Пътешествия

Почивка в Гърция на Крит – островът на Зорбас

ostrov krit gurciq

ostrov krit gurciq

Ако сте решили, че ви се ходи на почивка в Гърция и то на остров, но не искате да е самотен, Крит е правилното решение. Остров Крит е една от тринадесетте административни области на Република Гърция. С площ от 8336 км² той се превръща в най-големия гръцки остров, а в Средиземно море е петият по големина. Крит се намира в най-южния край на Гърция. Населението му е над 600 000 души. Оказва се, че има важно за Средиземноморието местоположение. Отдалечен е на 110 км от Европа, 175 от Азия км и 300 км от Африка. Населението му датира от древни времена. Островът се превръща в известна туристическа дестинация поради многообразните исторически и географски забележителности.

Почивка в Гърция на Крит. Какво да видим там?

ostrov krit gurciq

Когато Крит е бил в пределите на Османската империя е бил известен още като островът на Зорба Гърка. Негов „баща“ е Никос Казандзакис, написал едноименния роман по действителен случай. Ако отидете на почивка в Гърция на Крит ще се уверите, че е екзотично скалисто място и е недалеч от брега на Африка. Там утрините са пурпурно красиви. Минавайки по критските шосета ще видите цъфнали разноцветни олендри (познати у нас като Зокум), които служат за естествена ограда между шосетата. Олеандърът е отровно, но много красиво цвете. Има легенда, че преди много години тамошните жени слагали стрък от цветето до чинията на мъжа си, ако се усъмни, че и изневерява. Ако вече сме ви размечтали и заинтригували, няма да се бавим повече и започваме да ви разказваме за някои от най-известните забележителности. Приятно пътешествие на въображението ви желаем в момента, а дай боже и на живо скоро.

Старият град Хания

ostrov krit

Лежейки на северния бряг на остров Крит западно от Ираклион, ще видите Хания – най-очарователният стар град на остров Крит. Ще намерите много джамии, синагоги и църкви, сгради с римски, еврейски, мавритански, турски и венециански произход около пристанището. В Хания животът тече в спокойно темпо. Отвъд този древен град процъфтява модерният Крит на фона на планинските върхове. Старият град има три отделни квартала: венециански, турски и еврейски, които са добре запазени. Хания крие в себе си старото пристанище с фар, който е построен от венецианците през 16 век и преустроен в ислямския стил няколко стотин години по-късно.

Кретаквариум 

ostrov krit zabelejitelnosti

Критския аквариум се намира на гърба на бившата станция на Военновъздушните сили на САЩ. Пълен е с над 2500 броя риби от над 200 различни вида от Средиземно море. От витрините му можете да видите морски кончета, акули, омари и много други морски и океански животни.

Кметство Логиа на остров Крит, Гърция

ostrov krit gurciq

В момента венецианската Логиа е кметство. Логиа е един от най-красивите монументи на венециански Крит. Построен е 1626 от Франческо Моросини. В близост се намира фонтана на Моросини.

Замъкът Фрагокастело на остров Крит, Гърция

ostrov krit gurciq

Замъка Франгокастело погледнат отстрани е като излязъл от приказка. Покрива му имитира трионообразни форми. Построен е през 1370 година за да предпазва острова от пирати. Първоначално са го наричали замъка на Свети Никитас. Близо до замъка можете да намерите много места за настаняване.

Пристанище Ретимно

ostrov krit gurciq

Не пропускайте да посетите Ретимно. Това е малкък регион с около 40 000 души население. В него се намира старинно пристанище. Една от забележителностите там е фара. Големият чар на Ретимно се крие в типичния за времето на строежа си стил. Разходете се и ще видите множество венециански паметници, които ще оставят чувство на възхищение у вас. В близост са криволичещи калдаръмени улички. Там се провежда винен фестивал в началото на юли.

Красивите плажове на остров Крит, Гърция

ostrov krit gurciq

По време на вашата почивка в Гърция на остров Крит, можете да се насладите на най-различни плажове. Разнообразието е голямо, на където и да се обърнете ще виждате все красоти и води, в които можете да се огледате. Плажовете са малки и големи, с чадъри под наем и без чадъри, оформени като романтични заливи или по-открити. Предлагат чудесна атмосфера за почивка под топлото слънце.

Плаж Балос на остров Крит, Гърция 

plajove na ostrov krit

Балос е разположен на югозападния край на Крит в Хания. Характеризира се с мек златист и ситен пясък и екзотична гледка. Ако обичате романтиката, това място ще ви плени завинаги. Думите тук са излишни, защото трябва да се почувства.

Плаж Вай на Крит

plajove na krit

Плаж Вай се намира на североизточния край на красивия остров. Част е от областта Ласити. наричат го палмовия плаж, защото е единствения по рода си с с естествена палмова гора, в която живеят над 5000 броя палми. Кристалната му вода и спокойствието, което осигурява го прави привлекателно място за семейства.

Плаж Превели на Крит, Гърция

ostrov krit gurciq

Превели всъщност е плажът, през което минава тамошната река, за да се влее в морето. По пътя си реката образува красиво естествено езеро, в което се практикуват много спортове, с които ще опознаете подводния свят на реката.

На почивка в Гърция на Крит – плажа Матала

ostrov krit gurciq

Плажът е известен с името Матала е от 1960 година, когато там ходели основно хипита, за да прекарат свободното си време в скалните пещери над плажа. Понякога стояли дори месеци там. От тогава насам хипита не ходят там, а плажът се е превърнал в едно вълнуващо място за почивка с няколко вили за престой и богат избор от забележителности наоколо.

Плаж Плакас

ostrov krit gurciq

Ако отидете на плаж Плакас на острож Крит, задължително трябва да изпробвате малките рибни ресторантчета около брега му. Имат прясна риба, а какво по приятно от това да похапвате характерна за региона риба директно от рибарите, докато се наслаждавате на красивата морска гледка с кристална вода. На част от плажа има чадъри под наем, така че ще бъдете спасени от жаркото слънце.

Плаж Фрагокастело Крит, Гърция

ostrov krit gurciq