Филми по книги

филми по книги

Филми по книги – най-добрите екранизации по класически романи.

Всеки филм започва със сценария, а в основата на сценария често е литературно произведение, написано преди много време, още когато дори киното не е било фактор в културата на обществото ни. Понякога това са бестселъри, понякога пък режисьорът избира определена тема поради оригиналността на историята, но почти винаги, когато един филм е базиран на книга, сценарият се адаптира.

Най-често се добавят или премахват сюжетни линии или герои, защото филмът – това е специална магия, която, за да се създаде, не може да бъде базирана изцяло върху литературно произведение на известен автор, както повечето си мислят, че трябва да е. Най-добрите адаптации в действителност не са тези, които взимат всичко от книгата.

Ние ще наблегнем на тези филми, които са се харесали на публиката.

Филми по книги

филми по книги

„Великият Гетсби“ (2013)

Книгата на Франсис Скот Фицджералд е публикувана през 1925г. и още през следващата година е заснет и филм по нея. „Великият Гетсби“ се появява на големия екран още шест пъти в различни адаптации. Последната от тях е на Баз Лурман с участието на Леонардо ди Каприо и Кери Мълиган. За разлика от романите на Толстой, Фицджералд е изключително труден за заснемане. Той е живял животът, за който пише и трудно се прехвърля духът на парите, лукса и безделието толкова убедително, колкото в книгата. Последният филм по книгата, обаче успява да накара зрителите да ах-нат от цялата подредена красота.

филми по книги

„Опасни връзки“ (1988)

Филмът печели „Оскар“ за за най-добър адаптиран сценарий на Кристофър Хамптън, награда за костюми, номиниран е за най-добър филм и за най-добра актриса – в главна роля за Глен Клоуз. Това е роман за любовта, разправиите и за ужасния женски характер. Написана е от генерала на френската армия Шодерло дьо Лакло.

Още филми по-книги

филми по книги

„Сбогом на оръжията“ (1932)

филми по книги

„Оливър Туист“ (2005)

филми по книги

„Отнесени от вихъра“ (1939)

филми по книги

„Джейн Еър“ (1996)

филми по книги

„Гордост и предразсъдъци“ (1995)

филми-по-книги

„Брулени хълмове“ (2011)

филми-по-книги

„Анна Каренина“ (2012)

филми-по-книги

„Големите надежди“  (2012)