beliz sinq dupka amerika okean korali

Белиз е държава в Централна Америка (между Мексико и Гватемала), една от любимите дестинации за авантюристите и почитателите на еко туризма. Оказва се обаче, че крие в себе си древна тайна свързана с изчезването на маите. Там се намира “Голямата синя дупка”. Изчезването на древната цивилизация на маите от полуостров Юкатан (област Белиз) продължава да озадачава световни учени и изследователи. Маите са известни със своите сложни календари и писмена система. Изчезнали са по неизвестни причини. Благодарение на “Голямата синя дупка”, учените са по-близо до разкриването на тайната на изгубената цивилизация. Масивна подводна дупка, която се намира в Карибско море, край бреговете на Белиз може да даде улики за разкриването на мистерията. Заобиколена от пещери, тя е част от втория по големина риф в света, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО.

Образуването на синята дупка в Белиз

beliz okean taina sinq dupka mai

“Голямата синя дупка” в Белиз е популяризирана от водолазът и природозащитник Жак Кусто, който я обявява през 1971 г. за едно от най-добрите места за гмуркане в света. Discovery Channel казва, че е едно от “10 най-удивителни места на Земята.” National Geographic я описва като по-голяма от 300 метра в различните и части до 120 метра дълбока. Разследванията от експедицията на Кусто потвърждават, че дупката произхожда от карстови варовикови образувания, формирани преди покачването на морското равнище по време на ледниковия период в най-малко четири етапа. Образувана е в резултат на покриването с вода на суха пещерна система. Когато ледът е започнал да се топи, морското равнище се е повишило и така пещерите са били наводнени, създавайки природното чудо. Най-вероятно голямо земетресение е причинило пропадането на покрива на пещерата и образуването на дупка. Поради голямата дълбочина, цветът и е в индигово синьо.

Билет за пътешествие до праисторическите времена

beliz amerika sinq dupka taina okean

Синята дупка в Белиз е изследвана от много учени по цял свят, които подкрепят теории и доказателства, че може да бъде свързана с изчезването на древната цивилизация на маите, както и да даде отговори на въпросите свързани с мистерията.

beliz korali okean sinq dupka okean

Цивилизация на маите, чиято календарна система беше предсказала, че края на света ще настъпи на 21 декември 2012 г. е съществувала в продължение на хиляди години в Мезоамерика, областите, в момента заети от Мексико и Централна Америка. Тя е обект на хиляди проучвания, която е комуникирала чрез сложно за нас изкуство, йероглифи, висша математика, създала внушителни архитектури. Повечето от градовете на маите, разположени в днешна Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас и южната част на Мексико са били изоставени. Защо маите са напуснали своите градове – загадка за учени и историци в продължение на десетилетия.

beliz sinq dupka korali ribi

Екипите са проучвали минерали, извлечени от ямата, идентифицирали са вариации в цвета и дебелината на слоя от който са извлечени, както и проби взети от лагуната в Белиз. Резултатите от констатациите бяха представени на 16 декември 2014 г. по време на есенната конференция на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско.

beliz amerika sinq dupka okean skali

Екипът е открил, че съотношението на титан към алуминии е променено в периода между девети и десети век, когато цивилизацията на маите е изчезнала. Повече титан означава повече тежки дъждове, които са засегнали района богата на елемента от вулканичната лава. От 800 до 1000 г. преди Христа е имало спад в честотата на тропическите циклони в полуострова, което означава, че е имало по-малко валежи. Пикът на сухия период е бил между 1000 и 1100 г. преди Христа, което довежда до изчезването на маите. Въпреки това синята дупка може би вечно ще провокира интерес в учени от много области, историци, водолази и екстремисти.

beliz rasteniq sinq dupka

 В подводния свят на Белиз

beliz sinq dupka vodolaz skali korali

 Част от красивите корали и образувания във водите на Белиз

beliz korali amerika sinq dupka rasteniq okean

 В синята дупка на Белиз

beliz amerika vodolazi okean korali ribi

 Скалите в синята дупка на Белиз

sinq dupka beliz amerika vodolazi skali