Домашни любимци

10 неща, които трябва да знаете, преди да си вземете куче

neshta trqbva da znaete predi da si vzemete kuche

neshta koito trqbva da znaete predi da si vzemete kuche

Мечтали ли сте да си имате малък и верен домашен любимец, който ще ви дава безрезервно любовта си? Ето списък с най-важните 10 неща, които трябва да знаете, преди да си вземете куче. Освен че няма да ви спаси от горяща сграда, да ви свали в движение от товарен влак или да ви извади от дъното на кладенец, както правят кучетата от филмите, притежаването и отглеждането му може да се окаже истинско преживяване.

10 неща, които трябва да знаете, преди да си вземете куче

kakvo da znaete predi da si vzemete kuche

Ето списък с 10 неща, които трябва да знаете, преди да си вземете куче. Прочетете го внимателно и се замислете добре, преди да предприемете това действие с всички последствия, които води след себе си то.

1. Кучетата отнемат много енергия и време

Да, те умеят да възнаграждават за усилията, която всекидневно трябва да отделяте в грижите си за тях. Но ако живеете сами и работите по 20 часа на ден, вероятно идеята да си вземете куче не е добра.

2. Ако много искате куче, но не сте често в къщи, трябва да плащате на някой, който да го разхожда

Кучето има нужда от всекидневна разходка по два пъти на ден. Освен това изберете порода, която не изисква особени грижи. Не искате домашен любимец, който да се нуждае от много внимание, обслужване и няма да ви оставя да излезете спокойно през вратата. Информирайте се добре, преди да се спрете на конкретен екземпляр.

3. Изберете куче, което да се нагоди към начина ви на живот и обстановката в дома ви

Ако живеете в малък апартамент, идеята да си вземете голямо куче не е добра, защото то ще има нужда от широко пространство. В противен случай животното ще се отегчи, ще унищожи имуществото ви или ще развие здравословни проблеми. Малките породи са подходящи за отглеждане в къщи, докато едрите изискват голяма къща и двор.

4. Вземете в предвид климата, ако смятате да държите кучето на двора

Ако ви трябва куче – пазач за двора, не го карайте да мръзне навън през зимата или му направете колиба, постлана с меко и топло одеало.

5. Малките кученца изискват много труд и време за дресиране

Ако не искате вещите ви да бъдат надъвкани, а нямате излишно свободно време или пари за дресиране  на малко куче, обмислете варианта да си вземете пораснал и обучен вече екземпляр. Това е все едно да имате дете, което може само да се храни и да ползва тоалетната.

6. Ще ви трябват много играчки за дъвкане, ако вземете малко кученце

Кученцето обича да изследва и опитва всичко, так че купете разнообразни играчки, които с интерес да дъвче. Освен това обезопасете дома си, като скриете всички лекарства или препарати на места, които то да не може да достигне. Приберете на сигурно място и скъпите си вещи и обувки, за да ги запазите здрави.

7. Ваксинирайте и обезпаразитете кучето възможно най-скоро

Хигиената е от особена важност, ако кучето ще живее в дома ви. Грижете се козината му да бъде чиста и без паразити. Не пропускайте и редовните прегледи при ветеринаря. Вашето куче ще ви се отблагодари за грижите, като бъде здраво и живее по-дълго.

8. Изберете каишка с подходяща дължина

Твърде късата или твърде дългата каишка може да нарани при невнимание кучето по време на разходка. Още по-лошо – може да нарани други или да избяга.

9. Нужна е медицинска застраховка

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно избора на най-добрата опция, за защита на домашния си любимец.

10. Независимо каква порода куче изберете, важното е да се забавлявате

Собствениците на кучета твърдят, че нямат по-добри приятели от тях. Няма как да не се съгласим с това.

Е, вече сте наясно с  повечето неща, които трябва да знаете, преди да си вземете куче. Искате ли опашат домашен любимец, който да ви посреща радостно на вратата или не?