manov med

Манов мед се нарича онзи тип мед, който не е направен от цветен нектар. Той съдържа по-високо ниво на антиоксиданти, има по-голямо антибактериално действие, по-богато минерално съдържание и повече хранителни и терапевтични ползи, отколкото повечето обикновени видове цветен пчелен мед.

За добиването на манов мед е необходимо наличието на силно опаразитени с листни въшки широколистни видове дървета, от които паразитите се хранят с маната по листата им. Местата, на които  те правят пробиви за маната,  след това дълго отделят ценна течност. Листните паразити връщат обратно по листата приетия еликсир, като преди това го обогатяват с ензими.

Пчелите след това събират обогатената с ензими мана, обработват я и с нея произвеждат лековития манов мед. Цветът му е зеленикаво-тъмно кафяв, има специфичен аромат, а също така малко тръпчив и леко горчив вкус. По-тъмният му цвят в сравнение с този на нектарния мед се дължи на повишеното съдържание на минерални соли. Мановият мед се захаросва сравнително бавно и за разлика от меда, събиран от цветове, не изобилства на полени. Отличителният му белег е високото процентно съдържание на аминокиселини в продукта като аргинини, цистини, глицини, хистидини, лизини, метионини, а също така на аспарагинова и глутаминова киселина. Има и друг белег, който го отличава от нектарния мед и това е неговата хигроскопичност.

Що се отнася за очакваните при консумация на манов мед лечебни свойства, то те са познати още от древни времена. Мановият мед се използва предимно при анемия. Заради изключително ниското си съдържание на полени, той е подходящ за хора с поленова чувствителност, които  трудно биха консумирали мед без да развият алергична реакция. Също така има способността да укрепва имунната система заради силния си антибактериален ефект, който се дължи на съдържащите се в него минерали, незаменими аминокиселини и витамини. Свойството му да стимулира изпотяването от друга страна оказва положително въздействие при лечение на настинки и грип. Неговите отхрачващи и слабителни качества също отдавна са познати на хората.

Всеки, който търси алтернативен начин за лечение на кожни проблеми като екзими, рани и изгаряния е добре да научи какво е манов мед, тъй като може да го прилага върху тях. Препоръчван е от лекарите при бъбречни и жлъчни заболявания, а при гастрит и язва с по-лека проява на симптоматиката се смята, че също може да се разчита на лечебните му свойства.

Мнозина го приемат като естествено средство за лечение на паротит и морбили. Медът може да се прилага и като средство с положително действие при проблеми със съня, като само една лъжичка от него преди сън спомага за по-бързото отпускане и заспиване. Лечебните свойства на мановия мед съвсем не се изчерпват до тук. Той също така може да се консумира и при стрес и синдром на хронична умора.

И ако всичко това не е повече от достатъчно, този вид мед се използва за полезна и балансирана диета. Докато се спазва тя, се отслабва бързо и без да се лишава организма от всички полезни и необходими за правилното му функциониране вещества като мед, калций, желязо, фосфор, манган, витамини, антиоксиданти и аминокиселини. Ключовото тук е това, че именно този най-пълноценен пчелен продукт активизира производството на хормон, който насърчава топенето на складираните в тялото мазнини. За да се спазва тази диета с манов мед е необходимо сутрин един час преди закуска и вечер два часа преди лягане да се приема специално приготвена напитка от пълна голяма лъжица мед, разредена в сто грама вода на стайна температура, към която е добавен сок от изцеден  половин лимон.

Алергията към пчелните продукти е главният рисков фактор, свързан с приема на манов мед. В големи дози той може да бъде токсичен за хората.