Рецепта за крем супа от тиква с домашно песто

крем супа от тиква

Ето една лесна рецепта за крем супа от тиква с домашно песто. Есента е времето, през което можем да се наслаждаваме най-много на вкуса на тиквата. Дали ще бъде направена като десерт, използвана в салата или основна съставка за супа не е от особено значение за почитателите й. Надяваме се да ви зарадваме с тази лесна рецепта за крем супа от тиква, към която можете да си направите домашно песто от магданоз и градински чай и да завършите с нотка кокосово мляко.

Рецепта за крем супа от тиква с домашно песто

крем супа от тиква

Необходими продукти:

За крем супата:

1 голяма тиква, нарязанa на парчета (плюс 4 малки тикви, ако ги ползвате като купи)
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер
6 с.л. масло
2 малки глави лук
1 ч.л. прясна мащерка
4 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. кокосово мляко + 1 или 2 чаши вода
1 ч. л. лют червен пипер или повече или по-малко според вашите предпочитания
1/4 ч.л. индийско орехче
1 с.л. кленов сироп

За домашното песто:

1 глава чесън
1 чаша пресен магданоз
1/2 чаша пресен градински чай
1/4 чаша обелен шам фъстък
1/4 чаша зехтин
1/4 чаша синьо сирене/ фета или пармезан
1/4 чаена лъжичка черен пипер

Начин на приготвяне на крем сума от тиква

крем супа от тиква

Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете тиквата на парчета, като запазите тиквените семена за по-късно /по желание/. Поставете тиквата върху лист хартия за печене, залейте с 1 супена лъжица зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Отрежете горната част на главата на чесън, махнете излишните люспи, сложете една чаена лъжичка зехтин на върха на чесъна и завийте с алуминиево фолио. Печете тиквата и чесъна заедно в продължение на 45 минути или докато тиквата стане мека, а чесънът златисто кафяв. Извадете от фурната и оставете всичко за пет минути настрани. Отстранете внимателно люспите на чесъна в малка купа и намачкайте добре с вилица.

Смесете тиквата с 1 чаша пилешки бульон и пюрирайте с пасатор до гладка смес. Загрейте голям съд на средна температура и добавете маслото и лука за около 5 минути или докато стане златист. Добавете мащерката и гответе още 30 секунди. Сложете пюрето от тиква, останалия бульон, кокосовото мляко, водата, индийското орехче, кленовия сироп и червения пипер. Пригответе супата на ниско температура за около 15-20 минути.

крем супа от тиква

Докато супата ври се заемете с приготвянето на домашно песто. Добавете печения чесън, магданоза, градинския чай и шам-фъстъка в купата на кухненския чопър. Смесете добре и изсипете зехтина. Добавете избраното от вас сирене, подправете със сол и черен пипер. По желание можете да изпечете тиквените семки и да ги добавите накрая за завършек.

За да направите тиквени купички за супата отстранете върховете на тиквите и извадете семките. След като изстържете малко вътрешната им част ги намажете със зехтин, сол и черен пипер. Поставете върху хартия за печете и ги печете за 20-30 минути. Когато са готови ги оставете малко да изстинат, след което ги напълнете с вкусната крем супа от тиква, малко песто, печени семки и кокосово мляко.

крем супа от тиква

Източник: Halfbakedharvest.com