italia

Италия е страната, с която целият свят има страстна връзка. Независимо дали ще я свържете с вкусната паста Арабиата, пицата Маргарита, ароматното еспресо, старата й история, величествените сгради, тя носи едно неповторимо излъчване и усещане. Една екскурзия до Италия може да ви даде редица приятни и незабравими моменти, които с години да останат запечатани в съзнанието ви. Преди обаче да посетите тази страна и да започнете своето пътешествие, би било добре да знаете някои емблематични за нея неща.

7 неща за Италия и начина на живот

italiq

За най-доброто кафе се отправете към еспресо бар

Ако сте фен на събуждането с доза кофеин, държите на качественото кафе и определено не ви се плащат много пари за това, то точното място е еспресо бара. Обикновено, крайбрежната зона или големият площад имат превъзходни гледки към града, но цената е доста по-висока, а качеството на кафето по-ниско. Имайте предвид, че капучиното трябва да струва по-малко от 1.50 евро, всичко над тази цена е инфлация в туристическата зона.

italiq

Италианците не се страхуват да си починат

Местното население отдава голям респект на обяда (riposo) и не се учудвайте ако някои ресторанти, кафенета и магазини са затворени от 1 до 4 часа следобед, особено в по-малките населени места. Това време често се посвещава на прибирането вкъщи, на вкусна домашна храна, бавното хранене и на разговори със семейството. Не се дразнете, а се опитайте да разберете тази тяхна традиция.

italiq

Най-доброто време за аперитив

Между 18:00-20:00 ч. се разгръща едно от най-релаксиращото, вкусно и социално обогатително време в Италия: времето за аперитив. Тези кратки златни часове се състоят от освежаващи италиански коктейли и набор от хрупкави, вкусни и често солени апетайзери. Италианците се оттеглят от работа, срещат се с приятели, наслаждават се на щастливите туристи, които се опитват да се докоснат до италианския дух и атмосфера.

italiq

Модата е начин на живот

Не е тайна, че италианците са може би най-добре облечените в цял свят. Жените в града носят Emilio Pucci дори да отидат до хранителния магазин. Мъжете имат впечатляваща колекция от мокасини Salvatore Ferragamo, с които често отиват до еспресо бара. Но италианците не го правят за парадиране и дразнене на околните. Модата за тях не е средство за показване на социално-икономическото място в света, това е начин на живот. Най-големите модни къщи в Италия се смятат за културно наследство и благодетели за запазването на италианското художествено и историческо наследство. Когато посещавате Италия не мислете, че ще бъдете свидетели на непрестанно модно шоу, но често ще видите добре облечени мъже и жени, дори двойки, които са съчетали своите тоалети в цветови синхрон.

italiq

Всеки регион има свои специалитети за храна и вино

Знаехте ли, че пестото е от Северна Италия, а сладките и неописуемо вкусни каноли всъщност произхождат от Сицилия? Или, че фокачата е от Лигурия, а ризото от Милано? Факт: Италия може да бъде географски картографирана с кулинарни изкушения. Абсолютно си струва да проучите предварително предстоящата си дестинация там, за да можете да прецените кои специалитети и вино да опитате.

italiq

С любов към сладоледа

В големите градове магазините за сладолед са склонни да „изпомпват“ сладоледа с въздух, за да създадат илюзията за неустоими, живи, невъзможни за игнориране цветни сладоледи, с цел туристическо изкушение. Разходете се по малките улици и потърсете джелатерии, които предлагат сладолед в по-скромни цветове и не се стремят да имат желатинови изящни орнаменти на Сикстинската капела. По-малкото е повече!

italiq

Посетете Италия извън туристическия сезон

Не оспорваме факта, че едно лято на италианската Ривиера, заслепени от слънцето, скачайки от скалите в синьото Средиземно море и завършвайки деня си с коктейл, докато наблюдавате залеза и яхтите на хоризонта, би било незабравимо изживяване. Въпреки това, ако търсите по-интимна връзка с Италия и нейния начин на живот, можете да избегнете тълпите от туристи и да срещнете повече местни жители във всеки град, ако я посетите извън пиковия сезон, а именно между ноември и март.