devin zabelejitelnosti

Девин забележителности сред лечебните минерални води.

Девин в миналото е бил  древно тракийско селище, носещо наименованието Диов. Славяните, които се заселили по земите му дали името  Дьовлен, което в превод означава „малка хралупа“. Селището било напълно разрушено от султан Баязид, когато започнал своите нападения на Балканите. Разкопаният  некропол в центъра на града датира от XIII – XIV век и е доказателство за това, че мястото има многовековна и интересна история.

Местността около Девин е обитавана от местните тракийски племена от края на бронзовата епоха ( около XIV век преди новата ера) до късната античност (около IV век след новата ера). Най-разпространените археологически паметници на тракийската култура са многото тракийски могили, селища и крепости като Борино, Ягодина, Триград, Грохотно, Върбово, Стойките и други. Върху територията на града са регистрирани значителен брой тракийски светилища върху голите скални върхове, възникнали още през XIII век преди новата ера. Светилища е имало на Виденица и местността Станилово бърде от елинистическата епоха.

Освен природни забележителности Девин има богато културно-историческо наследство. В районът се намират редица археологически паметници. Запазени са руини от крепостта на Турлата, градището край село Гела, крепостта над Девини Беаднос. Кемеровият мост датира още от римско време. Той има един свод и е  изграден без хоросанова спойка в основите. През моста е минавал римският път за Филипи. Богатото историческо минало на мястото е създало културно наследство в областта на музиката, танците, народните обичаи и бита. Голям интерес за туристите представляват традиционните родопски китеници, губери, халища, одеала, терлици, чанове и изработките с дърворезба.

Забележителности в Девин

devin zabelejitelnosti

Част от важните забележителности в Девин е Историческият музей. В него са изложени експонати, свързани с историята на градчето. Църквата „Свети Йоан Рилски“, която е основана през 1936 година, също привлича гостите на града. Днес Девин е популярен сред населението на България с наличието на множество минерални извори, чиято вода притежава лечебни способности и има благотворно влияние.

Още забележителности в Девин и региона

devin zabelejitelnosti

Природната забележителност край Девин, наречена Триградското ждрело е обявена за защитена територия през 1963 год. На източната страна на скалния венец се намира пещерата „Харамийска“. Смята се, че пещерата е била обитавана от древните жители по тези места през енеолита. Останки от пещерните им жилища могат да се видят в началото на пещерата. В ждрелото се срещат и много редки представителите на фауната и флората. Триградското ждрело е в списъка на 100-те национални туристически обекта.

devin zabelejitelnosti

Пещерата „Дяволско гърло“ е един от феномените на Триградското ждрело край Девин. Тя е формирана вследствие на пропадане на земните пластове. По изкопан тунел с дължина 150 метра се стига до впечатляваща с размерите си зала на пещерата. От нея се стига до естествения вход на пещерата  по виеща се стръмна циментова стълба.  Пещерата е един от 100-те национални туристически обекта

devin zabelejitelnosti

Ягодинската пещера също е сред природните забележителности на Девин и Родопите. В нея са открити следи от живот, който е започнал в края на новокаменната епоха и преминава през всички периоди до Средновековието. Тя е пететажна, с лабиритнти, пропасти и обща дължина около 10 километра. Във вътрешността й могат да се видят интересни форми на драперии,  сталактити, пещерни бисери, „леопардовата“ кожа, сталактони и други пещерни образувания.

devin zabelejitelnosti

Еко-пътеките край Девин предлагат красиви пейзажи и незабравими емоции. Общата дължина на основната екопътека Струилица-Калето-Лъката е около 4 километра.

devin zabelejitelnosti

Град Девин е вторият български център за международен ловен и риболовен туризъм. Водите на реките Девинска и Въча са богати на риба. В тях могат да се ловят мряна, кефал и пъстърва. В язовира, освен изброените видове има също червеноперка и шаран. В горите около градчето и в специално изградените за ловен туризъм резервати се срещат глигани, елени, глухари, диви кози, диви прасета, зайци и други животни.

devin zabelejitelnosti

devin zabelejitelnosti

devin zabelejitelnosti

 

източник снимки: Евгени Динев

stock.evgenidinev.com