Домашни любимци

Обучение на кучета – основни стъпки

dresirane i obuchenie na kuche

dresirane i obuchenie na kuche

Всяко домашно куче иска да е добро и вие да сте щастливи. Помогнете му, като научите как да постигнете желаните резултата чрез съветите ни за обучение на кучета – основни стъпки за дресиране. Вземете превантивни мерки, за да избегнете нежелани действия от страна на сладкия ви домашен любимец. Това е за предпочитане, пред варианта да го наказвате и да му се карате. За да научите кутрето как да се държи в дома ви и навън, трябва да го напътствате търпеливо и настоятелно, докато запомни правилният начин на поведение

Дресиране и обучение на кучета

Малките кученца се дресират най – лесно. Те почти нямат изградени лоши навици и затова подлежат на бърза и ефективна подготовка. Кучетата са социални животни с вроден инстинкт да следват водача си. Превантивното обучение на кучета ви поставя точно в такава позиция – на лидер, на когото да се подчиняват и уважават. Вие трябва да окуражавате или порицавате поведението му. Прекарвайте възможно повече време с кутрето си и изградете стабилна връзка помежду ви. Следете внимателно реакциите му и следвайте тези основни стъпки, за да го научите как да се държи правилно.

Важни правила за дресиране на куче

  • Надзор. Ключът към превантивното обучение на кучета е в наблюдението и ръководството. Дръжте палето в ограден периметър в дома си. Осигурете му достатъчно гумени играчки, които да дъвче и го наблюдавайте от близо. В моментите, в които трябва да излезете от вкъщи или сте заети и не обръщате внимание на любимеца си го оставяйте в щайга.
  • Тон на гласа. Кучетата слушат тона в гласа ви, когато се колебаят как да реагират. Повишеният тон мотивира силно. Когато окуражавате кучето да дойде при вас, когато го викате по име, изразявайте вълнението си. Успокоителният и равен тон са перфектни за команди. Пониженият глас изразява неудоволствие и предупреждение, подобно на майчино ръмжене.
  • Визуален контакт. Вие и вашето куче може да изразявате обичта си един към друг чрез директен контакт очи в очи. Но също така един продължителен и настойчив поглед трябва да кара кучето ви да разбере, че е сбъркало и трябва да спре с неправилното поведение.
  • Език на тялото. Колкото и неустоимо сладко да е вашето куче, не протягайте ръка да го погалите и приближите първи. За да подсилите авторитета си на водач, оставете любимеца си сам да търси вниманието и близостта ви. Хвалете  всеки път доброто му поведение, когато заслужава. Помнете, че вис сте по – голямата и смущаваща фигура, затова, ако не се приближава, се наведете или клекнете до неговата височина и го насърчете да се приближи.
  • Дисциплина. Дръпнете назад каишката и кажете  твърдо „Не“, когато трябва да коригирате нещо в поведението на кучето си. Опитайте се да пренасочите действията му в правилната посока след това. Например, ако забележите, че дъвче забранен предмет, веднага реагирайте и го заменете с някоя от неговите играчки. Никога не удряйте животното, защото по този начин ще започне да изпитва страх и недоверие към вас. Използвайте директния визуален контакт, тона на гласа и езика на тялото, за да подсилите вербалните команди.
  • Позитивност. Вашето пале търси закрила от вас, когато попадне в нова или страшни ситуация. Успокойте кучето си с оживено весело отношение, което да му покаже, че вие не се плашите и че няма причина и то да го прави. Предложете му малко суха храна, за да го разсеете от страшното преживяване.