Домашни любимци

Персийска котка – история и темперамент

persiiska kotka

Всяка персийска котка е достойна за уважение предвид спокойствието, което демонстрира, за разлика от някои други породи котки. Тези дългокосмести и елегантни животни са се появили в Месопотамия, по късно известна като Персия, където в момента се намира Иран. Благодарение на Пиетро Дела Вале, те са се появили в Европа в ранната 1626 година. В началото на възникването си са имали сива козина, но в последствие след разплод от персийци, са станали и двуцветни. Още интересни факти ще научите в редовете по-долу.

Персийска котка – грациозна гальовница

persiiska kotka otglejdane

Развъждането на древната персийска котка продължава до края на XIX век. По това време са станали популярни и в Турция и Афганистан. Тогава са ги наричали още азиатски котки. В процес на селективно размножаване на породата, тя придобива днешните си характерни външни белези – кръгла глава, дебели бузи, малки и закръглени уши, чип нос, къса муцуна, големи очи и издължено тяло. Козината им е по-дълга от тази на ангорската котка, но краката им са сравнително по-къси.

Персийска котка – темперамент

persiiska kotka povedenie i temperament

Всяка персийска котка се слави с тихо и спокойно поведение. Те са достойни членове на всяко семейство с подобен нрав. През повечето време са много гальовни и са радост за всяко дете. Умеят да изискват своето лично пространство и са доверчиви само към гостите, които те преценят.

Персийките са едни от най-спокойните котки. Харесват домове, в които не настъпват чести промени. Никога няма да ги видите да се катерят по хладилници или печки или да се разхождат по кухненския плот. За тях приоритет е разходката по пода. След една хубава разходка из дома, винаги предпочитат удобството и уюта на меките мебели. Там биха се радвали много на ласките, които сте способни да им дадете, но никога не биха настоявали за това. Когато сте извън дома, тази котка гордо ще пази местата за сядане, докато се върнете. Не са порода, която обича да къса завеси или обувки. Под достойнството им е. За сметка на това изискват да имат своя играчка – малка топчица или пластмасова мишка, която да си побутват.  Със своя тих и нежен глас умеят да изразят своите ежедневни нужни от храна, чист пясък и вода.