Рецепти

Макарони на фурна – 3 рецепти за всеки вкус

534views

makaroni na furna

Макарони на фурна – 3 рецепти, които ще ви изкушат.

И децата, и възрастните, обичат макарони. Докато малчуганите ще се зарадват на една голяма купа макарони със сирене за закуска, големите имат вече по-изискан вкус. Те биха оценили порция солени макарони на фурна със зеленчуци за обяд или лека салата с макарони за вечеря. От друга страна, класическите сладки макарони на фурна са любими на всяко поколение и са добра опция за бърз десерт.

Разбира се, има много начини за приготвяне на популярните тестени изделия, но тук ще обърнем внимание на три интересни рецепти за макарони на фурна, с които се надяваме да ви дадем идея за вечеря или за обяд.

Макарони на фурна – 3 рецепти за всеки вкус

makaroni na furna

Вегетариански макарони на фурна  

Това е една от най-популярните за макарони на фурна рецепти, в която няма месо, но за сметка на това има изобилие от зеленчуци. Ястието със сигурност ще допадне на всички вегетарианци около масата.

Препоръчително е тестените изделия да се сварят, но не напълно, защото след това преминават допълнително през топлинна обработка и във фурната. За тази цел ги сварете с 3 минути по-малко, отколкото е указано върху опаковката.

Необходими продукти за 4 порции:

230 грама макарони

1 чаена лъжичка зехтин
1 супена лъжица краве масло
2 скилидки чесън, нарязани
1 малка глава червен лук, нарязан
1 малка тиквичка, нарязана на шайби
1 малка червена чушка, нарязана
1 малка жълта чушка, нарязана
1 чаша нарязани гъби
3/4 чаша броколи
10-12 гроздови домати, разделени наполовина
1 чаена лъжица италианска подправка
1/2 чаена лъжичка сух босилек
1/2 супена лъжица изсушена риган
1/2 чаена лъжичка чили червен пипер на люспи
1 супена лъжица готварска сметана
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 1/4 чаши  сос за паста, разделен
200-220 грама прясно сирене Моцарела, нарязано на парчета
3 супени лъжици настърган Пармезан

Начин на приготвяне:

Сварете макароните в подсолена вряща вода с 3 минути по-малко, отколкото е описано върху опаковката.

Смесете маслото със зехтина в тиган и загрейте котлона на средно-висока степен. Сложете вътре чесъна и лука и ги сотирайте за около една минута.

След това прибавете броколито и гъбите. Сотирайте за още 1-2 минути.

Прибавете подправките – сол, черен пипер, босилек, риган, италианска подправка и люспи червен пипер. Разбъркайте добре, след това изсипете тиквичките, доматите и чушките. Бъркайте и изчакайте, докато зеленчуците омекнат. Към сместа добавете лъжичка сметана и половината от чашата със соса за паста. Разбъркайте добре.

В намазнена тава изсипете останалата половина част от чашата със соса, половината от сварените макарони, отгоре подредете половината от моцарелата, а върху нея – останалите макарони. Накрая завършете с последната четвърт от соса, останалата моцарела и пармезана.

Печете на 180 °C за 15-20 минути или докато сирената се разтопят и се забележат кафяви петна по повърхността на ястието.

Преди сервиране гарнирайте с малко свеж босилек.

makaroni na furna

Касерола с риба тон

Ето една рецепта за макарони на фурна, която вероятно не сте опитвали до сега. Тя ще ви помогне да приготвите ястие, което може да се опише с четири думи – хрупкаво, кремообразно, сочно и свежо. Опитайте се да устоите на изкушението да не го дегустирате непосредствено, след като го извадите от фурната, за да му позволите да формира перфектната консистенция.

Необходими продукти за 8 порции:

1 пакет макарони

340 гр. бяла риба тон

1 пакет замразен зелен фасул, нарязан на малки парчета

6 с. л. краве масло, разделени

2 средни праза, тънко нарязани

120 гр. свежи гъби

1/4 чаша брашно

3 чаши готварска сметана

1 чаша  зеленчуков бульон

230 гр. сирене Чедър, настъргано

6 с. л. настърган Пармезан, разделен

3/4 чаена лъжичка сол

1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер

2 с. л. нарязана пресен лук

1 с. л. нарязан пресен магданоз

1/4 чаша натрошен картофен чипс

1/4 чаша галета

За гарниране: нарязани на ситно пера от зелен лук

Начин на приготвяне:

Пригответе макароните според инструкциите, описани върху опаковката.

Загрейте фурната на 180 °C.

Междувременно изсипете зеления фасул във вряща подсолена вода за 30-60 секунди, докато омекне. Прецедете го и го сложете в купа с вода и кубчета лед, за да го “шокирате”. По този начин ще запазите цвета му свежо зелен. Извадете го от водата и отново го прецедете.

В голям тиган на средна степен на котлона разтопете 2 лъжици масло. Прибавете праза и сотирайте в продължение на 2 минути. След това прибавете гъбите и ги сотирайте за около 5 минути или докато покафенеят. Пресипете сместа в купа и избършете тигана с лист от кухненска ролка.

Върнете тигана на котлона и разтопете в него 4 лъжици масло. Прибавете брашното и бъркайте в продължение на 2 минути. Постепенно прибавете вътре сметаната и бульона. Изчакайте сместа да заври, като я разбърквате често. След като заври намалете котлона и изсипете настърганите Чедър и Пармезан. Овкусете със сол и черен пипер.

Към готовите и прецедени макарони прибавете рибата, праза, фасула и сметановата смес. Разбъркайте добре и пресипете в подмазана тава. Поръсете отгоре с картофения чипс и с още малко Пармезан.

Печете за 35-40 минути на 180 °C.

Изчакайте да изстине за 5 минути, преди да сервирате.

makaroni na furna

Пица касерола

Ако ви допада идеята за макарони с кайма на фурна, с тази рецепта ще спечелите аплодисментите както на малките, така и на големите покрай масата за хранене. Подобно на една сочна пица, тя ще допадне почти на всеки вкус, само че тук порциите ще бъдат 10. Ето как да си приготвите апетитни макарони на фурна с кайма, моцарела, чушки и маслини.

Необходими продукти:

1 пакет макарони

500 гр. кайма

2 скилидки чесън, накълцани

1 супена лъжица зехтин

1 буркан сос Маринара

1 чаена лъжичка сол

1/2 средно голяма глава червен лук, нарязана

1/2 средно голяма зелена чушка, нарязана

1/2 средно голяма червена чушка, нарязана

220 гр. гъби портобело

1 чаша нарязани черни маслини

1/2 чаша пеперони, нарязани на шайби

3 супени лъжици масло

3 супени лъжици брашно

3 чаши нискомаслена сметана

230 гр. свежо сирене моцарела, настъргано

1/2 чаша Пармезан, настърган

1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

За украса отгоре:

8-10 шайби пеперони

230 гр.моцарела

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на  180 °C. В голям тиган на средна сила на котлона запържете каймата с чесъна за 5-7 минути или докато каймата стане на трохи и смени розовия си цвят. Извадете ги с решетъчна лъжица от тигана, като запазите мазнината в него. Излейте вътре соса Маринара и добавете 1/2 ч.л. сол.

Сотирайте лука, чушките и гъбите в тигана, докато омекнат. Добавете маслините и нарязаните пеперони. Запазете 1/4 част от сместа с лука.

Сварете макароните в дълбока тенджера според указанията върху опаковката на пакета.

На слаб котлон разтопете маслото и добавете към него брашното. Разбъркайте до получаването на гладка каша – често, в продължение на 1 минута. Добавете сметаната и бъркайте в продължение на 7-10 минути, докато сместа се сгъсти. Прибавете моцарелата, пармезана, черния пипер и останалата сол.

Изсипете получената смес върху сварените и прецедени макарони. Добавете и лучената смес. Разбъркайте добре и пресипете в подмазана тава. Гарнирайте отгоре със запазената 1/4 смес, парчета моцарела и шайби пеперони.

Печете за 30 минути на 180 °C или докато пицата придобие златист загар и сиренето се разтопи. Изчакайте 5 минути след като извадите тавата от фурната, преди да сервирате.

Добър апетит!