recepta za frenski makaroni

Рецепта за френски макарони, които изглеждат като дъга от весели цветове, но с големина, скриваща се на две хапки в устата. Тези малки, деликатни сладкиши са леко хрупкави и меки при дъвчене. Невероятно добра комбинация между невероятен вкус и привлекателен цвят.

Рецепта за френски макарони

recepta za frenski makaroni

Приготвянето на тези сладки изкушения френски макарони изисква определена доза търпение, желание и умения. Дори и първата доза да не се получи толкова успешно, след като разберете деликатната същност на тези френски макарони, начинът, по който трябва да ги изпечете и подходящата температура на фурната, както и влажността на климата – втория път ще се получи. Ето и списък с  продуктите, които да си набавите, за да си приготвите сладките хапки:

– 2/3 чаша бадемово брашно или смлени бадеми

– 1 1/2 чаша пудра захар

– 3 големи белтъци на стайна температура, за малко „остарели“ пресни ( от яйца на не повече от 3 дни )

– 3 с.л. захар на кристали

– 1 ч.л. ванилова есенция

-1/4 ч.л. боя за сладки

Начин на приготвяне на френски макарони

recepta za frenski makaroni

Ето как да приготвите тази рецепта за френски макарони стъпка по стъпка:

1. Загрейте фурната на 140 градуса. Пригответе си два листа хартия за печене.

2. Ако бадемовото брашно или смлените бадеми са много едри, сложете ги заедно с пудрата захар в кухненски робот и ги смелете, докато станат съвсем фини. Накрая вземете сито и отново преситете сухата смес.

3. Разбийте яйчените белтъци на средна скорост в купата на миксер със стойка (или използвайте ръчен миксер). Когато станат на пяна, прибавете постепенно кристалната захар лъжичка по лъжичка. Продължете да разбивате още 2 минути и прибавете ванилията.

4. Прибавете внимателно половината от сухата смес с помощта на силиконова шпатула. Бъркайте леко, като внимавате да не се загуби твърде много въздух. След като конзистенцията стане хомогенна, изсипете и втората част от сухата смес. Отново бавно и внимателно разбъркайте.

5. С плоската част на шпатулата внимателно „ощипете“ тестото в центъра, а след това леко остържете тестото от стените на съда към средата му и отново направете леко щипване. Повторете 15-20 пъти. Тестото не трябва да остане  течно, ако искате да се получат обемни сладки.

6. Сложете сместа в пош със шприц с отвор 10 мм. Върху предварително подготвената тава започнете да правите малки кръгчета с големина около 2,5 см.

7. Вземете с две ръце листите с хартия за печене, както са със суровите сладки върху тях и ги ударете 2-3 пъти в плота. Този начин ще се изглади повърхността им и ще спомогне за по-лесното отлепване на долната им част. Оставете ги така да изсъхнат за 20-30 минути. Докоснете ги леко с пръсти и ако не лепнат, значи са готови за печене.

8. Сложете и двата листа със сладки да се пекат върху решетката, поставена най-отдолу на фурната за 15-18 минути. След първите 2 минути отворете фурната, за да излезе влагата. След 5 минути разменете  местата на решетките и завъртете листите, за да се изпекат равномерно. Когато отвън станат твърди са готови (от вътре все още са като каша) и внимавайте да не ги изгорите. Извадете от фурната и оставете да се охладят върху телена скара.

9. Охладените Макарони слепете с пълнеж по избор. Може да ги съхранявате в затворен пластмасов контейнер до една седмица в хладилника.