rabota

Ако мразите своята работа и всекидневно посещавате работното си място без никакво желание, това не е добре нито за вас, нито за вашия работодател. Нежеланието да се намирате точно там и да извършвате това, което изискват от вас, ви кара постоянно да си мислите кога ще прелее чашата на търпението ви и ще полудеете. Но преди прибързано да разпишете бланката с Молба за напускане, направете тези седем стъпки, одобрени от експертите. които ще ви гарантират правилната нагласа и осъзнаване на истинските желания и нужди.

Мразите своята работа? Задайте си тези 7 въпроса

Запитайте се какво наистина мразите в своята работа.

Причината за това, сърцето ви да се пълни с отрова от 09:00 до 18:00 часа вероятно се крие в това, че мислите постоянно за комбинацията от ниско заплащане и непоносим шеф, която трябва да търпите на работното място. А вероятно слугинските ви задължения са причина за вашето недоволство? Първата стъпка, която кариерният експерт и консултант човешки ресурси Вики Салеми препоръчва, е да си зададете реалният въпрос за това, което поражда настоящата неудовлетвореност. По този начин ще избегнете положение за в бъдеще в следваща работа, където ще се стигне до същото положение, ако не сте определили какво не ви харесва в текущата. Важно е да определите какво ви изнервя, за да използвате тази информация за търсенето на нещо по-подходящо за вас. Например, ако се чувствате достигнали до задънена улица, където няма възможност за издигане в кариерата и това не се насърчава, значи ще търсите при бъдещия си работодател предпоставки за растеж.

Определете нещата, които можете да промените.

Когато става въпрос за нещата, които не харесвате в своята работа, вероятно онези, които не можете да промените, са много. Салеми смята, че ако можете да пренасочите фокуса си от нещата, които мразите, към възможните начини за промяна, това ще ви накара да изпитвате неприятното чувство от работното си място по-малко – дори и след като се махнете от там и продължите нататък.

Изчерпайте всички възможности.

Макар да имате чувството, че точно сега трябва да напуснете, фактите сочат, че имате опции и трябва да ги изпробвате, преди да прекратите настоящият си Трудов договор. “Самото осъзнаване на това, че имате възможността да правите избори може да промени всичко – дори нагласата и перспективата ви.” Салеми препоръчва да напишете поне шест алтернативни опции за намиране на нова работа. Помислете си, дали не е по-удачно да останете на тази работа, докато търсите нещо ново или просто предпочитате отворени позиции в същата компания. Това не само, че ще ви подготви да напуснете уверено с изготвен план, но и ще ви постави в по-добра позиция, за да ви назначат на ново работно място. “Компаниите предпочитат да наемат работници, които към момента все още са заети.”

Създайте си краткосрочни и дългосрочни планове.

Краят на играта в този случай ще настъпи тогава, когато започнете нова работа. Но трябва първо да се справите с настоящето, за да успеете в бъдеще. Ето защо, докато дългосрочният ви план би трябвало да включва търсене на подходяща работа, сработване с екип и и актуализиране на автобиографията ви, вашият краткосрочен план трябва да се използва, за да се смекчи съществуващият “нещастен-фактор” на настоящата ви работа, казва Салеми. “Може би това е равно на награждаване със специално лате веднъж седмично или включване на дневна разходка в обедната почивка със слушане на любимите ви мелодии“, предполага тя. Намерете бързи начини за справяне с проблемите през всеки ден от седмицата, за да се разсеете от мислите за работата си.

Идентифицирайте силните си страни.

Понякога единственото, което може да видите през нещастните си работни очила е собственото си неудовлетворение, като забравяте за нещата, за които трябва да бъдете благодарни – вашите силни страни. Така че, преди да подготвите предизвестието си за напускане, разберете в какво сте добри и приведете примери, за да илюстрирате твърденията си. По този начин ще осъзнаете собствената си стойност в нещастното ви ежедневие на работа, но също така и ще ви зареди със самоувереност за предстоящите интервюта за нови позиции.

Намерете изход от вашата неудовлетвореност.

Практикувайте йога, кик бокс или планирайте ваканция изцяло в женска компания с приятелките – каквото и да решите, насочете безсилието над текущата си позиция някъде на място, различно от работното. Тези решения, освен че са добри за наваксване с клюките или за малко изпотяване, също така са добри за вашето психическо здраве. “Определено ще ви бъде зададен въпроса защо искате да напуснете настоящата си работа, а в този случай е препоръчително да се въздържите от отговор, че мразите вашата компания, работа, шеф и т.н. Вместо това, ще кажете, че търсите по-предизвикателна възможност да растете в кариерата си и по-нататъшно развитие на уменията си.

Подгответе се да се сбогувате с грация.

Колкото и да ви се иска, не може да си тръгнете от настоящата работа с думите “Сайонара, нещастници!” Вместо това се допитайте до приятели и роднини, които скоро са сменили работата си, без да изгарят мостовете след себе си и си водете бележки. Говорете с хора, на които имате доверие – такива, с които не работите в настоящата компания и няма да разкажат за разговора ви на работодателите ви. Попитайте ги какви са техниките, които другите са използвали, какво са казали и какви грешки са допуснали. С тази информация се изучите предизвикателството на самото напускане, което ви предстои и ще имате възможност да се подготвите по най-добрият възможен начин.

 

източник:glamour.com