Домашни любимци

Ангорска котка – темперамент и грижи

ангорска-котка

Ако обичате домашните любимци и по-специално котките, или се чудите каква да си вземете у дома, тази статия за породата ангорска котка е за вас. Ще ви разкажем интересни факти за тях, от историята им на възникване, до начини на отглеждане.

Ангорска котка – история на породата

ангорска-котка

Името на тази порода (ангорска котка), идва от турския град Анкара. В продължение на много години, може би дори векове, котките са били една от най-големите атракции в южната ни съседка. Счита се, че те са били първите дългокосмести котки, които са пристигнали в Европа. Викингите, обаче, са ги изнесли от Турция преди повече от 1000 години. Благодарение на програмата за развъждане на един от зоопарковете в Анкара, местните жители са успели да запазят и размножат породата.

Ангорска котка – темперамент и грижи

ангорска-котка

Турската ангорска котка на външен вид е красива и елегантна, но всъщност може да изненада собственика си с нестихващото й желание за разузнаване. Никой шкаф няма да бъде достатъчно добре затворен или достатъчно висок за нея. Няма недостижими повърхности за това животинче. Тези котки се славят с активния и игрив темперамент, който притежават. Поради тази причина са много подходящи за семейства с малки деца или собственици с подобно енергично ежедневие. Имайте предвид, че са способни на всичко само и само да задържат вниманието върху тях. Пригответе се за продължителни игри.
Общителни са към всички гости на семейството, но най-привързани са към собствениците. Препоръчваме да осигурите още една котка за нейна компания в дома, в случай, че често отсъствате или работния ви ден е прекалено дълъг. Гальовни и обичливи са и е много вероятно през нощта да я усетите до вас на възглавницата.

ангорска-котка

Турската ангорска котка има само една основна козина. Тоест няма мъх под основната покривка с косми. Така, че лесно ще се справите с периодите за подмяната й. Нужно е само да я сресвате редовно. Мийте зъбите й, за да предодвратите появата на парадонтоза. Да, и животните страдат от подобни проблеми. Хубаво е да го правите поне веднъж седмично. Подрязвайте ноктите й на всеки две седмици. Избърсвайте очите гурлите от очите й с навлажнена кърпичка. За всяко око използвайте различен участък от кърпата, за да не разпространите евентуална зараза от замърсявания, без да знаете за нея. Чистете ушите й веднъж седмично. Препоръчваме да го правите с памучен тампон напоен със смес 50:50 ябълков пектин и хладка вода. Чистете редовно съда с котешкия пясък. Така ще я предпазите от възникването на зарази, а и козината й ще е винаги чиста.