atina zamak zevs

Атина е историческата столица на Европа с дълга история, датираща от времето на първото селище в епохата на неолита. С течение на годините множество завоеватели, които окупирали града са издигнали уникални, прекрасни паметници и редки исторически палимпсести (старинни ръкописи, написани върху по-стар заличен текст на пергамент). През 1834 г., тя се превръща в столица на модерната гръцка държава и в рамките на два века успява да се превърне в атрактивна модерна столица. Голяма част от историческия център на града е превърнат дълга 3 километра пешеходна зона (най-голямата в Европа), която води до най-големите археологически обекти.

Митове, традиции, история и култура на едно място

atina akademiq arhitektura

Атина е град с митове, традиции, история и култура. Пътешествениците го избират като дестинация и заради неговата несравнима природна красота. Това е едно вълшебно място изпълнено с открития, чар и тайни. Оставете се да бъдете омагьосани от своето историческо богатство и единствено съвременните реалности. Екскурзия до Атина ще остави приятно усещане у вас, че светът в крайна сметка е много богато, красиво и интересно място.

Архитектурни и природни богатства в Атина

atina partenon

Наследството на Атина от класическата епоха е все още налице в града. Древни паметници и произведения на изкуството, сред които най-известният е Партенона.

atina akropola

Градът е успял да запази няколко римски и византийски паметника. Атина е дом на два обекта обявени за световно наследство от ЮНЕСКО. Това са Акропола и средновековният манастир Дафни. Датират от началото на XIX век. Отделете време да посетите и  Атинския университет и академията на Атина.

atina vino grozde

Отдаде ли ви се възможност опитайте гръцкото вино, защото традицията на винопроизводството в Гърция е с дълга и богата традиция. Свързано е не само с хранителните навици на гърците, но и с религиозните и народните им традиции, както и с културното им наследство.

atina peshtera petralona

Природата на Атина е съкровище за местните и гостуващите в града. Гърция е осеяна с над 8500 пещери. Докоснете ли се до тях ще се убедите, че са истински паметници на природата, пълни с чар и мистерия. Някои от тях са известни по целия свят с антропологичните си находки. С такива разполагат пещерата Петралона (Petralona) в Халкидики (Halkidiki) и пещерата Франчити (Franchthi) в Пелопонес. Ето ги и останалите забележителности, които си заслужава да посетите в този магически град.

Атинската колонада на Крал Аталос

atina kolonada kral atolos

 Манастир Дафини

atina manastir dafini

 Мраморен храм със статуи на жени

atina mramoren hram jeni statui

 Атински одеон на Херодот Атикус

atina odeon herodot atikus

 Атинският университет

atina universitet

 Византийска църква в Атина

atina vizantiiska carkva

 Музей на Акропола в Атина

atina muzei akropola