По женски

Секс след раждане – какво трябва да знаем

секс след раждане

се*с след раждане

Въпросът кога може да започнем да правим се*с след раждане вълнува много жени и мъже, които наскоро са се сдобили с наследник в семейството. Това е напълно нормално, защото е важно за майката да се наслади на физическия контакт, без да изпитва болка и притеснение. Ето защо е нужно време, а за всяка жена то е индивидуално, за да се почувства готова за това – както физически, така и емоционално. Има някои предстоящи неща, за които е добре да бъдете подготвени предварително и сега ще ви помогнем с няколко съвета, които ще ви бъдат полезни.

5 неща, които да очаквате, след като правите се*с след раждане за първи път

1. Трябва да бъдете наистина търпелива, съпругът ви – също

Най-лошото, което може да направите е да прибързате. Повечето акушер-гинеколози съветват родилките да изчакат поне шест седмици или до първия си следродилен контролен преглед, за да се уверят, че всичко е наред. Трябва да сте отново на крака, кръвотечението да е спряло и да обсъдите контрацептивите, които ще използвате. Ако правите се*с прекалено рано след раждането на бебето има опасност от разкъсване на възобновената вагина, която все още не се е възстановила напълно. Освен това, има вероятност от бактериална инфекция.

2. Емоционалната готовност е също толкова важна, колкото и физическата

Също както усещате тялото си променено и ви е нужно време, за да се почувствате отново уверени и готови за се*с, така трябва и да сте емоционално готови отново за интимност. Доктор Лора Райли, директор на Родилното отделение в Масачузетската болница, обяснява: „Някои родилки са физически и психически уморени, и не се чувстват привлекателна. Загрижени са за това дали вагиналната им област е готова за физически се*суален контакт. А ако се чувстват напрегнати, това е по-вероятно да им причини неудобство.“ Има  вероятност да сте недоспали, да се възприемате за непривлекателни или просто да не сте в настроение за се*с. Всичко това е нормално за състоянието ви, така че не прибързвайте и се отдайте на ласки с партньора си едва тогава, когато сте напълно готова.

3. Най-вероятно ще почувствате болка, но не непременно

Някои жени не изпитват никакви болки, когато правят се*с след раждане. Това се случва най-често при тези родилки, които са изчакали по-дълго, за да се възстановят напълно. Други, обаче, изпитват известен дискомфорт, но това е напълно нормално и отминава с времето. Доктор  Райли обяснява: „Матката и шийката на матката може да са по-ниско от преди. „ Вероятно нещата там долу са се променили, особено ако сте родили по естествен начин. Някои пози, които сте предпочитали преди, сега може да ви накарат да се чувствате неприятно, а други, които сте пренебрегвали – да ви станат любими. Мислете за ситуацията по следния начин: това е, сякаш опознавате тялото си отново за първи път и докато от една страна може да ви изглежда странно, от друга може да се окаже вълнуващо.

4. Трябва отново да влезете в ритъм

Това няма да се случи за една нощ, разбира се. Ако правенето на се*с след раждане причинява неудобство на жената, тя няма как да го прави, както преди и трудно ще иска да прояви инициатива за това. Според Д-р Райли, може да отнеме време дори до една година за някои жени, за да се почувстват отново както преди в интимен план. Но за повечето е като карането на колело – колкото повече го правиш, толкова по-естествено изглежда.

5. Кърменето може да окаже влияние върху либидото и други неща

Една от причините, поради която е възможно да нямате желание за се*с е кърменето. Хормонът пролактин, който спомага за производството на кърма за храна на вашето бебе е известен и с това, че потиска либидото. Освен това, кърменето понижава нивото на естроген, което освен всичко друго причинява сухота на вагината.

Определено ще ви е нужен лубрикант на водна основа първия път, в който решите да правите се*с след раждането, защото това е най-малко дразнещо за вашата възстановяваща се кожа. Гърдите ви също може да са доста чувствителни, защото в момента работят за изхранването на вашето бебе нон-стоп. Предупредете партньора си да бъде внимателен и нежен. Отпуснете се и се наслаждавайте на любовта си, докато правите се*с след раждането на бебето за първи път. Постепенно всичко ще стане, както преди.