моята градина

Моята градина през месец май – какво е необходимо да свърша в нея по това време на годината. За поддържането на една красива градина са необходими редица грижи, които следват своя хронологичен ред. Ето защо, след разясненията с необходимите дейности, препоръчителни за собствениците на градини през месец април, логично следват и тези идеи за градини, които ще направят това открито място още по-примамливо през месец май и ще подготвят екстериора за предстоящото лято.

Това време на годината е едно от най-ангажиращото за градинарите, но пък за сметка на инвестираните време и усилия, плодовете на труда им ще бъдат напълно задоволителни и компенсиращи. Време е за изцапване на ръцете, пресаждане и засаждане, както и за събиране на първата плодова реколта. Ето какво съдържа списъка със задачи за моята градина през месец май …

Моята градина през месец май

моята градина

След настъпилата пролет, високите температури на въздуха и априлските дъждове, цветната градина получи необходимата доза тласък, за да се съживи и разрасне, така че именно сега е времето за подготовката й за лятото. И все пак, за да има съществена полза от усилията, има някои най-важни дейности, които са с приоритет сред всички останали през този месец. Ето и кои са те:

Необходимо е да се проверят растенията за вредители и заболявания, които да се елиминират своевременно. Възможно е наличие на акари и бели пеперуди от долната страна на листата и стъблата, лишеи по пъпките и гъсеници на или около брасика. Малките нападения на листни въшки могат да бъдат отстранени, а по-големите колонии могат да бъдат напръскани с естествени инсектициди. Въвеждането на естествени хищници като калинки в двора и градината, които могат да се закупят от  специализираните магазини също е препоръчително. За борба с плужеците и охлювите могат да се използват естествени биологични продукти като нематоди.

Дейности в моята градина през май

моята градина

 • Пресаждането на порасналата от миналата година коренова система на някои цветя за градината ще се отрази на цъфтежа им. Това е чудесна възможност да се сменят старите саксии за цветя с нови, като по този начин ще се внесе свеж нов вид и в самата градина.
 • Подхранването на почвата е препоръчително да става ежеседмично, след като вече слънчевите лъчи са по-обилни и топли през месец май. За целта е добре да се използват торове, които са подходящи за растенията в градината.
 • Важно е все още да се внимава и със опасността от настъпването на внезапни студове през нощта, така че е добре да се наблюдават разцъфналите и зараждащи се овощни дървета, разсадите и нежните растения. Ако е възможно е добре да бъдат покрити с меко одеало или вид шапки, за да бъдат защитени от измръзване.
 • Подрязването на ранно цъфтящите храсти също е една от дейностите, характерни за всички красиви градини през месец май.
 • Косенето на тревата също спада към списъка със задачки за месеца. Ако не се оставя тревата да израсне като  органична поляна, тя може да бъде окосена именно сега, стига това да не се прави, когато е мокра. Компостът и изрязаните върхове могат да се съберат за по-прилежен и спретнат вид или да се оставят да покълнат.

моята градина

 • Макар и все още млади, новите насаждения ще се превърнат в големи, високи и тежки градински цветя, които ще имат нужда от подкрепа, за да запазят структурата и добрия си вид. Именно сега е подходящият момент към по-едрите видове да се поставят бамбукови пръчки за високите, прави растения, както и клонки за онези, които растат на куп.
 • Аклиматизирането на младите растения е поредната задача в списъка за май. За целта е нужно покритите разсади да се открият, най-добре само през топлите слънчеви дни в началото, а след това, когато температурите през нощта престанат да падат застрашително за живота им, покритието да се премахне напълно.
 • Засаждането на грудки от далия сега ще доведе до разкошни цветя в градината през късното лято. Ярките цинии трябва да бъдат преместени на по-слънчево място. Тези лесни за отглеждане красиви цветя имат както деликатни дребни сортове, така и двойно по-високи, които достигат до 11 см.
 • Високи, поразителни и изящни, горските напръстници са перфектните растения за сенчестите места около вътрешната страна на оградата. Докато принципно предпочитат влажната почва, те биха понесли и по-сухата пръст, особено ако имат щедро количество мулч  от суха кора около корените през пролетта.

моята градина

 • Важно е да се използва това време на годината за засаждане на трайни насаждения, летни цъфтящи луковици и езерни растения (при наличие на езерце или малък воден басейн в градината), за посаждане на зеленчуци, билки и картофи. Именно през май се засаждат и доматените растения, като се премахват страничните издънки на сортовете от кордон.
 • Освен листата на марулите, граховите стръкове и листните зеленчуци предоставят свежа и нова първа реколта за годината. Ето едно от удоволствията на градинарския труд.

източник:idealhome.co.uk