- Advertisement -
Пътешествия

Замъците, които задължително да посетим в Англия – част I

англия

Замъците, които задължително да посетим в Англия – част I.

Великобритания – безкрайни зелени поля, малки схлупени къщички, малко слънце, малко дъжд и много замъци. Всеки от тях има своята история и своите малки тайни, скрити зад каменните зидове. Днес ще ви поведем извън стандартните туристически маршрути, за да се потопите в красотата на антична Англия.

Замъците, които задължително да посетим в Англия

 англия

Warwick Castle.

Разположен южно от Бирмингам, Замъкът Уоруик е един от най-популярните туристически забележителности във Великобритания. Строежът му започва през далечната 1068 година от Уилям Завоевателя, като първоначално замъкът е бил изграден изцяло от дърво, а по-късно през 12 век е реконструиран от камък. Векове наред е бил собственост на династията Ърл – дюк на Уоркшир, а през 17-ти век става частна собственост до днес, когато е туристическа забележителност.

англия

Всяка една от стаите ще ви разкаже различна история, пресъздадена от восъчните фигури, изглеждащи досущ като живи хора, които пият чай, сервират кафе, говорят си или просто си почиват, облегнати на някой старинен стол. Забележителна е огромната библиотека, събрала в себе си книги с над 500 годишна история.

англия

Тук можете да видите и стаята, в която Миг Джагър е прекарал една нощ през далечната 1969 година, когато замъкът е бил домакин на различни светски събития. Из различните атракции, предлагани на туристите, е и шоу с едни от най-големите орли в света.

англия

Освен живописните пейзажи към река Ейвън, които се разкриват, когато се покатерите на някоя от високите кули, замъкът привлича туристите и с многобройните истории за призраци, които уж бродят из тъмните му коридори. Слушайки за тях, наистина те побиват тръпки…

англия

англия

англия

Време, необходимо, за да разгледате замъка: между 2 и 4 часа.

Hever Castle

англия

Югоизточно от Лондон е разположен замъкът Хевър – може би един от най-живописните в Англия. Това е замъкът с най-много лица, сменящи се през различните сезони и това се дължи основно на живия плет, който обхваща каменните му стени, сменящ цветовете си през сезоните.

англия

Замъкът е малък, само с няколко стаи и е популярен с това, че е родното място на Ан Болейн, втората съпруга на Хенри VIII. Забележително красиво подредени са стаите, а кукли от восък пресъздават различни етапи от живота на младата Болейн, проследявайки живота й до запознанството й с краля на Англия. Градините на Хевър са едни от най-красивите в Англия, редувайки в себе си различни дървета, цветя, фонтани и завършвайки с огромно езеро.

англия

Замъкът е популярен сред местните в почивните и слънчеви дни за пикник и разходки. Трябва да знаете, че тръгвайки за замъка ви чака много път от гарата до него и е най-добре да си наемете кола. Ако все пак решите да повървите, също няма да съжалявате – къде другаде ще видите диви къпини, безкрайни зелени поляни и арки от падащи клони?

англия

Време, необходимо, за да разгледате замъка: между 2 и 4 часа.

Leeds castle

англия

Още по на юг, в областта Кент, се намира друг живописен замък – замъкът Лийдс. Популярен след англичаните за провеждането на сватбени тържества, този замък впечатлява с красотата на безкрайно зелените си градини, потънали в тишина и ако имате късмет – и в слънце. Замъкът е малък, но напомня именно на онези старинни замъци от приказките – с огромните си каменни порти и падащи врати с метални зъбци.

англия

Оглеждайки се в брега на тъмно синьо езеро, Лийдс може да ви накара само да мечтаете, че сте принцеса в някоя вълшебна приказка или пък в реалния живот…През XIII век Крал Едуард първи превръща замъка в своя любима резиденция, а три века по-късно Хенри VIII го подарява на първата си съпруга Катерин.

англия

Днес, в замъка можете да видите истински затвор, запазен през годините, антична библиотека с още по-антични книги, зала за хранене, подредена точно като да седнете за вечеря, както и най-големият лабиринт, създаден от 2400 дървета. Аз се изгубих в него, пробвайте вие да намерите изхода.

Време, необходимо, за да разгледате замъка: между 2 и 4 часа.

Rochester Castle

англия

Продължаваме малко на изток, отново в областта Кент, за да стигнем до един много по-различен замък. Построен през далечния 1 век, от замъкът Рочестър са останали само каменните му стени. Днес замъкът е нефункциониращ, като няма и следа от тавана и междуетажните площадки.

англия

От него е останала само една висока куха кула, която по-скоро напомня на старинен затвор, отколкото на място, където са живяли благородници. Гледката от последния етаж обаче е спираща дъха. Река Мидуей завива романтично покрай каменните стени, а зелените поля на Рочестър се сливат с безкрая.

англия

Масивната конструкция на Рочестър се счита за една от най-запазените и най-добрите примери за норманска архитектура в цяла Англия.

Време, необходимо, за да разгледате замъка: между 1 и 2 часа.

англия

автор: Стефана Белковска