Домашни любимци

Най-добрите породи кучета за деца

nai dobrite porodi kucheta za deca

nai dobrite porodi kucheta za deca

Ако имате намерение да си вземете домашен любимец в семейството, ето кои са най-добрите породи кучета за деца, сред които може да избирате. Ласи и Лейди и скитникът са забавни за гледане, но те съвсем не са сред най-подходящите кучета, които се разбират добре с малчуганите. Добро правило е да изберете порода куче според нрава, темперамента, размера и нивото на енергичност – всяко от които трябва да съответства на вашия начин на живот.

Топ 10 на най-добрите породи кучета за деца

nai dobrite porodi kucheta za deca

10. Булдог

Булдогът има здравина и стабилност, което го прави подходяща порода за палави деца, които биха си играли по-грубо с домашния любимец. Стигат на височина до 40 см и до 23 кг тежест и се чувстват комфортно да обитават големи къщи, но също така и апартаменти. Въпреки че няма да спечели кучешка награда за „най-енергично куче“, тази харизматична, приятелски настроена и лоялна порода се разбира добре както с други домашни животни, така и със себеподобни. Колкото и смущаващо да изглеждат, те са внимателни и дружелюбни с децата и са известни със своите охранителни способности и смелост.

porodi kucheta za deca

9. Бигъл

Първоначално тази порода се е използвала за лов, но бигълите са подходящи за домове с активни деца, защото са със здраво телосложение и никога не са твърде уморени за игри. Приятелски настроени, весели и умни, ако са правилно социализирани с нестопанствени  животни, те обикновено съжителстват добре. Изискват често къпане и ресане на козината, обаче. Високи са около 38 см и тежат към 10 кг и са подходящи за съжителство в апартамент. Нуждаят се от доста тренировки, така че ги разхождайте ежедневно, за да доживеят максималните 12-15 години живот. Винаги ги дръжте на каишка или ги пускайте да тичат в пределите на двора ви. Те следват нюха си и може да се скитат за приключения.

nai dobrite porodi kucheta za deca

8. Бултериер

Тази порода може да бъде много шумна  и изисква много време за игра, но е перфектното куче за голямо семейство. Бултериерът ще откликне на вашата привързаност като се държи много предпазливо с децата до края на своя живот, обикновено продължаващ към 10 години. Настроен е приятелски както към възрастни, така и към малчугани. Тази порода има висок праг за болка, което я прави чудесна за буйни деца, които се учат как правилно да се отнасят с кучетата.

porodi kucheta za deca

7. Коли

Тази порода направи Ласи най-известното куче. Колито е много нежна и предвидима порода, по-рядко хапят, лесно се дресират и са перфектни домашни любимци на семейства, които не са добре запознати с отглеждане на куче. Дългата козина изисква често разресване, за да изглежда добре. Колито се разбира чудесно с деца и обича да радва стопаните си и да защитава семейството. За голямо куче, то живеят доста дълго 14-16 години, а размерите му от около  64 см височина и 28 кг го правят подходящ за отглеждане в голяма къща или апартамент.

porodi kucheta za deca

6. Нюфаундленд

Наричана с прякор “ природна бавачка „, тази порода кучета обича децата и е много предпазлива към тях. Внимателна, търпелива и мила, този вид е като Майка Тереза на домашните любимци. Достига височина до 69 см и не тежи повече от 68 кг, така че трябва да обитава дом с голямо отворено пространство. В краен случай са изключително подходящи за двора, макар че обичат да живеят със семейството. Известни са с добрите си умения да плуват и с това, че могат да спасят човешки живот в спешни ситуации.

nai dobrite porodi kucheta za deca

5. Унгарска визла

Може и до сега да не сте чували за тази порода, но тя всъщност е сред  най-добрите породи кучета за деца. Има мил нрав и маниери, а също така е лоялна, привързана и спокойна, перфектна за игра с децата ви. Освен това е послушна, уверена и умна, формираща близка връзка със стопаните си и способна да учи бързо нови трикове. А вероятно най-хубавото е, че не мирише много на онази специфична животинска миризма. С височина около 59 см и тежест около 23 кг, визлата е подходяща порода за апартамент, но това може и да не се окаже добра идея. Може да се държи прекалено буйно в къщи и се нуждае от средно голям двор, в който да играе. Погрижете се да бъде здраво и щастливо и вашето куче може да доживее до 15 години.

nai dobrite porodi kucheta za deca

4. Ирландски сетер

Познат с червеникавата си козина, ирландският сетер е игрив, енергичен и обичащ да бъде около хора и да си играе с деца. Тази порода има нужда от много физически упражнения и е подходяща за семейства с енергични малчугани. Умен и тренировъчен спътник, сетерът е перфектен за хора, които живея в голямо пространство.

nai dobrite porodi kucheta za deca

3. Пудел

Тази порода често получава забавна прическа от собствениците си, но е много умна и внимателна. Тези кучета са чудесни за деца с алергии. Изглаждат горди и елегантни, но също така са грижовни и лоялни. Рядко раздразнителни или отегчени, приятелският маниер на пуделите и добрата им природа и търпеливост  ги прави чудесни партньори в детските игри.

nai dobrite porodi kucheta za deca

2. Лабрадор ретривър

Това е една от най-популярните породи кучета и това не е случайно. Животните от нея са защитни, игриви, любящи, търпеливи и надеждни. Красотата на лабрадорите съответства на тяхната сладка личност и интелигентност, а това ги прави чудесни домашни любимци за семейства с деца.

nai dobrite porodi kucheta za deca

1. Голдън Ретривър

С височина от 56 см и средна тежест от около 36 кг, тази порода не е толкова голяма колкото лабрадора, но е умна, мила, уверена и лоялна. Нито агресивни, нито плахи, голдън ретривърите са изключително търпеливи, което ги прави перфектни за деца. Обичат да играят, което е добре заради нуждата им от много физическа активност.

Принципно големите породи са най-добри за децата, но ако сте бдителни относно обучението за послушание на кучето, по-малките версии няма да  развият синдрома на малки кучета, което често ги прави опасни за децата, а дори и за възрастните. Сега, след като сте наясно малко повече за най-добрите породи кучета за деца, изберете едно от списъка и го направете домашен любимец.