Предлагаме ви 3 рецепти за палачинки, които едва ли сте опитвали и се надяваме да го направите, защото са наистина вкусни. Всички обичат палачинки – и малките, и големите, така че нямате оправдание, да не зарадвате всички около вас с някое от тези предложения. Сладки или солени – изберете вие.
Сладки и солени рецепти за палачинки за всеки вкус
Палачинки с ананас и банан в американски стил
Тези американски палачинки с ананас и банан се приготвят лесно само за около 20 минути и са изключително вкусни. За тях ще ви трябват следните продукти:
– 100 гр. парчета ананас – пресен или от кутия
– 1 нарязан на шайби банан
– 100 гр. брашно
– 1 ч.л. бакпулвер
– 1 ч.л. канела
– 3 с.л. тъмна кафява захар Мусковадо
– 1 разбито яйце
– 100 мл прясно мляко
– Слънчогледово олио за пържене
– Кленов сироп и цедено мляко преди сервиране
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете плодовете, брашното, захарта и канелата. Разбъркайте добре.
2. Прибавете яйцето и млякото и разбъркайте до получаване на меко тесто.
3. Намачкайте плодовете. Загрейте олио в тиган с незалепващо покритие и изсипете от тестото в него, като не забравяте да обърнете палачинката навреме. Сервирайте порция от 2 палачинки в чиния и декорирайте със заливка от кленов сироп и лъжица цедено мляко отгоре.
Веган солени палачинки с гъби и домати
За две порции веган палачинки с гъби и домати, които се приготвят за около 35 минути ще ви трябват следните продукти:
За палачинките:
– 140 гр. брашно
– 1 ч.л. соево брашно
– 400 мл соево мляко
– Щипка сол
– Растителна мазнина за пържене
За топинга:
– 2 с.л. растителна мазнина
– 250 гр. капачета от гъби
– 250 гр. разполовени чери домати
– 2 с.л. соева сметана или соево мляко
– Шепа кедрови ядки
– 2 стръка див лук за декорация преди сервиране
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа и добавете щипка сол към него. Излейте млякото и разбъркайте добре, докато получите гладка хомогенна смес.
2. В тиган с незалепващо покритие изпържете сложете мазнина и след като се нагорещи силно излейте около 3 с.л. от сместа и пържете на средно висока степен, докато палачинката стане готова и придобие златисто-кафяв цвят и от двете страни. Извадете готовата палачинка и по същия начин направете с останалата смес още около 7-8.
3. Направете топинга, като загреете мазнината в тиган и изпържите гъбите, докато омекнат. След това прибавете доматите и след 2 минути излейте вътре и соевата сметана или мляко. Поръсете с кедровите ядки и разбъркайте.
4. Разделете палачинките в две чинии и върху тях изсипете готовия топинг. Гарнирайте със стрък див лук и сервирайте.
Рецепта за палачинки с банан, фъстъчено масло и шоколад
За четири порции сладки палачинки с банан, фъстъчено масло и шоколадов чипс ще ви трябват следните продукти:
За палачинките:
– 140 гр. брашно
– 200 мл прясно мляко
– 100 мл вода
– 2 разбити яйца
– 25 гр. разтопено краве масло без сол + още за пържене
За топинга:
– 6 с.л. фъстъчено масло
– 2 с.л. пудра захар
– 2 с.л. прясно мляко
– 50 гр. шоколадов чипс
– 1/2 банан, нарязан на шайби
– Начупени фъстъци за поръсване преди сервиране
Начин на приготвяне:
1. Направете сместа за палачинките, като смесите продуктите и оставите сместа за 30 минути, преди да започнете да ги пържите. След това в загрято разтопено масло изсипете около 2 с.л. от сместа и след около 45 секунди обърнете палачинката. По същия начин направете на палачинки цялата приготвена смес.
2. Смесете фъстъченото масло с пудрата захар, млякото и шоколада. Разпределете тази смес върху готовите палачинки и отгоре подредете резените банан и поръсете с ядките.
Добър апетит!