Домашни любимци

Имате алергия? Вземете си куче

alergiq kuche

alergiq kuche

Имате алергия? Вземете си куче и научете как да се справите с тях заедно под един покрив. Ако вие или някой от семейството ви страда от алергия, няма причина да не поканите в дома си домашен любимец. Има някои основни съвети, които да спазвате. Първо, нека да разсеем един мит – не е напълно доказано, че кучетата не предизвикват алергия. Това е така, защото алергените се произвеждат в кучешката слюнка и пърхут, така че никое куче не може да се счита за напълно хипоалергенно. Но има някои неща, върху които да помислите.

Имате алергия? Вземете си куче, като спазвате следните правила

alergiq malko kuche

Изберете порода, която няма много дълга и гъста козина. Кучета, които оставят по-малко козина върху килима, пода, дивана и навсякъде в дома ви, съответно оставят и по-малко пърхут. Тези породи често са описвани като хипоалергенни и са по-добър избор за страдащите от алергия. Дори тези без козина като Chinese crested произвеждат алергени чрез слюнката и кожата си. Липсата на козина не означава, че не могат да предизвикат алергия. Ако изберете куче от смесена порода, не предполагайте, че ако единият родител е хипоалергенен, малкото кученце ще бъде същото. Палета от едно и също котило могат да произвеждат различно количество алергени.

Прекарайте известно време с кучето, преди да го приберете в дома си и да се привържете към него. Всяко едно животно е индивидуално и може да произведе от себе си алергени в различни нива. За да избегнете разочарованието е добра идея да си поиграете няколко пъти с кучето, преди да го осиновите. Попитайте дали може да го вземете за една нощ при вас.

Изберете дребна порода. Малките кучета може да са по-разумен избор, защото произвеждат по-малко алергени.

Къпете често кучето. Два пъти в седмицата е достатъчно, за да измиете от него причинителите на алергията.

Поддържайте дома си чист. Добрата хигиена намалява алергията към кучето. Бършете праха, чистете с прахосмукачка и мийте пода редовно.

Изчистете въздуха. Използвайте пречиствател за въздуха в дома ви, който ще намали алергените във въздуха.

Обмислете да намалите килимите. Те задържат много повече косми и пърхут, отколкото ламината, паркета, балатума и плочките на пода. На местата, където може да махнете или намалите килимите го направете.

Създайте зона за домашния си любимец. Обмислете дали не може да заградите пространство в дома си, което да бъде територия на кучето. Така може да прекарвате повече време в другите стаи, в които то не влиза. Ако времето е хубаво и е безопасно, оставете кучето да поиграе навън за няколко часа.

Ето и списък с породите кучета, които са подходящи в този случай:

Bichon frise

Cairn terrier

Norwich terrier

Chinese crested

Maltese

Toy and miniature poodle

Yorkshire terrier

Shih tzu

Border terrier

Miniature schnauzer

West Highland white terrier

Dandie Dinmont terrier

Havanese

Affenpinscher

Brussels griffon

Norfolk terrier

Australian terrier

Sealyham terrier

Silky terrier

Scottish terrier

Wire fox terrier

Lhasa apso

Welsh terrier

Tibetan terrier