bern katedrala sgradi shveicariq reka darveta

Берн е столицата на Швейцария, известна още като градът на мостовете, фонтаните и мечките. Основана е през 1191 година от Дюк Берхтолд. Известната стара част на града е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Берн имам какво да ви предложи и с какво да ви изненада. Разнообразие от културни забележителности, спорт, наука, образование, природа, места за пазаруване и много развлечения.

Влезте в атмосферата на Берн

shveicariq bern reka pateka kashti sgradi rasteniq planina

В Берн цари красива атмосфера. Хората се наслаждават на живота си пълноценно, както и на свободното си време. Това за тях е важно и необходимо. За това е лесно да се отпуснете и насладите на всичко в града. “Най-красивият град, който съм виждал”, възкликва Йохан Волфганг фон Гьоте за Берн, в писмо до приятелката си Шарлот фон Щайн по време на престоя си през 1779 година. Днес столицата на Швейцария все още изненадва посетителите си с чар, разнообразни забележителности и събития.

Забележителности и очарования в града

bern shveicariq chasovnikova kula

Часовниковата кула Zytglogge в Берн в момента е една от най-големите забележителности на града. Богато украсеният астрономически часовник с движещи се фигури е построен през 1530 година.

bern shveicariq rozi gradina

Градината с рози е богато засаден парк с над 200 вида рози в стария град.

parlament bern sgrada shveicariq ploshtad fontani

Строежът на сградата на парламента започва през 1852 г. Завършена е през 1902 година като в екстериора и се съдържат много символични елементи от историята на града.

katedrala bern shveicariq most reka

Катедралата на Берн е най-голямата църковна постройка в града. Строежът и започва през 1421 година, в него участват няколко поколения строители и завършва през 1893 година.

muzei bern istoricheski shveicariq

Историческият музей в Берн пази в себе си постоянна изложба на моменти и предмети от историята, пра историята, ранната история и етнография. Интегрираният в него музей на Айнщайн представя живота и творчеството на Алберт Айнщайн като част от историята на града.

bern park shveicariq mechki

Паркът с мечките в града е специално и различно преживяване както за малки деца, така и за възрастни. Посетителите имат възможност да наблюдават как се къпят мечките пред очите им.

bern fontani ploshtad shveicariq

Градът не би бил толкова красив без легендарните за него фонтани, които са част от площадите. Датират от времето на средновековието и украсяват “сивите сгради”.

Житницата

bern shveicariq jitnica sgrada

Красивите швейцарски Алпи погледнати от Берн 

shveicariq bern alpi planina

 Част от града и къщите му в близост до реката

shveicariq bern reka kashti

 Парламентът в Берн, Швейцария

shveicariq bern parlament sgrada