Пътешествия

Паралия Катерини

паралия катерини

Паралия Катерини е на няколко десетки километра от Солун, на брега на Егейско море. Той представлява един живописен град, кръстен в чест на Света Екатерина. Именно с изграждането на храма в нейна чест през XVII век започва историята на града. А на шест километра от, може би, най-популярния и демократичен гръцкия курорт – Паралия Катерини, се намира и “ плаж Катерини „. Този съвсем млад курорт вече се е превърнал в любима дестинация за туристи от различни страни, различни възрасти и различни социални нива. Тук всеки може да намери точно това, което търси. Паралия Катерини оправдава и най-смелите очаквания и абсолютно по нищо не отстъпва на другите курорти в Гърция.

Паралия Катерини – особености

паралия катерини

От особено значение е природното богатство на региона, който се нарича Пиерия, което в превод означава “ плодородна „. Има много защитени територии и места, където да видите уникалните видове животни и птици, а крайбрежните води на Егейско море са до такава изключителна степен богати на риба, че това място има славата на рибарско градче.

паралия катерини

Тези, чийто пътувания са основно свързани с нови преживявания и познавателни екскурзии, Паралия Катерини, също може да ги изненада, защото тук се намира легендарният Олимп със стотиците си митове. Склоновете и подножието на планините са с различни живописни пейзажи, а върхът й е често скрит от облаците. Можете да го изкачите с многото криволичещи пътеки, възхищавайки се на величествената природа, дишайки планинският въздух и опияняващите аромати на лавровите горички.

В подножието на планината Олимп са руините на древния град-светилище – Дион, който е бил най-важният духовен център на древните гърци. Тук са запазени фрагменти от антични скулптури и древногръцки мозайки. Най-ценните експонати са близо до археологически музей. Той се намира много близо до живописното село Литохоро, където има уникална атмосфера на гръцката провинция. Също така в близост до Дион, в малкото селище Вергина се намира гробницата на бащата на Александър Велики – крал Филип.

Паралия Катерини – снимки

паралия катерини

паралия катерини

паралия катерини

паралия-катерини

паралия-катерини

паралия-катерини

паралия-катерини

паралия-катерини

паралия-катерини

 

паралия-катерини

паралия-катерини