Книги

Магията на венецианското огледало от Наталия Солнцева

magiqta na venecianskoto ogledalo

magiqta na venecianskoto ogledalo

В нощта на Хелоуин всичко е възможно – да бъдеш различен, да бъдеш страшен или привлекателна – всеки избира своя собствен тайнствен образ. Но Хелоуин не е просто костюми, тежък грим и лакомства. Този комерсиализиран празник крие в себе си много древни тайни. Точно това се разкрива в „Магията на венецианското огледало“  – заплетена и трескава криминална история, каквито са всички романи  от Наталия Солнцева. Тя има дарбата да изгражда наситени с интрига романи, в които обаче водещият въпрос не е просто кой е убиецът, а разлистването на човешката душа пласт по пласт, за да се види как и най-обикновените от нас, и най-праволинейните на пръв поглед, крият своите тайни, потискани желания, подсъзнателни страхове. А те, според поверието, се проявяват най-вече в нощта на Хелоуин или всъщност в нощта на  Вси светии, на големия келтски празник Самхаин. А в тази нощ, казват, всичко излиза наяве – най-вече лошото.

„Магията на венецианското огледало“ от Наталия Солнцева

Наталия Солнцева преплита легенди и поверия с криминалната интрига, за да я направи по-плътна, по-дълбока. Писателката ни води из тъмните дебри на нощта на Самхаин, когато според древните легенди се отваря проход между световете, врата към миналото и към бъдещето. Тогава на мъртвите се дава възможността да довършат онова, което не са успели да направят на този свят, а на живите – да осъзнаят мястото си в лабиринта на вечността…

„Магията на венецианското огледало“ не е просто криминална история, а страховит разказ за тъмните сили, които за съжаление не излизат единствено в една нощ на годината, а живеят дълбоко в нас.

Но освен всичко това в романа на руската писателка неизменно има място и за любов – неочаквана и силна; любов, която се появява, когато не я очакваш, но която винаги носи избавление от мрака. Но понеже сме хора, освен за любов, ние отваряме душите си и за всякакви силни страсти, които ни водят понякога към грешки, към авантюри, към рискове, които могат да ни донесат или вдъхновяващо щастие или да ни обрекат на страх и отчаяние, защото всяка силна емоция може да се превърне в наша слабост.

Целият този коктейл от любов, страст, интриги, страхове, убийства, тайнствени сили и тъмни сенки ни е изящно поднесен от необикновената Наталия Солнцева.

Всъщност тази жена е обвита с мистерия, също като книгите си. Дори и на най-стандартния въпрос: „Коя е Наталия Солнцева“ малцина знаят отговора.

Никой от почитателите й не я е виждал лично, тя не прави срещи с читатели, не дава интервюта лице в лице, не организира представяния на книги. Слуховете са много: Солнцева е просто псевдоним, зад който се крие известен писател мъж, който има нужда от “алтер его”; зад името стои група пишещи, които се редуват в развитието на сюжета или работят по няколко книги едновременно; Наталия е измислен образ, за да прикрие известна личност от политически или академични среди, която пише романи като хоби… Легендите са почти толкова, колкото тези за нощта на Самхаин. Нищо чудно Наталия Солнцева да е реална жена, която просто да осъзнава, че най-емблематичното, което говори за един писател са книгите му, а не целият съпътстващ шум и да се посвещава на важното – писането. А по този въпрос няма легенди и слухове, а само едно мнение – Наталия Солнцева умее да пише.