kavala panagia more kashti

Град Кавала е столицата и главното пристанище на префектура Кавала. Построен е амфитеатрално по склоновете на Mt. Symvolo образуващи един от най-живописните градове в Гърция. Ще усетите полъха на града с историческите сгради, които перфектно отразяват съвременния му характер.

Кавала от древността

kavala kashti more lodka

Според археологически находки историята на Кавала датира от праисторическите времена. Първоначално градското ядро се е простирало до Паная (Panayia), който е обитавано от VII век преди Христа. След 2500 година обаче, в началото на XVI век. Едва след 1928 година градът е започнал да се формира и е достигнал днешната си визия и облик. Стратегическото и икономическото му значение през вековете се дължи на разположението на Via Egnatia (един от най-известните военни пътища, построен от древните римляни). Пътят пресича града, свързвайки Изтока и Запада.

На обиколка из Стария (Panayia) и Съвременният град

akropolo kavala zamak kashti sgradi

Най-важните забележителности в област Panayia са замъкът, Акропола, Имарет (The Imaret) и старият фар в края на улица Теодору Павлиду, под който се намират скалите на града. Природната забележителност на Стария град е площад Мохамед Али, контролиран от неговата статуя, разположена между “konaki” (неговата къщата, построена в края на XVIII век) и църквата на Panayia, построена през 1965 г. върху руините на по-стара пост-византийска трикорабна базилика. А обиколката на улица Мохамед Али ще ви отведе до най-стария квартал на града, където ще имате възможност да посетите Хюсеин бей джамия (или джамия Music).

kavala muzei garciq tiutiun

Кавала разполага с уникален характер, отразяващ своето неотдавнашно минало. Неокласически имения и големи тютюневи складове предизвикват спомена за далечното минало, когато един богат човек от буржоазно семейство е доминирал в града. В “Меката на тютюна”, както Кавала е наричана в миналото, хиляди мъже и жени са изкарвали прехраната си с тютюн. Лицата им ще останат живи за цяла вечност, благодарение на черно-белите снимки, украсяващи стените на Музея на тютюна на града. Гледайки пристанището облечено с палмови дървета, модерни сгради една до друга и опитвайки от деликатесите на рибните таверни, ще разберете че е имало смисъл да дойдете в Кавала.

plaj batis garciq kavala more

Седем важни сгради
1. Tokos Hall (1879) – резиденцията на тютюневия фермер Д. Токос (D. Tokos), която бе домакин на италианското консулство в продължение на две години (1879-80) и разполага с Османски, неокласически и барокови елементи в архитектурата. Днес тя е седалището на 12-ти отдел на византийските антики.
2. Стародевическата гимназия (The old Girls’ School) е неокласическа сграда, в която днес се помещава 10-то ОУ
3. Къща Megali Lesxi (Big Club), (1910) е неокласическо имение, в което сега се помещава градската библиотека.
4. Кметството (1890), бившата резиденция на унгарския търговец на тютюн Pierre Herzog.
5. Wix Hall (1898-1900), бившата резиденция (до 1925 г.) на германския барон Адолф Уикс фон Золна. От 1989 г. в нея се помещават общинските власти.
6. Католическото посолство (1888-92) е сграда, в която се помещава френското консулство, както и училище за изучаване на френски език.
7. Общински тютюнев склад (построен около 1900 г.), в който са включени османски, неокласически и барокови елементи.

far garciq kavala more

kmetstvo kavala sgrada

garciq plaj amolofoi kavala

kavala plaj garciq more