Рецепти

Идея за вечеря – 3 лесни и бързи рецепти

ideq za vecherq

ideq za vecherq

Идея за вечеря за всеки вкус. Ако въпросът “Какво да сготвя за вечеря” се върти в главата ви цял ден, значи търсите лесни и питателни рецепти, които отнемат малко време за приготвяне и не сте готвили скоро или по-добре – никога. Или нещо, което засища, но съдържа малко калории? Или нещо, с което да нагостите приятелите си, решили да се отбият на гости? Е, ще се постараем да ви предложим няколко идеи за вечеря, които да покрият поне два от тези критерии. Сигурни сме, че с тези рецепти за вечеря ще имате възможност да се насладите на една приятна вечер с вкусна храна и приятна компания на трапезата.

Идея за вечеря

Такос със свинско

idei za vecherq

Тази рецепта е подходяща идея за вечеря, когато сте поканили гости да гледате мач или любим сериал, например. Важно е да се има в предвид, че може предварително да си сварите месото и да си накиснете маринования лук, за да спестите време за самата вечеря. Подготовката й отнема около 30 минути. Ето как да си приготвите порции за компания от 8 души:

Необходими продукти:

300 грама сварено свинско месо

За лука:

1 чаша ябълков оцет
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица кашер сол
1 глава червен лук, тънко нарязан
За мексиканския крем:
1 чаша заквасена сметана
1 чаша сметана
1 чаена лъжичка сол
За такоса:
8 броя 23-сантиметрови плоски питки за такос/мексиканска царевична питка
Ромен или салата айсберг, тънко нарязани
лютиви чушки, тънко нарязан
краве сирене, натрошено
Кориандър или магданоз, нарязан за гарниране

Растително, от рапица или друго неутрално олио за пържене.

 Начин на приготвяне:

ideq za vecherq

Направете крема, като комбинирате всички съставки в купа, покрийте с найлон и съхранявайте при стайна температура в продължение на 3 часа. Замразете, ако ще го правите доста по-напред, но доведете до стайна температура преди сервиране.
Направете маринования лук: Комбинирайте оцет, захар и сол в средно голяма купа. Добавете нарязания лук и разбъркайте, за да се съчетаят. Натиснете лука под повърхността на оцета, доколкото е възможно. Нека престои така на стайна температура за 1 час. Ако го направите предварително, го покрийте и го съхранявайте в хладилник. Прецедете лука от течността, преди да го използвате.
За такоса: Напълнете питки с топли парчета месо. Ако желаете, можете да ги направите хрупкави, като ги запържите в тиган с малко масло на средно-висока температура. Върху тях сложете нарязана маруля. Поръсете със сирене и с мексикански крем. Най отгоре сложете от киселия лук и гарнирайте с люти пръстени чушлета и нарязан магданоз.
Свийте на руло такоса. Използвайте клечка за зъби в горния и в солния край, за да го предпазите от разтваряне. Повторете с останалите питки.
Загрейте тънък слой масло в тиган на средно-висока температура. Добавете такосите и пържете до златисто, като не забравяте да изпържите всички страни, за да са хрупкави. Сервирайте гарнирани с нарязана маруля, натрошено сирене и мексикански крем. Гарнирайте с кисели лучени парчета, люти пръстени от чушка и нарязан магданоз.

Макарони на фурна с наденица и рикота

ideq za vecherq

Тези макарони на фурна със сирене и наденица са вкусни и със сигурност ще допаднат както на жените, така и на мъжете и децата. Може да използвате за тях различни видове наденица, а защо не и пикантна? Подготовката на тази идея за вечеря ще ви отнеме около 20 минути, а приготвянето – около 30 минути. Ето как да си направите 6 порции:

Необходими продукти:

500 грама насипен мек и / или лютив италиански колбас (или пресни колбаси)
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 малка глава лук, нарязана на кубчета
800 грама цели домати от буркан,  смачкани на ръка
6 листа пресен босилек, нарязани (или 1 чаена лъжичка изсушен босилек)
1/4 чаена лъжица счукани люспи червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
2 1/2 – 3 чаши макарони
За рикота сместа:
1 чаша сирене рикота
1/2 чаша настъргана моцарела
3 супени лъжици нарязан пресен магданоз
Сол и черен пипер
1 чаша настъргано сирене моцарела, за топинг

Начин на приготвяне:

ideq za vecherq

За тези макарони на фурна първо загрейте фурната до 200 градуса.
Сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. Когато кипне, добавете макароните и варете, докато станат готови. Прецедете и оставете настрана.
В тиган на умерен огън добавете нарязаната наденица и гответе, като разбърквате периодично, докато се запече добре и стане в петна. Прехвърлете в една чиния и оставете настрана.
Към същия тиган, на среден огън, добавете лука и варете, като го разбърквате периодично, докато омекне. Добавете чесъна и гответе допълнително за 30-45 секунди. Добавете и ръчно смачканите домати, нарязаните на ситно листа от босилек и поръсете със сол и черен пипер. Оставете да къкри. Върнете наденицата обратно в тигана и гответе за няколко минути, за да се слеят вкусовете и да се затопли колбаса отново. Изключете топлината на котлона и оставете да престои, докато пастата е готова.
Когато пастата се свари я добавете към тигана с доматения сос и наденицата. Разбъркайте, за се да се комбинират добре. С лъжица поставете от сместа с рикота на случаен принцип отгоре. Поръсете с настъргано сирене моцарела. Пече се в предварително загрята фурна за 30 минути или до златисто.

Говеждо с къри и ориз

ideq za vecherq

Това крехко говеждо с топли подправки като джинджифил, канела и дафинов лист, които са леки, но се сливат добре, също е добра идея за вечеря. Подготовката му ще ви отнеме само около 20 минути, докато приготвянето – около 3 часа. Ето как да си приготвите 6 порции от него:

Необходими продукти:

900 грама добре почистено, обезкостено задушено говеждо месо, нарязано на парчета
3 супени лъжици растително масло
2 големи глави лук, нарязани
6 цели карамфила или 1/2 ч.л. карамфил на прах
2 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
2 канелени пръчици (или 1 чаена лъжичка канела на прах)
1 дафинов лист
1/4 чаена лъжичка сушен смачкан червен пипер
1 1/2 чаши кокосово мляко (или пълномаслено мляко)
830 мл белени домати със сок (или прецедени и се използва 1 чаша говежд бульон вместо сока от домати)
3 супени лъжици лютеница
3 супени лъжици пресен лимонов сок
2 супени лъжици смлян обелен пресен джинджифил (може да се използва на прах около 1/4 ч.л.)
2-3 чаени лъжички къри на прах (започнете с 2 допълнете, ако е необходимо)
1/2 чаена лъжичка сол
Горещ сварен ориз

Начин на приготвяне:

ideq za vecherq

Подсушете говеждото и го поръсете със сол и черен пипер. В голям тиган на средно-висока температура загрейте 2 супени лъжици масло. Добавете около 1/3 от месото в тигана ( за да се получи добро покафеняване на месото, трябва да има място около всяко парче).Изпечете месото до кафяво от всички страни и го махнете от тигана, а след повторете с още 2 партиди, за около 5 минути на партида.
Загрейте останалата 1 супена лъжица масло в същия тиган на средно-висока температура. Добавете лука и запържете леко, докато омекне и стане кафяв, за около 7 минути.
Върнете говеждото месо в тигана. Добавете вътре: карамфил, чесън, канела, дафинов лист и червен пипер. Разбъркайте в продължение на 1 минута, за да се комбинират добре и да се освободят ароматите от подправките. Прибавете след това млякото от кокосов орех, доматите, лютеницата, лимоновия сок, джинджифила, кърито на прах и 1/2 чаена лъжичка сол. Оставете да заври, след което намалете огъня, покрийте и оставете да къкри на слаб огън, докато говеждото месо омекне, като не забравяте да разбърквате от време на време, за около 2 часа.
След като месото омекне, махнете капака, увеличете котлона до средно-ниско и се оставете да къкри, непокрито, докато соковете се сгъстят. Опитайте на вкус и коригирайте с още подправки на вкус (може да искате да добавите малко повече сол, прясно смлян черен пипер и / или малко повече къри на прах или друга подправка).
Сервирайте върху ориз.

Добър апетит!

ideq za vecherq

 

източник:seasonsandsuppers.ca