Домашни любимци

Кучето не спира да лае – какво да правим

kucheto lae kakvo da pravim

kucheto ne spira da lae

Всеки собственик на домашен любимец се е сблъсквал с проблема, когато кучето не спира да лае – какво да правим в тези ситуации, когато безпокои всички наоколо и плаши децата. Ако сте се чудили дали това е по-лошо от ухапване, отговорът може да се намира зад близката врата на съседите ви. Някои проблеми, свързани с поведението на домашния любимец, може да засягат само домакинството. Но дразнещия лай има способността да провокира безкрайни междусъседски диспути. И по този начин кучешките проблеми да се превърнат в човешки.

Кучето не спира да лае – какво да правим?

Като начало, открийте причините, които провокират лая и за колко дълго оказват влияние върху поведението на домашния ви любимец. Ако кучето не спира да лае, едни от най-вероятните причини са, защото му е скучно или самотно. Това се случва, когато е затворено за дълго само в къщи и няма с какво да се занимава. Малките палета имат много енергия и винаги са готови за игри, но когато им е скучно лаят, за да са заети с нещо. В тези случай е препоръчително да разширите кръгозора му и да му покажете интересни неща, като прекарвате повече време с него. Разхождайте го два пъти дневно – това упражнение е подходящо за доброто му физическо и психическо здраве. Научете го да гони и връща топка или фризби и играйте заедно колкото е възможно по-често. Дресирайте го да изпълнява няколко команди и ги практикувайте ежедневно. Запишете се в тренировъчен клас за кучета, където ще се занимавате заедно и ще постигате поставените цели. Осигурете гумени и безопасни играчки, с които да се занимава кучето, докато не сте си в къщи. Подменяйте ги периодично, за да му бъдат интересни. Уверете съседите си, че работите над проблема с дразнещия шум.

Дали просто не защитава територията си?

Причината за кучешкия лай може да бъде и тази, ако то реагира винаги, когато непознати приближат дома ви. В този случай опашката му стърчи, изправена нагоре, а ушите са наострени и насочени към натрапника. За да се справите с тази смущаваща ситуация, научете кучето на команда „Тихо“. Когато започне да лае по минувачите, позволете два-три воя и го прекъснете с гласова команда „Тихо“, след което разклатите кутия с монети пред очите му или напръскате устата му с вода, за да го разсеете. Тези изненадващи действия веднага ще  спрат дразнещите звуци. Когато престане да лае, го погалете и го похвалете с „Добро и тихо куче“ и му дайте лакомство.

Ако кучето не спира да лае, може да използвате друг начин подход. Елиминирайте страха му, като се опитате да му обясните, че хората не искат да го наранят или да превземат територията му. Помолете някои познат да застане на безопасно разстояние в двора ви и леко да приближава. Ако кучето не лае и се подчинява на командите, го наградете с лакомство. Ако след упражненията стигнете до ниво, когато кучето позволява на приятеля ви да се приближи до него без да лае, му позволете да го нахрани с вкусна награда.

Кучешкият лай може да бъде провокиран от страх или фобия. Силните звуци като гръм, фойерверки или ремонтни дейности могат да уплашат кучето. В такива ситуации се опитайте да успокоите джафкането, като осигурите място на животното, от където да не може да ги чува като мазето или някъде по-далеч от строежа. Друга причина за досадните звуци може да бъде тревогата му от раздялата с вас. Тогава то лае, докато се приберете в къщи при него. На пазара се предлагат специални яки, които имат амбицията да спрат лаенето. Но сами по себе си те не могат да разрешат причините, които провокират това. Макар и да  заглушават дразнещите звуци, те могат да накарат кучето да започне да копае или да избяга, а също да провокират агресивно поведение.