Пътешествия

Тайната на остров Окинава и кораловия риф

ostrov okinava qponiq korali

Остров Окинава е най-големият от японския архипелаг Рюкю. Той е с площ от 463.72 кв.м. Това е почти 640 километра южно от останалата част на Япония, приблизително на същото разстояние от брега на Китай, и на 500 километра северно от Тайван. Населението на острова е известно като едни от най-дълго живеещите хора в света. На какво се дължи това и каква е тайната на остров Окинава?

Питейната вода и тайната на дълголетието на остров Окинава

ostrov okinava koraliq qponiq okean

Остров Окинава е известен с голямото количество коралов калции, който се намира в океана. Дълголетието на хората се дължи на факта, че пият питейна вода с високо съдържание от него. Местността има най-висока концентрация на столетници в целия свят и най-ниска смъртност поради болест. Кораловият калций от остров Окинава от десетки години се използва за лечение на рак, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и множество други здравословни проблеми. Дългият и редовен прием на кораловият калций осигурява невероятни ползи за здравето. Използва се, за да се отстрани хлора и други вредни елементи от питейната вода, добавяйки полезни в същото време. Благодарение на тях тялото става по-енергично, засилва се имунната система, лекува умора, нарушения в храносмилането и рак. Здравето и дълголетието на острова не се дължи само на кораловата вода. Тя е основната причина, но местните я комбинират с ядене на нискокалорична, предимно растителна храна. Рибата и голямото разнообразие от зеленчуци преобладават в менюто им, както и умереното приемане на всякакви видове мазнини. По отношение на здравеопазването, там се фокусират върху превантивните мерки с източна медицина.

Коралите на остров Окинава

ostrov okinava koral qponiq okean

Oколо 800 вида корали са идентифицирани в света, една четвърт или 200 вида живеят в океана около остров Окинава. Океанът на Окинава е ценно местообитание без аналог в света. Коралите се хранят абсорбирайки организми от океана, както и със зоопланктон, който привличат около себе си. Сложните форми на кораловите рифове са дом на много видове риби, които търсят храна между тях.

okinava ostrov qponiq koral okean

Животът в океана по дължина на бреговете на острова е красив и колоритен. Има няколко залива, които предлагат шнорхелинг, ако искате да видите отблизо водните създания. Заливът Кейп Маеда (Cape Maeda) е едно от най-известните места за гмуркане и шнорхелинг поради голямото разнообразие от морски живот там. Често ще видите групи туристи чакащи да погледнат във водата. Има подводна пещера, в която можете да поплувате с придружител.

okinava ostrov qponiq plaj palmi

А ако сте почитатели на плажното излежаване, за вас са красивите плажове Сънсет (Sunset Beach), Зампа (Zampa Beach), Мибару (Mibaru Beach), Емералд (Emerald Beach), Окума (Okuma Beach), Манза (Manza Beach). Ако сте се запътили на там, проверете кога плажовете са подходящи за плуване. Някои са отворени от ноември до февруари, някои от април до октомври.

ostrov okinava qponiq ribi korali

 Розови корали около острова

okinava ostrov qponiq korali okean

   Многообразие от животински видове около остров Окинава

okinava qponiq ostrov korali ribi kostenurka

   Макрофотография на корали под водите на остров Окинава, Япония

ostrov okinava qponiq koral

ostrov okinava qponiq korali