evia ostrov garciq

Решили сте да пътувате извън страната и сте си избрали почивка в Гърция на остров Евия? Ние се заемаме с приятната задача, да ви информираме малко повече за острова преди да сте си опаковали багажа.

Търсейки на картата на Гърция, много хора не осъзнават, че Евия (Евбея) е всъщност остров. На всичкото отгоре е и вторият по големина след Крит. Островът е голям и може да се обиколи с кола, тъй като има какво да се види в малките села. В зависимост къде сте се настанили, имате възможността да се насладите, както на спокойствието, така и на бурния нощен живот. Едно е сигурно, ще бъдете омагьосани от красотата на острова.

Да се подготвим за почивка в Гърция на остров Евия

ostrov eviq

Остров Евия е свързан със сушата с два моста. С големите си високи алпийски гори, само на час път от Атина, великолепните плажове и гъстата природа – Евия е идеална туристическа дестинация. Островът, със сигурност, е скритото съкровище в централна Гърция.

Островът е обитаван още от праисторическите времена. Халкида е била столица на Евия още от древността. Днес е модерен град с много магазини, банки, барове и ресторанти. Тук можете да посетите археологическия музей и да видите останките от древни храмове, както и крепости от 15 век. Вторият по големина град е Еретрия, който също е бил важен финансов и културен център в Древна Гърция.

Отделно от разходките по този удивителен остров, има и няколко места за водни спортове като кайтсърфинг, гмуркане, уейкбординг в Халкида, Еретрия, Лефкади, Неа Стира и около Кими. Можете също да пробвате организирани колоездения, трекинг или алпинистки обиколки. Имате и възможността да се насладите на СПА центрове и лекуващи басейни, разположени на няколко места в северната част на Евия в град Аидипсос. Северната част на Евия, пък е домакин на един от най-добрите и най-организираните къмпинги в Гърция в град Агия Анна. Там можете да отидете на велотуризъм и походи, започващи от къмпинга. Евия е атрактивна и през зимата със своя ски туризъм.

Относно храната на острова ще забележите, че е много традиционна и почти всяко село има поне един свой специалитет. Обикновено можете да се разхождате в кухнята, за да видите какво се предлагат, тъй като на много малко места има менюта на чужд език. В Халкида и Еретрия ще намерите всичко, което трябва, и в селата ще се натъкнете на много хубави магазини с традиционни неща.

 По плажовете на остров Евия

ostrov eviq gurciq

За радост на почиващите, плажове има по целия остров Евия. Можете да намерите плажове, които могат да се простират до 5-10 км, или дори такива, които дори не могат да се видят на картата. Можете да ги изследвате по суша или по море и да посетите над 900 километра от брегови линии на великолепни плажове, които целуват планините и боровите дървета. Само да споменем и някои от тях: Артаки, Неа Стира, Хилиадо, Кими, Ангали, Агиокампос, Тапса, Муртери, Витури, Петали, Алмирики, Агиос Димитриос и Агиос Георгис.

Нудисткият плаж Хилиаду на остров Евия 

ostrov eviq gurciq

Хилиаду е най-известния плаж на остров Евия, най-вече поради своята нудистка репутация. Въпреки това, плажът е просторен и предлага достатъчно място за всички. Има и втори, по-усамотен плаж, в непосредствена близост до него. Водите тук са в типичната лазурен сини цвят, а редицате необичайни скални формации придават един завършен вид на дива природа.

 Каристос – два плажа разделени от пристанището

ostrov eviq gurciq

Със светло сините си и тюркоазени води, Каристос е най-важното пристанище в южната част на Евия и е най-оживеното село, особено през лятото. Тук има два плажа: Псили Аммос на изток от пристанището и Каристос на запад. И двата бряга са пясъчни със симпатични чадъри и шезлонги.

Агиос Георгиос – бягството на спокойствие

plajove na ostrov eviq

Агиос Георгиос е спокоен просторен плаж в северната част на Евия. Всичко тук е ведро и безоблачно: плажът никога не е твърде пренаселен; прекрасните цветове на бежовия пясък, сивите камъчета и светло синьото море перфектно композират отпускаща палитра. Плажът се намира в предната част на едноименната селото и в близост до живописна църква, която абсолютно си заслужава посещението!

плаж Едипсос – красотата на термалните води стичащи се по скалите

ostrov eviq

Едипсос е бил известен още в Древеността със своите лечебни води и още оттогава привлича посетители от всички краища на света! Плажът на Едипсос е много ситен пясък и с прекрасни зелени и тюркоазени води. На единия край на плажа има някои чадъри и шезлонги за ползване. Това, което удивлява посетителите е непрекъснатият поток на термалните води надолу по скалите и направо в морето. Морето е горещо, което прави плажа още по-любим за децата и възрастните.

Бреговете на плаж Алмирики на остров Евия в Гърция

pochivka na ostrov eviq

Заливът на Алмирики се намира в източната част на острова в залива на Каралидас и може да се стигне чрез селото Месохория. Има павилиончета, които работят само през летния сезон.

Плажът Тапса на остров Евия

ostrov eviq

 Друга добре пазена тайна на остров Евия е и уединеният плаж Тапса на север от Кими. Тук има малко посетители и плажът изглежда девствен. Въпреки това, до там може да се стигне и с лек автомобил, въпреки че трябва да се внимава с тесните пътища. Тапса е една лагуна на кристални тюркоазени води, контрастиращи с белите камъчета на плажа.