evia ostrov garciq pochivka

Решили сте да пътувате извън страната и сте си избрали почивка в Гърция на остров Евия? Ние се заемаме с приятната задача, да ви информираме малко повече за острова преди да сте си опаковали багажа.

Търсейки на картата на Гърция, много хора не осъзнават, че Евия (Евбея) е всъщност остров. На всичкото отгоре е и вторият по големина след Крит. Островът е голям и може да се обиколи с кола, тъй като има какво да се види в малките села. В зависимост къде сте се настанили, имате възможността да се насладите, както на спокойствието, така и на бурния нощен живот. Едно е сигурно, ще бъдете омагьосани от красотата на острова.

Да се подготвим за почивка в Гърция на остров Евия

eviq gmurkane sport atrakcii

Остров Евия е свързан със сушата с два моста. С големите си високи алпийски гори, само на час път от Атина, великолепните плажове и гъстата природа – Евия е идеална туристическа дестинация. Островът, със сигурност, е скритото съкровище в централна Гърция.

Островът е обитаван още от праисторическите времена. Халкида е била столица на Евия още от древността. Днес е модерен град с много магазини, банки, барове и ресторанти. Тук можете да посетите археологическия музей и да видите останките от древни храмове, както и крепости от 15 век. Вторият по големина град е Еретрия, който също е бил важен финансов и културен център в Древна Гърция.

Отделно от разходките по този удивителен остров, има и няколко места за водни спортове като кайтсърфинг, гмуркане, уейкбординг в Халкида, Еретрия, Лефкади, Неа Стира и около Кими. Можете също да пробвате организирани колоездения, трекинг или алпинистки обиколки. Имате и възможността да се насладите на СПА центрове и лекуващи басейни, разположени на няколко места в северната част на Евия в град Аидипсос. Северната част на Евия, пък е домакин на един от най-добрите и най-организираните къмпинги в Гърция в град Агия Анна. Там можете да отидете на велотуризъм и походи, започващи от къмпинга. Евия е атрактивна и през зимата със своя ски туризъм.

Относно храната на острова ще забележите, че е много традиционна и почти всяко село има поне един свой специалитет. Обикновено можете да се разхождате в кухнята, за да видите какво се предлагат, тъй като на много малко места има менюта на чужд език. В Халкида и Еретрия ще намерите всичко, което трябва, и в селата ще се натъкнете на много хубави магазини с традиционни неща.

 По плажовете на остров Евия

pochivka garciq ostrov Eviq

За радост на почиващите, плажове има по целия остров Евия. Можете да намерите плажове, които могат да се простират до 5-10 км, или дори такива, които дори не могат да се видят на картата. Можете да ги изследвате по суша или по море и да посетите над 900 километра от брегови линии на великолепни плажове, които целуват планините и боровите дървета. Само да споменем и някои от тях: Артаки, Неа Стира, Хилиадо, Кими, Ангали, Агиокампос, Тапса, Муртери, Витури, Петали, Алмирики, Агиос Димитриос и Агиос Георгис.

Нудисткият плаж Хилиаду на остров Евия 

Hiliadu Garciq plaj Eviq garciq

Хилиаду е най-известния плаж на остров Евия, най-вече поради своята нудистка репутация. Въпреки това, плажът е просторен и предлага достатъчно място за всички. Има и втори, по-усамотен плаж, в непосредствена близост до него. Водите тук са в типичната лазурен сини цвят, а редицате необичайни скални формации придават един завършен вид на дива природа.

 Каристос – два плажа разделени от пристанището

karistos gurciq plaj ostrov Eviq

Със светло сините си и тюркоазени води, Каристос е най-важното пристанище в южната част на Евия и е най-оживеното село, особено през лятото. Тук има два плажа: Псили Аммос на изток от пристанището и Каристос на запад. И двата бряга са пясъчни със симпатични чадъри и шезлонги.

Агиос Георгиос – бягството на спокойствие

pochivka garciq georgios plaj ostrov

Агиос Георгиос е спокоен просторен плаж в северната част на Евия. Всичко тук е ведро и безоблачно: плажът никога не е твърде пренаселен; прекрасните цветове на бежовия пясък, сивите камъчета и светло синьото море перфектно композират отпускаща палитра. Плажът се намира в предната част на едноименната селото и в близост до живописна църква, която абсолютно си заслужава посещението!

плаж Едипсос – красотата на термалните води стичащи се по скалите

edipsos plaj gurciq ostrov eviq

Едипсос е бил известен още в Древеността със своите лечебни води и още оттогава привлича посетители от всички краища на света! Плажът на Едипсос е много ситен пясък и с прекрасни зелени и тюркоазени води. На единия край на плажа има някои чадъри и шезлонги за ползване. Това, което удивлява посетителите е непрекъснатият поток на термалните води надолу по скалите и направо в морето. Морето е горещо, което прави плажа още по-любим за децата и възрастните.

Бреговете на плаж Алмирики на остров Евия в Гърция

Evia ostrov garciq Almyriki plaj

Заливът на Алмирики се намира в източната част на острова в залива на Каралидас и може да се стигне чрез селото Месохория. Има павилиончета, които работят само през летния сезон.

Плажът Тапса на остров Евия

eviq tapsa gartsiq plaj pochivka

 Друга добре пазена тайна на остров Евия е и уединеният плаж Тапса на север от Кими. Тук има малко посетители и плажът изглежда девствен. Въпреки това, до там може да се стигне и с лек автомобил, въпреки че трябва да се внимава с тесните пътища. Тапса е една лагуна на кристални тюркоазени води, контрастиращи с белите камъчета на плажа.