10 известни мисли и цитати на Оскар Уайлд

мисли и цитати на Оскар Уайлд

Оскар Фингал О’Флахърти Уилс Уайлд (16 октомври 1854 – 30 ноември 1900) е ирландски писател и поет. Днес той е запомнен с неговите епиграми и с романа „Портретът на Дориан Грей“, с неговите пиеси, както и с обстоятелствата за лишаването му от свобода и ранна смърт. След университета, Уайлд се мести в Лондон в модерните културни и социални среди. Като говорител за естетизма, той опитва късмета си в различни литературни дейности: публикува книга със стихове, чете лекции в САЩ и Канада за новия „Английски Ренесанс в изкуството“, а след това се връща в Лондон, където той е работил като журналист. Известен с неговото язвително остроумие и блестящ изказ, Уайлд се превръща в една от най-известните личности на своето време.

В разгара на своята слава и успех, докато неговия шедьовър, „Колко е важно да бъдеш сериозен“ (1895), е все още на пазара в Лондон, Уайлд написва „Маркизът на Куинсбъри“, заради която книга е образувано наказателно производство за клевета. Маркизът всъщност е баща на любовницата на Уайлд, а именно лорд Алфред Дъглас. Обвинението го лишава от свобода за 2 години. През 1897 г. в затвора, написва дълго писмо, което е публикувано през 1905 г., в което се обсъжда неговото духовно пътешествие и неговата философия за удоволствието. След освобождаването му той заминава за Франция, където пише последната си творба – „Баладата на затвора Рийдинг“ (1898), дълга поема, посветена на затворническия живот. Умира мизерстващ в Париж на 46 години.

10 известни мисли и цитати на Оскар Уайлд

1. „Смехът не е никак лошо начало на приятелство, това е и най-добрият край.“

2. „Понякога съм толкова умен, че не разбирам нито дума от това, което казвам.“

3. „Няма велик творец, който да вижда нещата такива, каквито са. Ако го прави, значи е престанал да бъде велик творец.“

4. „Опит е думата, с която наричаме нашите грешки.“

5. „Имам прости вкусове. Винаги се удовлетворявам от най-доброто.“

6. „Забелязвам, че когато мъж обича жена и дава малка част от живота си. А когато жена обича мъж му дава всичко.“

7. „Мечтател е онзи, който може да намери пътя си на лунна светлина. Наказанието му е, че вижда изгрева преди останалата част от света.“

8. „Някои хора ни правят щастливи, където и да отидат, други – когато си отидат.“

9. „Паметта е дневникът, който всички разнасяме със себе си.“

10. „Джентълмен е човек, който никога не би наранил чувствата на някого неволно.“