Пътешествия

Почивка в Турция на Дидим – сгради с историческо значение

didim turcia pochivka ruini milet

Дидим е малък град, който се превръща в популярна дестинация за почивка в Турция. Част е от провинцията Айдин. Разположен на един от бреговете на Егейско море, крие в себе си доста чар. По време на Османската империя градът се е казвал Йоранда. След това е бил преименуван Хисар. Но не за дълго. Сполетяло го е земетресение през 1955. Когато го възстановяват сменят името му на Йенихисар до 1997, когато получава сегашното си име.

На територията му ще намерите много сгради с историческо значение. Риболовът там е почти основно препитание и е широко развит. Изобилието от риби е много и ако имате път на там, задължително опитайте рибните им деликатеси. Ще се очаровате от магията на синьото море и златистите плажове на Егейско море.

Древен Дидим – забележителности

didim turcia hram na apolon

Известен е с естествената си красота още от древни времена. Озовете ли се в близост до град Алтинкум ще бъдете впечатлени от останките от храма на Аполон. Според легендата Лето забременява с нейния син Аполон от Зевс. Храмът на Аполон се счита за център на пророчеството. Архитектурата няма как да не ви завладее. Не бързайте да си тръгвате, попитайте местни или екскурзовода ви за историята му и ще разберете колко внушителен е бил.

didim turcia pochivka milet ruini

Милет е древен град в Дидим. Основан е през 2000 г. преди новата ера. От тогава се е превърнал в един от най-важните морски градове на Йонийско море. Намира се на западния бряг на Мала Азия. Когато се е владеел от персийците, градът е взет насилствено от Александър Македонски. Съдържа множество исторически артефакти, които могат да бъдат видени  на територията му. Всички останали важни исторически предмети, намерени в разкопки, са изложени в музея на Милет. Ако го посетите, ще имате възможност да проучите историческите факти от по-близо.

didim turcia pochivka prien hram atina

Приен е друго историческо селище, разположено близо до града. Построен е на надморско равнище до 380 метра по стръмни склонове на брега на морето. Приен датира от VII век пр. н. е. В селцето са приютени древните храмове на Деметра, Атина, Зевс и Византийската църква, както и историческият артефакт храмът на Атина. Построен е от известния архитект Питеус, а източната част на храма е окончателно завършена от Александър Велики през IV век преди новата ера.

didim turcia pochivka prien hram zevs

Храмът на Зевс Олимп може да бъде посетен точно в тази област, както и руините на древен стадион. Докоснете се до историята с тези вечни и характерни за времето си постройки.

Сините брегове на Дидим и областта

didim turcia ezeroto bafa

Дидим е подходяща дестинация за почивка в Турция, ако сте любопитни към древното минало, но пък обичате да прекарвате следобедите си под слънчевите лъчи на лазурно сините брегове, които притежават плажовете на Дидим и региона ще станат неразделна част от вашата почивка в Турция.

Градът и местността около него е сбор от природни чудеса – вдъхновяващи сини плажове, езерото Бафа, живописни пейзажи, борови и маслинови дървета, ще видите и разнообразие от красиви птици да прелитат. Основният поминък на града е риболовът и ще е почти грях да си тръгнете от града, преди да сте опитали морските им деликатеси, извадени от Егейско море.

Климатът по тези територии е доста мек, така че ако сте фен на морските спортове, добрата новина, е че можете да ги практикувате и през зимата.

В Дидим има няколко дискотеки, малки барове и клубове. Някои от тях са с музика на живо, най-вече турска. Нощният живот със сигурност не е скучен.

didim turcia pristanishte

Строежът на пристанището Ди-Марин Дидим е завършено през 2009 година от Доуш Холдинг, след инвестиця от 50 милиона долара. Разполага с места в размери от 8 метра до 50 метра. Ако решите да си купувате голяма яхта, не се притеснявайте, има места всякакви. На територията му са търговски център, яхтен клуб и други удобства за посетителите на пристанището.

Имаме тайното усещане, че докато сте чели статията сте стегнали вече половината си куфар. Готови ли сте да се запознаете с магията на Дидим на живо?

Почивка в Турция, Дидим – плаж Алтинкум

turcia didim plaj altinkum

В Дидим на почивка, Турция – плаж Сарикум

didim pochivka turcia plaj sarikum