3 интересни рецепти за десерти с ябълки, които трябва да опитате. Когато чуе думата сладкиш с ябълки, всеки веднага си представя нещо сочно, ароматно и вкусно, което веднага би хапнал с удоволствие, независимо дали за десерт или за междинна закуска. Ябълките са сред онези плодове, които могат най-дълго да се намерят на пазара, а през студените месеци са истинско спасение за добрата ни фигура. Независимо дали под формата на кекс с ябълки, мъфини с ябълки, баница с ябълки или просто като печени ябълки, тези плодове са подходящи за множество вкусни рецепти, така че не се колебайте да ги използвате.
Десерти с ябълки
Торта с ябълки
Това предложение за десерти с ябълки е за една симпатична плодова торта с ябълки и солен карамелен маслен крем. Тя е пълна с подправки, ябълки и градински чай и е истинско пиршество за сетивата с акцент от домашно приготвен карамел. Ако украсата с ябълки ви изглежда прекалено трудна и смущаваща, сервирайте парчетата торта с топли ябълкови резени отстрани. Ето как да си направите този тортен сладкиш с ябълки и карамел:
Необходими продукти:
1 1/2 чаши бяло пълнозърнесто брашно
1 чаена лъжичка канела на прах
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка смлян бахар
1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/4 чаена лъжичка зехтин
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаша сурова тръстикова захар
2/3 разтопено кокосово масло
2 яйца
2 1/2 супени лъжици прясно мляко
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 средни ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на кубчета
3 супени лъжици смлян градински чай
За карамела:
1/2 чаша светло кафява захар
1/2 чаша сурова тръстикова захар
1 чаена лъжичка вода
5 супени лъжици безсолно краве масло
1/2 чаша сметана
1 чаена лъжичка морска сол
2 супени лъжици уиски
За масления крем:
10 супени лъжици меко безсолно краве масло
2 чаши захар
За ябълковата украса:
2 килограма ябълки
1/2 чаша светло-кафява захар
1 чаена лъжичка царевично нишесте
1/4 чаена лъжичка канела
щипка сол
2 супени лъжици краве масло
Начин на приготвяне:
За да направите блата:
Загрейте фурната до 180 ° С. Постелете дъната на две кръгли тави с диаметър около 15 см с пергаментна хартия и леко ги подмажете. Заделете настрана.
В смесителна купа пресейте заедно брашното, канелата, содата, кардамона, индийското орехче, бахара и солта.
В друга смесителна купа смесете заедно захарта, кокосовото масло, яйцата, млякото и ванилията.
Изсипете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте, докато се смесят напълно.
Накрая прибавете ябълките и градинския чай, докато се разпределят в тестото.
Изсипете сместа в приготвената тава и печете за 25-30 минути или докато клечката за зъби излезе чиста, когато я поставите в центъра на блата за тортата.
Оставете изпечената торта да се охлади, за около 30 минути до един час преди сервиране.
За да направите карамела:
Поставете захарта и водата в тенджера и загрейте. Сварете, докато захарта се стопи и стане със светло-кехлибарен цвят.
Махнете от котлона и разбъркайте вътре 5 супени лъжици масло (бъдете внимателни, защото сместа ще започне да бълбука).
Поставете сместа обратно на печката и гответе за още минута, докато разбърквате.
Махнете от котлона и бавно изсипете сметаната (сместа отново ще забълбука).
Поставете отново соса върху топлината и добавете морската сол и уискито. Махнете от котлона и оставете сместа да се охлади напълно.
За крема:
В голяма смесителна купа разбийте с миксер останалото масло докато стане светло и пухкаво. Добавете захарта и продължете да разбивате, докато не останат бучки.
Бавно изсипете карамеления сос в крема и разбърквайте с миксера, докато полученият крем стане лек и пухкав.
За ябълковата украса:
Нарежете ябълките на дебели резени. Разбъркайте заедно ябълките, кафявата захар, царевичното нишесте, канелата и солта.
Разтопете маслото в голям тиган при средно висока температура.
Добавете сместа с ябълките и сотирайте за 5 до 6 минути или докато не омекнат и станат златисти на цвят. Оставете да се охладят напълно (около 30 минути).
Подредете сотираните ябълки върху глазурата на тортата.
За сглобяване на тортата:
Разстилайте тънък слой от крема върху единия от блатовете и отгоре сложете другия. Отгоре и отстрани намажете с тънък слой глазура върху цялата торта и я съхранявайте в хладилник за около 1 час. След това намажете с още един тънък слой глазура върху тортата и украсете горната част с предпочитаните гарнитури. Нарежете и сервирайте.
Сладкиш с ябълки
Това е вариант за пълнозърнест десерт с ябълки, който е изключително ароматен. За тази рецепта може да се използват различни сортове ябълки, без да се белят. Ако до сега не сте приготвяли сладкиши с чай, това ще бъде една чудесна възможност да откриете едно ново приложение на чаените пакетчета.
Необходими продукти:
1-1 / 2 чаши (3 средни) ябълки, почистени от сърцевинната и грубо настъргана
2 чаши бяло пълнозърнесто брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка канела
2 пакетчета чай Rooibos
1 чаша безсолно меко краве масло, на стайна температура, плюс още за намазване на тигана
2 чаши светло кафява захар
4 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1/3 чаша сметана
За украсата:
3 ябълки, тънко нарязани
канела
светлокафява захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Подмажете дъното на правоъгълна тавичка за печене. Заделете я настрана.
Поставете хартиена или памучна кърпа в чиния или голям поднос. Настържете ябълките, след което ги разстилете върху кърпата, за да поеме част от влагата им. Заделете настрана.
Разбъркайте заедно брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата и съдържанието на пакетчетата чай заедно в средна купа за смесване. Заделете настрана.
Смесете заедно маслото, захарта, яйцата, ваниловия екстракт и сметаната в голяма смесителна купа.
Внимателно разбъркайте сухите съставки и ги прибавете към мокрите съставки.
Прибавете и настърганите ябълки.
Изсипете сместа равномерно в тавичката, като се уверите, че е равна отгоре.
Добавете нарязаните за украса ябълки в избрания от вас дизайн. Поръсете с канела и кафява захар на вкус.
Печете за 15-20 минути или докато вмъкнатата клечка за зъби излезе чиста. Оставете сладкиша да се охлади за 10 минути, преди да го сервирате.
Домашен хляб с ябълки
Последното предложение за десерти с ябълки не е точно десерт в класическия смисъл на думата, но е чудесна идея за междинна закуска с чаша чай или кафе. Вижте как да си направите един ароматен и сочен домашен хляб с парченца ябълки, достатъчен за двама души:
Необходими продукти:
2 чаши нарязани ябълки
3 супени лъжици канела на прах
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/2 чаена лъжичка карамфил
1/2 чаена лъжичка зелен джинджифил
2 чаши цедено кисело мляко
2 чаши овес
3 чаши пълнозърнесто сладкарско брашно
2 супени лъжици сода за хляб
1/2 чаена лъжичка сол
2 яйца
1/2 чаша зехтин
3/4 чаша кафява захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 ° С. Подмажете две правоъгълни формички за печене на хляб и ги застелете с пергаментна хартия.
В средна купа комбинирайте нарязаните на кубчета ябълки и подправките. Заделете настрани.
В средна купа смесете заедно цеденото кисело мляко и овеса. Заделете.
В средна купа разбъркайте заедно брашното, содата и солта.
В голяма купа смесете заедно яйцата, маслото и кафявата захар. Добавете към брашняната смес и след това разбъркайте и прибавете сместа с цеденото кисело мляко. Тестото ще се получи много гъсто.
Изсипете слой от тестото във всеки съд. Отгоре сложете слой от овкусени с подправки ябълки. Повторете, докато цялото тесто се раздели.
Печете 45 минути, до златисто кафяво и клечка за зъби, поставена в средата, излезе чиста.
Извадете от фурната и поставете готовите хлебчета върху решетка, за да се охладят напълно.
Добър апетит!
източник:withthegrains.com