kanela

Канела се нарича ароматната подправка, добита от вътрешната част на кората на лавровото дърво. Начинът на свалянето й става след дъждовния тропически период, когато кората се обелва, а тънкото лико се навива на руло, след като изсъхне. От него се извлича канелата, а дървесните части се отстраняват. От получените канелени пръчки се прави прахообразната съставка, която използваме в домакинството.

Канелата е почитана заради лечебните си свойства още преди хиляди години, а модерната медицина днес потвърждава това, което предците ни са знаели отдавна. Използваната още в древен Египет подправка е била много рядка и ценна, като често е била поднасяна като подарък на царете.

Според съвременните научни изследвания има много ползи за здравето от канела на прах. Ниската й цена и достъпността й към днешна дата могат да бъдат голям плюс за всички, които имат нужда от нея. Като цяло тя се разделя на два вида – цейлонска канела (наричана още „истинска“) и Касия, която е най-разпространения вид. Отличителният мирис и вкус на популярната подправка се дължат на маслената част, която е с много високо съдържание на цинамалдехид. Учените смятат, че именно това съединение е отговорно за силният ефект на канелата върху човешкото здраве и засилването на метаболизма.

Всички, които не са запознати по-детайлно с темата и са любопитни канелата за какво помага, ще се радват да научат, че тя е пълна с антиоксиданти. Те защитават тялото от вредното въздействие на свободните радикали. В проучване, в което е сравнявана антиоксидантната активност на 26 подправки, канелата се изявява като ясен победител, надминавайки „суперхрани“ като чесън и риган. Всъщност, тя е толкова мощна, че може да се използва като естествен консервант за храна.

Антиоксидантите в канелата имат противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на рисковете от различни заболявания. Макар възпаленията да помагат на организма да се бори с инфекциите и да поправят засегнатите тъкани, те могат да се превърнат в проблем, когато са хронични и насочени срещу собствените тъкани на тялото.

Канелата помага в борбата с бактериалните и гъбични инфекции заради съдържащия се в нея синамалдехид, който е един от основните активни съставки на подправката и може да помогне срещу различни видове инфекции.

Канелата може да има благоприятни ефекти върху невродегенеративните заболявания, които се характеризират с прогресивна загуба на структурата или функцията на мозъчните клетки. Болестта на Алцхаймер и Паркинсон са два от най-разпространените видове. Две съединения, намерени в ароматната кафява подправка, изглежда инхибират натрупването на протеин, наречен тау, в мозъка, което е един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер.

Канелата също така може да подобри някои ключови рискови фактори за сърдечните заболявания, включително нивата на холестерол, триглицериди и кръвно налягане. Тя намалява нивата на общия холестерол, като тези на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите спадат, докато „добрият“ HDL холестерол остава стабилен. При хора с диабет тип 2 е доказано, че 1 грам или около половин чаена лъжичка канела на ден има благоприятен ефект върху кръвните маркери.

Още една от познатите ползи от канелата е тази, че тя може да подобри чувствителността към инсулина. Както е известно, инсулинът е един от основните хормони, които регулират метаболизма и енергийната употреба. Той е от съществено значение за транспортирането на кръвната захар от кръвообращението до клетките. За съжаление, много хора са резистентни на ефектите на инсулина, а тази инсулинова резистентност е отличителен белег на сериозни състояния като метаболитен синдром и диабет тип 2. Добрата новина е, че канелата може драстично да намали тази резистентност,  като помага на този важен хормон да изпълнява правилно своята работа.

Ароматната кафява подправка канела може да понижи нивата на кръвната захар и има мощен антидиабетичен ефект. Доказано е, че намалява количеството глюкоза, която влиза в кръвта след хранене. Това става чрез намесата й в многобройни храносмилателни ензими, което забавя разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Многобройни проучвания потвърждават антидиабетните ефекти на канелата, което показва, че може да понижи нивата на кръвната захар на гладно с 10-29%.

Канелата е широко проучена за потенциалната й употреба при профилактиката и лечението на рак. Според направени изследвания, екстрактите от канела могат да предпазват от рак, като въздействат чрез намаляване на растежа на раковите клетки и образуването на кръвоносни съдове в тумори.

Комбинацията от мед и канела също има много ползи за здравето, а някои хора дори твърдят, че тези две натурални съставки могат да излекуват почти всяко заболяване. Съчетанието на канела с мед може да намали риска от сърдечни заболявания чрез обратимостта на някои процеси, които потенциално ги предизвикват, като например да понижи нивата на триглицеридите и на „лошия“ холестерол. Макар и не заедно като смес от мед с канела, двете съставки поотделно водят до умерено намаляване на кръвното налягане. От друга страна и двата компонента са богати на антиоксиданти, които оказват благоприятно въздействие върху работата на сърцето. Полифеноловите антиоксиданти в тях подобряват притока на кръв към сърцето и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, намалявайки риска от сърдечен удар. Освен, че спомагат за намаляване на възпаленията, двата продукта в комбинация се използват и като средство за лекуване на рани. Медът и канелата имат способността да се борят с бактериите и затова успешно се прилагат външно като смес за третиране на кожни инфекции. Поотделно, както и заедно, те са подходящи за използване от диабетици, защото намаляват нивата на кръвната захар. В комбинация те са много по-подходящи за подслаждане на чай. Те са чудесни източници на антиоксиданти, което носи множество ползи за здравето.

Много хора използват канела за отслабване в комбинация с мед. От двете съставки и чаша вода се приготвя разтвор, който се пие сутрин на гладно и вечер преди лягане. Тайната на този вид отслабване с канела се крие в пречистващия ефект на храносмилателния тракт, тъй като продуктите унищожават паразитите, забавящи храносмилането. Използването на канелата като средство за отслабване може да помогне в борбата с няколко излишни килограма.

Както добре знаем, разликата между лекарството и отровата е в дозата, така че има известни съображения в консумирането й. Макар да няма конкретни  за използването на канела противопоказания, трябва да се има в предвид, че сортът Cassia съдържа значителни количества от съединение, наречено кумарин, за което се смята, че е вредно в големи дози. Цейлонската канела е много по-добра в това отношение и проучванията показват, че тя съдържа по-ниски стойности от вредното съединение. Като цяло подправката е полезна за здравето, но може да причини проблеми при прием в неумерени количества поради съдържанието на кумарин.