pochivka v garcia na olimpiiskata riviera plajove

Олимпийската ривиера е разположена в подножието на планината Олимп и мистичността около нея привлича множество туристи всяка година. Намира в централната част на гръцката префектура Пиерия на 8 км от Катерини. Олимпийска ривиера е красиво и вълнуващо място за почивка в Гърция. Има голямо разнообразие, както в местата за настаняване – квартири, къщи, хотели или къмпинги, така и в местата за хранене – ресторанти, барове, таверни и други.

Почивка в Гърция на Олимпийската ривиера

plajna ivica na olimpiiskata riviera garciq

Олимпийската ревиера разполага с близо 70 км чисти пясъчни плажове със златист пясък и крайбрежни ресторанти. Морето е изумрудено синьо, спокойно и лазурно. Почти всички плажове тук са пясъчни – само на островите крайбрежната ивица е скалиста. Тук можете да откриете много усамотени плажове. Заради близоста на местността с планина тук лятото не е толкова непоносимо горещо. Плажни забавления са яхтени разходки, сърф, морски круизи до популярни гръцки курорти. По-известните дестинации за почивка в Гърция на Олимпийската ривиера са Паралия Катерини, Лептокария, Неи Пори и Платамонас, но има и други градчета, които не са толкова популярни и следователно са изключително спокойни.

Олимпийската ривиера – мистичните градове на Гърция

pochivka v garcia na olimpiiskata riviera plajove

С течение на много векове, безброй неща се губят – книги, идеи, потънали царе, дори цели градове. Цели столици са изчезнали безследно, оставяйки само слухове и противоречиви мнения в книги. Някои от тези места може да са съществували, други определено са съществували, а за останалите все още се носят легенди. За щастие все още съществуват градовете, които са част от Олимпийската ривиера и могат да станат част от вашата почивка в Гърция.

Паралия Катерини, Гърция

paralia katerini garciq plaj

Катерини се намира на равнината Пиериан между планината Олимп и залива Термайкус. Част от Олимпийската ривиера градът е един от най-новите в Гърция. В близост е до град Солун, което оказва благоприятно влияние върху развитието на Катерини през последните години. Катерини има сравнително многобройна протестантска общност, в резултат на обединението на евангелските гръцки бежанци от Мала Азия и Понт. Днес гръцката Евангелска църква Катерини има близо 1100 вярващи. Плажа на това малко градче не е за подценяване, но водата е доста солена.

Лептокария, Гърция

leptokariq garciq more

Лептокария е бившо рибарско селище, което се намира в подножието на планината Олимп. На 26 км от Катерини. Селището типично за Гърция е пълно с гостоприемни хора, които ще допринесат за приятното изкарване на почивката ви. В Лептокария ще изживеете дълги слънчеви дни и диви пейзажи, които ще ви подканват да се разхладите в кристалното море. Ще се почудите дали да практикувате лов на риба или да наемете яхта и да обиколите близките малки островчета, затова най-добре опитайте и двете. От тази част на Олимпийската ривиера можете да тръгнете към древногръцките места на Дион, Вергина, Пела, замъкът на Платамонас, долината Темпи и манастира Метеора.

Платамонас, Гърция

platamonas garciq pochivka plaj

Платамонас е малък град с постоянно население от около 2000 жители в източната част на Олимпийската ривиера. Намира се на 38 км от Катерини. Града е една от най-известните летни дестинации с много хотели, таверни, ресторанти и други забавления. Най-близкото летище е в град Солун на 104 км. Там можете да посетите замъка на Платамон, който датира от 10-и век, а от него се разкрива зашеметяваща гледка. Сравнително близо е малкото градче Дион (на 29 км), което е  важна част от археологическите открития на Гърция.

Неи Пори, Гърция

nei pori garciq plaj

Неи Пори е още по-малко градче от Платамонас, но това не означава, че е по-малко чаровно. Изключително живописно е. Постоянното му население е от около 800 души. Част е от община Порой. Жителите се занимават основно с туризъм. Курортът предлага много развлечения като се започне със спокойните морски плажове, премине се към невероятните заведения, предлагащи морски деликатеси, поднесени винаги с усмивка на клиента. И докато се отпускате в духа на Неи Пори денят преминава в нощ и неусетно пред очите ви изплува романтично осветената плажна ивица.

pochivka garcia olimpiiskata riviera katerini

Почивка в Гърция на Олимпийската ривиера – парка на Катерини

park katerini olimpiiskata riviera garcia

Eвангелската църква в Катерини

pochivka v garcia paralia katerini evangelska carkva

Кристалният плаж на Лептокария

pochivka garcia olimpiiskata riviera leptokaria

Долината Темпи, по която можете да се разходите с влак

garcia dolinata tempi v olimpiiska riviera

Манастира Метеора

manastiri meteora garciq

Малкото градче Платамонас

platamonas olimpiiskata riviera

 Древният замък на Платамонас в едноименното градче

zamaka platamonas garcia

nei pori garciq olimpiska reviera

olimpiiska riviera nei pori plaj