насочете към поне малко пораснал бръшлян. Но не забравяйте, че той не е идеален вариант за тухлени стени, защото може да проникне в пукнатините. Други варианти са увивни растения като пълзяща роза, жасмин, бугавилея, хидрангеа (пълзяща хортензия), лоницера (орлов нокът), тунбергия, клематис, пандореа, дипладения (мандевила), пасифлора, лантаната и т.н.

Стъпка 2: Избор на дизайн

Ромбоидният модел тип мрежа е чудесен вариант. Стои много красиво и същевременно не е труден за очертаване.

stena s jiv plet

Стъпка 3: Начертайте модела

След като установите модела, използвайте ролетка и молив, за да маркирате местоположението на куките. Използвайте по една кука на всяка точка, където мрежата се пресича. Бройката им ще варира в зависимост от конкретното ви оформление. За да направите завинтването на куките малко по-лесно, първо пробийте малка дупка. За растенията с по-големи стъбла, като хортензия, ще ви трябват по-големи кукички.

stena s jiv plet

Стъпка 4: Закрепете телта

Използвайте тел няколко сантиметра по-дълга, отколкото ви е необходимо, и я прекарайте през куките. Оставащите няколко сантиметра, за да фиксирате добре, обвийте обратно.

stena s jiv plet

Стъпка 5: Оплетете растението

След като се очертали модела и сте сложили куките и телта, то е време за самото растение. Засадете го близо до стената и в положение, където лесно може да достигне до най-ниската й точка. Внимателно оплетете растението около телта. Независимо от избора на растение, ще трябва да насърчите нов растеж, за да достигне навсякъде от модела.

stena s jiv plet

Източник: Оnekingslane.com