- Advertisement -
Пътешествия

Топ 10 чудеса в света, които трябва да посетите

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

Най-ранните списъците на Седемте чудеса на античния свят са направени преди повече от 2000 години от древните елини. С изключение на Голямата пирамида в Гиза, тези чудеса вече не съществуват. Те са унищожени от земетресения, пожари, а в единия случай – от разярена тълпа. Много списъци на чудеса са направени оттогава. Ние пък си имаме наш с топ 10 чудеса в света, които трябва да посетите и споделяме с вас.

Кои са топ 10 чудеса в света, които трябва да посетите?

chedesa v sveta koito trqbva da posetite

1. Партенон, Акрополис

На върха на Акропола се намира Партенона – една от най-известните сгради в света и най-посещаваната в Атина. Изграждането на Партенона започна през през 447 г. пр.н.е., заместващ предния храм, който е бил разрушен от персите и е завършен през 432 г. пр.н.е. Целта на Партенона е да бъде покрив за масивната статуя на Атина Партенос, изработена от слонова кост, сребро и злато. Някъде през 5-ти век статуята е била ограбена от един от римските императори и отведена в Цариград, където по-късно е разрушена. През дългогодишия си живот Партенонът е служил като крепост, църква, джамия и като склад за боеприпаси.

chedesa v sveta koito trqbva da posetite

2. Ангкор Ват 

Ангкор Ват представлява огромен храмов комплекс с великолепни останки от няколко столици на Кхмерската империя, от 9-ти до 15-ти век след Христа. Те включват известния храм Ангкор Ват, най-големият единен религиозен паметник в света, и храма Байон (в Ангкор Том) с множество от масивни каменни лица. По време на своето дълго съществуване Ангкор преминава през много промени в религията – индуизъм до няколко пъти будизъм. Превърнал се в символ на Камбоджа, той фигурира в националния флаг и е атракция за посетителите на страната.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

3. Колизеумът в Рим

Колизеумът е строен някога в Римската империя и е най-големият и най-известният амфитеатър. Император Веспасиан започва строежа му и е завършен от сина му Тит. Церемонията по откриването на Колизеума е в продължение на 100 дни, по време на което са били убити 5000 животни и 2000 гладиатора. Колизеумът е бил в състояние да събере 50000 зрители, а самата сграда е имала не по-малко от 80 входа. Зрителите са защитени от дъжд и топлината на слънцето с платно, наречено „velarium“ в горната част на тавана. Той е един от най-популярните туристически атракции в Рим и се превърща в емблематичен символ на Римската империя.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

4. Мачу Пикчу

Един от най-красивите и впечатляващи древни обекти в света. Мачу Пикчу е преоткрит през 1911 г. от хавайски историк Хирам. „Изгубеният град на инките“ е невидим от по-долу и напълно автономен, заобиколен от земеделски тераси и естествени извори. Въпреки известен сред местното население, Мачу Пикчу е до голяма степен непозната за външния свят. След 1911 г. Мачу Пикчу се превръща в най-важната туристическа забележителност в Перу.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite petra

5. Петра

Легендарният розово-червен град „наполовина толкова стар, колкото времето“, е древната столица на царство Набатан. Това е без съмнение най-ценното съкровище на Йордания и най-голямата им туристическа атракция. Обширният уникален град, издълбан в каньона на Вади Муса, е бил важен кръстопът за коприна и подправки, които са свързали Китай, Индия и Южна Арабия с Египет, Гърция и Рим. Най-сложна сграда в Petra е Al Khazneh (съкровището), издълбан в пясъчна скала.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

6. Пирамидите

Разположен в непосредствена близост до югозападните покрайнини на Кайро, некрополът в Гиза е може би най-известния античен обект в света. Пирамидите в Гиза са били построени през участъка на три поколения – от Хуфу. Най-старата и единствена останала от седемте чудеса на античния свят е голямата пирамида на Хеопс. Над 2 милиона каменни блокове са били използвани за съставянето на пирамидата в период от 20 години, около 2560 г. пр.н.е. Пирамидата е с внушаващата височина от 139 м, което я прави най-голямата пирамида в Египет, въпреки наблизо разположената пирамида Хафре, която изглежда е по-голяма, тъй като е изградена на по-висока надморска височина.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

7. Тадж Махал

Огромен мавзолей от бял мрамор, построен между 1632 и 1653 година по заповед на императора Шах Джахан в памет на любимата му съпруга. Тадж Махал е една от най-добре запазените и архитектурно красиви гробници в света, един от шедьоврите на ярката архитектура, както и един от най-големите обекти на световното наследство. Наречен „сълза по бузата на вечността“, освен бял мраморен купол, мавзолеят включва няколко други красиви сгради, отразяващи басейни и обширни декоративни градини с цъфтящи дървета и храсти. И определено с  право се нарежда сред Топ 10 чудеса в света, които трябва да посетите.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

8. Теотиуакан

През 2 век пр.н.е. нова цивилизация възниква в долината на Мексико, която построява процъфтяващия метрополис – Теотиуакан, представляваща огромна стъпаловидна пирамида. Това е пирамида на Слънцето и е висока 75 м, което я прави най-голямата сграда в региона и една от най-големите в Мезоамерика. Изграждането на по-малката пирамида на Луната започна век по-късно и е завършена през 450 година. Седем века след смъртта на империята на Теотиукан, пирамидите са отличени и използвани от ацтеките и стават място за поклонения.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

9. Великата китайска стена

Тя е построена, възстановена, и поддържана между 5-ти век преди новата ера и 16-ти век, за да защити северната граница на Китайската империя от набезите на племената Хунну. По-голямата част от съществуващата стена е построена по време на династията Мин (1368-1644 г.). При най-пълното археологическото проучване е заключението, че цялата Великата китайска стена с всичките си клонове, се простира на 8,851.8 км.

chudesa v sveta koito trqbva da posetite

10. Моаи

Световно известните моаи са монолитни статуи, разположени на Великденския остров, един от най-изолираните острови на Земята. Статуите са били издълбани от полинезийски колонизатори на острова, най-вече между около 1250 и 1500 г. Най-виско издигнатата моаи, наречена Паро, е почти 10м висока и тежи 75 тона. Днес около 50 моаи са били повторно издигати на Великденския остров, след като са били унищожени по време на война между кланове.