Кино

10 животни, които заслужават Оскари

oscari jivotni tigar prase kuche

Време е да ви представим животни, които заслужават Оскари. На фона на всички критики към незачитането на човешкото многообразие видяхме, че има дълъг списък с невероятни роли на животни, които са останали непризнати във филмовото изкуство и броят им ще нараства всяка година. Не смятате ли, че малките “зверове” заслужават също толкова похвали, колкото и хората, понеже са станали част от филма? Ние мислим, че определено има животни с невероятни роли и заслуги към филмовото изкуство. Направили сме малка колекция от фантастични животински роли, лишени от полагащия им се Оскар.

Животни с велики роли във филми

jivotni zaslujavat oskari kuche momiche

Това е кадър от филма “Магьосникът от Оз” (1939). В него кучето Тото, което е женски териер, оцелява в ураган. След оцеляване в такова изпитание как да не го включим в “животни, които заслужават Оскари“? Кое друго животно би се справило? “Магьосникът от Оз” печели два Оскара и е номиниран за четири други. Според нас дори заслужава за най-добра поддържаща роля.

Животни, без които филмите не биха били същите

oscari jivotni kuche momiche

Кучето Спик от филма “Old Yeller” спасява момчето, неговият собственик от всякакви враждебни диви зверове, от миещи мечки до неопитомени нерези. Постъпка на животно, достойно за Оскар.

jivotni zaslujavat oskari tigar

Това е лъвицата Елза от филма “Роден свободен” (Born free). Елза е отвлечена заедно с двете си сестри. Тя успява да преодолее страшните периоди, които се изправят пред съществуването и успява да се превърне в символ на свободата и неприкосновеността на животинския дух.

oskari jivotni kuche vazglavnica

Това е кучето Бийзли от “Turner & Hooch”. Във филма играе и Том Ханкс, но без това куче, филмът не би бил същият. То е убито в кулминационната сцена. Котките имат девет живота. Защо не увековечим и Бийзли със златен Оскар?

oskari jivotni kusche

Джед е куче Хъски от филма “Белият зъб”. Джед е въплъщение на вътрешната борба между необузданост и опитомяване, роля която никой актьор не може да възпроизведе. Защо да не му връчим статуетка?

jivotni zaslujavat oskari kosatka

Досетихме се и за косатката Уили от “Волният Уили”. Косатките са сред най-интелигентните и социално еволюирали бозайници на планетата. Във филма, Джейсън Джеймс Рихтер е престъпно момче, което се привързва към пленената косатка. Ролята на косатката би разчувствала и най-твърдото сърце.

jivotni zaslujavat osckari prase

Ето го и малкото прасенце от филма “Babe”. Номинираният за Оскар актьор, Джеймс Кромуел казва, че той дължи кариерата си на малкото прасе. Ролята на актьора във филма е на земеделски производител, който има силна връзка с неговото прасенце.

jivotni zaslujavat oskari kon

Една роля на 10 коне, които определено имат воля за победа. Ето защо и филмът се казва “Воля за победа”. Състезателният кон постига серия от победи, които никой друг кон не бе постигал до този момент.

oskari jivotni kuche cherven kilim

Уги е куче от породата Джак Ръсел териер, което участва във филма “Артистът”. Без харизмата на това куче, филмът не би бил същият.

oskari jivotni tigar

Тигърът от “Животът на Пи” е най-известният бенгалски тигър на света. Доказва, че не е просто живо, дишащо, от плът и кръв същество. С участието му екрана, като че ли изглежда по друг начин в адаптацията по романа на Ян Мартел.