Виното в Тоскана

виното в Тоскана

Името на италианския град е най-известно със своето червено вино, станало е като синоним на това питие, и затова ще ви разкажем за виното в Тоскана. Най-известното вино в региона е Кианти. Успява да зарадва всички посетители със специфичния си ароматен вкус. Ако попитате когото и да е кой е любимият им град или регион в Италия, не малко от тях ще кажат Тоскана. Производството на вино в областта датира от древни времена. Много преди да се появят първите основни жители на региона, земите са били засети с лозя. Санджовезе и Ламбруско са растели в изобилие по високите слънчеви хълмове. Полупланинската почва на Тоскана е идеална за отглеждане на грозде, неслучайно там са едни от най-вкусните видове на плода.

Гроздето от което се прави виното в Тоскана

виното в Тоскана

Ключът към успеха на повечето видиве вино са сортовете Санджовезе и Ламбруско. С течение на вековете обаче, са отгледани и някои други видове грозде, получени в резултат на комбинации. Виното в Тоскана често е комбинация между двата най-известни сорта и Каберне Совиньон, Канайоло, Килиджиоло и други прекрасни видове като Брунело ди Монталчино, Морелино ди Сансано и Кармиджано.  Разбира се, не можем да оставим списъка така, без да споменем подписа на региона, а именно Кианти и Кианти Класико. Там се отглеждат и Мамоло, Малвазия Колорино, Распиросо, Гаме, Гранд Ноар, Барбера, Москатело, Алеатико и Верначия.

Виното в Тоскана

виното в Тоскана

Климата е изключително важен за виното в Тоскана. Топлите крайбрежни райони и проветривите места са едни от най-важните за добрата реколта. Очарованието, което носи целия регион не се дължи само на невероятната напитка.

виното в Тоскана

Вината произвеждани в Тоскана и одобрени от организацията, която гарантира произхода и качество (DOCG):

Коли Аретини (Colli Aretini) – произвежда се в провинция Арецо
Коли Сенеси (Colli Senesi) – в провинция  Сиена
Коли Фиорентини (Colli Fiorentini) – в провинция Фирензе
Колине Писане (Colline Pisane) – в провинция Пиза
Монталбано (Montalbano) – в провинциите Фирензе, Пистоя и Прато
Монтеспертоли (Montespertoli) – в провинция Писа
Руфина (Rufina) – в провинция Фирензе
Монтекуко (Montecucco) – в провинция Гросето
Морелино ди Сансано (Morellino di Scansano) – в провинция Гросето
Суверето (Suvereto) – в провинция Ливорно
Вал ди Корниа (Val di Cornia) – в провинциите Ливорно и Пиза
Верначиа ди Сан Джимджано (Vernaccia di San Gimignano) – в провинция  Сиена
Нобил ди Монтепулсиано (Vino Nobile di Montepulciano) – в провинция  Сиена
Брюнело ди Монталсино (Brunello di Montalcino) – в провинция Сиена
Кармиджано (Carmignano) – произвежда се в провинциите Фирензе и Прато
Кианти (Chianti) – произвежда се в провинциите Кианти, Арецо, Фирензе, Пиза, Пистоя, Прато и провинция Сиена

виното в Тоскана

Хълмовете на Тоскана носят някак по-различно и романтично настроение. Кипарисите и малките китни вилички създават непоправимо чувство на уют, а просторните поляни те даряват с така желаното чувство на свобода. За любителите на велосипеди, местните са се погрижили да направят еко маршрути за преминаване с колела. Именно заради комбинацията от всички тези неща с виното, хора от цял свят отиват да посетят местността.