Развлечения

Мъжкото его – какво трябва да знаем

majko-ego

Привет, дами! Искрено се радвам да ви намеря отново между нашите редове. Отново е Петък, но за щастие работната седмица  приключи преждевременно още вчера. Днес е един прекрасен празник, които надявам се ще отбележите подобаващо като си починете и се разтоварите. На Денят на труда ще си поговорим за нещо, което никога няма почивен – мъжкото его. То подобно на Чък Норис не спи, то дебне! Егото се е настанило в дълбините на нашата мъжественост и се храни с всеки успех, завоевание и признание (особено хранителна е положителната женска оценка). То е в постоянна тиха битка със скромността и за щастие почти винаги надделява. Аз ще си позволя да ви споделя моето лично виждане за това как то се храни или как да го оставите на лека диета, ако нещо се е „закръглило“ твърде много. Надявам се, че вашата половинка не е от мъжете, които винаги правят резервация за вечеря за трима – за вас, за него и за егото му.

За да вникнете по-дълбоко в мъжката същност, си представете егото като дърво, за което трябва да се грижим редовно. При правилна поддръжка то пораства здраво и може да бъде наш верен съюзник. Ако пък спадне прекалено – знаете, че никой не харесва „увяхнали“ неща, особено жените. Но като с всяко нещо на този свят, с егото също не трябва да се прекалява. Ако прерасне прекалено много се превръща в трънлив храст, които е в състояние да прогони и най-смелите принцеси.

Егото е като един задължителен аксесоар за всеки мъж и винаги дава точна представа за това какво се крие в нас. То е всичко това, което ние виждаме в себе си, когато се погледнем в огледалото – нашата самооценка, увереност, мъжественост и авторитет. А бе, с една дума егото е това, което ни прави мъже, освен другите ни анатомични особености, разбира се…

Какво влияе върху мъжкото его?

Ами, да ви кажа честно – всичко, но има някои неща, които са особено значими. Това е моят топ 5:

1. Леглото – aко има място, където нашата мъжественост се „кове“, то това е спалнята, масата, плотът в кухнята, подът и други локации, където ние често се доказваме пред вас, жените. Просто не можете да си представите колко е важно за нас да се представим добре и вие да сте доволни! Вашите искрени думи „Ох, беше прекрасно!“ са като инжекция стероиди в нашата мъжественост. Високата женска оценка на нашите умения в леглото е фундаментална за нашето самочувствие.

2. Стабилност и независимост – от това се изграждат стените на нашата увереност. И макар тези думи да звучат като рекламен слогън на Съединените щати, те са от съществено значение за нашата себеоценка. Всеки мъж се чувства могъщ, когато държи здраво и самостоятелно юздите на живота си. „Мъж под чехъл“, „Заврян зет“ и „Мамино момче“ не звучат като стимуланти за его, нали? Когато ни се налага да зависим от други хора, нашето самочувствие се подронва сериозно.

3. Играчките – това, че порастваме не значи, че спираме да си играем, напротив, просто играчките стават по-скъпи. Те се превръщат в нещо повече – доказателство за нашия социален статус! Всички тези коли, мотори,  джаджи, часовници, кожени аксесоари са символ на успеха ни. Ако мъж има проблем с егото, то ви гарантирам, че една скъпа и ниска кола би решила значително проблема. Големите и мощни джипове пък са чест подход за компенсиране на размера, или по-точно на недостига му.

4. Кариерата – значителен стимул за нашето его е успешната реализация и финансовата обезпеченост. Самият факт, че сме нечии шефове ни е достатъчен. Простичко е, няма значение каква е сферата и естеството на работата, високият пост и голямата заплата винаги са повод за захранване на егото. Мъжете обичат да парадират с това. Сигурен съм, че сте срещнали поне един спечелил конкурса „Мистър Преуспял“.

5. Физиката –  Не, дами, не тази физика, която учим в училище. Всички онези часове прекарани във фитнеса и всички литри пролята пот са с една цел – да се почустваме по-здрави и по-силни. Физическата мощ винаги и била символ на мъжественост и през вековете е омаяла много жени, особено в по-далечните епохи. Всички тези мускули имат за цел да ви покажат сила и да „повдигнат“ нашето его на по-високо стъпало.

За нагледен пример на всичко изброено по-горе,  можете да разгледате профилът на Дан Билзериан в социалните мрежи. Там думата „его“ крещи във всяка снимка. 

Как функционира егото?

След като вече разбрахте горе долу какво представлява егото и как се формира, следва да ви обясня и как работи. Ами, трудно, дами, трудно! Идеалното мъжко его е като да балансирате топка върху нож. И не, нямам предвид да забиете ножа в топката. Трудността идва от фактът, че трябва да  съумеем да озъптим всички тези стимулатори, които сами преследваме. Трябва да намерим точния баланс между нашата самооценка и оценката на външния свят, а те, уви, често се различават.

Прекалено ниското его е гаранция за мъж, който сам си дава ниска оценка. Резултатът е неприятен – неувереност, липса на самочувствие, мотивация и себеуважение, срам и други крайно неприятни емоции, които смазват мъжкото излъчване.

Прекалено високото его пък е доказателство за прекалено надценяване. Резултатът е надменност, нарцисизъм, прекалена самоувереност, арогантност, агресия и дори да възможни и редки случаи на  самообожествяване.

Кое от двете е по-лошо? Не знам.

Балансираното его е красиво и изящно. То е нирвана. Моментът, в които ние сме уверени в нас самите и никой не може да разклати нашата мъжественост. Ние сме се доказали пред себе си и пред света, държим за ръка жената на живота си и залезът се отразява в очите й. Вътрешна идилия, която личи и отвън. И това благодарение на вас дами, защото както е казал Джоко Росич: „За какво му е на един мъж да прави каквото и да било в живота си, ако няма една жена до него, която да му каже: „Браво, страшен си!“.

Вие дами, имате важна роля за изграждането на нашето его и също така можете да го сразите жестоко. Всеки жест от ваша страна, който ще накърни нашата мъжественост, би довел до спад на егото ни. Ако ни упрекнете за някоя от посочението по-горе пет точки, то определено ще ни засегнете.

Сега вече знаете как да боравите с мъжкото его, но все пак бъдете внимателни, то си е цял организъм. Старайте се да „поливате“ редовно егото на своята половинка и ще имате до себе си един уверен мъж. А сега по повод празника ви апелирам да излезете и да се позабавлявате с мъжкото его на някой непознат – вече знаете къде да се „ровите“.

Бъдете красиви и се усмихвайте!

Ваш Франки

Inline
Inline