Рецепти

Чиа – ползи и рецепти

chia

chia

Чиа семената са пълни с важни хранителни вещества, независимо от малките си размери. Те са отличен източник на омега-3 мастни киселини, богати са на антиоксиданти и осигуряват фибри, желязо и калций. В едва 28 грама семе от чиа има цели 5.6 грама протеин, 11.2 грама фибри и никакви захари. Ежедневното консумиране на семена от чиа  ще осигури 18% от дневните ни нужди от калций, 27% фосфор, 30% манган и по-малки количества калий и мед. Този вид растителна храна отдавна се свързва с намаляването на риска от много неблагоприятни за здравето състояния като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и обща смъртност. Доказано е, че те поддържат теглото по-ниско, енергията по-висока, а кожата – по здрава.

Семената от чиа могат да се консумират приготвени или сурови, но трябва да бъдат добавени към друга храна или накиснати преди хранене. Могат да бъдат поръсени върху зърнени закуски, кисело мляко, овесена каша или смутита. Те също така могат да се консумират и да бъдат добавени към печени продукти като хляб и кифлички. Смесени с вода, те могат да заменят яйцата във веганския начин на готвене. За да ги използвате като заместител на яйцата при печене, опитайте да смесите 1 супена лъжица семена с 3 супени лъжици вода, след което ги оставете да набъбнат за няколко минути. Ще се образува гел, който може да се използва вместо яйца при печенето.

Не е изненадващо, че много хора разчитат на чиа за отслабване. Храните, които са с високо съдържание на фибри, помагат на хората да се чувстват сити за по-дълго време и по този начин те обикновено поглъщат по-малко калории при хранене. Повишеният прием на фибри и хранителния режим с високо съдържание на фибри е доказано, че спомагат за загубата на тегло. Освен съдържанието на фибри в семената чиа, високите нива на омега-3-мастни киселини и алфа-линоловата киселина в тях могат също да бъдат полезни за постигане на желаното отслабване.

Другите ползи на чиа като ценен източник на фибри включват намаляване на разпространението при възпаление на дивертикулита, като абсорбират водата в дебелото черво и правят движенията на червата по-лесни. Храненето на здравословна, пълна с фибри храна, включваща много плодове и зеленчуци, може да намали натиска и възпалението в дебелото черво.

Има разнообразни и включващи чиа рецепти, които може да включите в балансирания си начин на хранене. Ето 3 интересни предложения, от които може да се възползвате при първа възможност:

Рецепти с чиаchia recepti

Чиа пудинг с орехи

Този кремообразен пудинг е аранжиран отгоре със сладки и хрупкави орехи. Приготвя се изключително лесно и отнема само около 10 минути, повечето от които за топинга. Не пропускайте възможността да го опитате още утре сутрин за закуска!

Необходими продукти:

2 чаши мляко – препоръчително неподсладено от кашу, но може и бадемово мляко, соево мляко, краве мляко или почти всеки друг вид мляко, което предпочитате.

1/2 чаша чиа семена
2 супени лъжици  нектар от агаве
1 супена лъжица кафява захар
1 чаена лъжичка канела на прах
1 чаена лъжичка ванилов екстракт

За топинга с орехи:

2 супени лъжици  кленов сироп
2 супени лъжици  нектар от агаве
щипка сол
3/4 чаша нарязани орехи

Начин на приготвяне:

В средно-голяма купа смесете млякото, семената чиа, агавето, кафявата захар, ванилията и канелата.

Покрийте я отгоре и я оставете в хладилника за през нощта.

В тенджера смесете кленовия сироп, агавето и солта. Поставете я на котлона и изчакайте да заври, а след това отстранете от огъня и изсипете вътре орехите. Разбъркайте и оставете  за 5 минути. Преди сервиране сложете от лепкавите ядки върху пудинга.

chia recepti

Кокосови бисквити с чиа и червени боровинки

Тези бисквити със семена от чиа и червени боровинки не съдържат млечни продукти, нито яйца, така че всички могат да им се насладят. Подготовката им ще ви отнеме около 30 минути, а самото печене – около 15 минути.

Необходими продукти за 10 бисквити:

150 гр. кокосово масло
2 супени лъжици мед
1 чаша пълнозърнесто брашно
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаша  овесени ядки
1/2 чаша кокосова палмова захар
1/2 чаша изсушен кокос
1/2 чаша сушени боровинки, нарязани
1/2 чаша едро нарязани фъстъци
1/3 чаша  семе от чиа

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 ° C или на  160 ° C с включен вентилатор. Застелете дъната на две големи тави с хартия за печене.

Поставете кокосовото масло и меда в малка тенджера на котлона при средно ниска топлина. Оставете да се разтопят, като разбърквате периодично в продължение на 2 до 3 минути или докато се комбинират и се получи гладка смес. Свалете тенджерката от котлона. Оставете да се охлади.

Пресейте брашното и содата бикарбонат в голяма купа. Добавете овесените ядки, захарта, кокоса, боровинките, фъстъците и чиата. Добавете сместа към охладеното кокосово масло и разбъркайте, докато се комбинира добре, макар че сместа все още ще е рохкава и на бучки.

Вземете количество колкото  1/4 чаша от получената смес и направете една бисквита. Поставете я върху хартията за печене. Леко я сплескайте с пръсти, за да заприлича на кръг, широк около 10 см. Повторете с останалата смес, като оставяте 2 см за разстояние между отделните бисквити. Печете за 15 минути или докато добият златист загар. Оставете готовите бисквити да се охладят напълно в тавите.

chia recepti

Пълнозърнест лимонов хляб със семена от чиа

Този лимонов, сочен и естествено сладък пълнозърнест хляб ще ви засити и ще ви даде така необходимите хранителни вещества, от които имате нужда. Той е чудесна идея за закуска, която може да изпробвате още този уикенд.

Необходими продукти за 12 парчета:

2 чаши бяло пълнозърнесто брашно
½ чаша натурална тръстикова захар
½ чаена лъжичка сода за хляб
1½ супени лъжици маково семе
1 чаена лъжичка семена от чиа
¾ чаша кокосово масло, разтопено
1 чаша цедено мляко
1 супена лъжица екстракт от ванилия
¼ чаена лъжичка сол
2 яйца
1 чаена лъжичка лимонова кора
4 супени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 ° C.

Подмажете правоъгълна формичка за печене на хляб с кокосово масло.

В голяма купа смесете брашното, захарта, содата, солта, лимоновата кора, маковото семе и семената от чиа. Разбъркайте сухите продукти, за да се смесят добре.

В друга купа смесете кокосовото масло, цеденото мляко, ваниловия екстракт, пресния лимонов сок и яйцата. Разбъркайте добре съставките, за да се комбинират.

Прибавете сухите съставки към останалите във втората купа и ги смесете добре. Изсипете полученото тесто в подготвената форма за печене.

Печете за 40 минути или докато при тестване с клечка за зъби, по нея няма полепнало тесто.

Добър апетит!

 

Inline
Inline