Рецепти

Крем супа от тиква

krem supa ot tikva

krem supa ot tikva

Рецепта за крем супа от тиква и червена леща. Ако до сега не сте опитвали супа от тиква, значи през тази есен вече трябва да го направите. Студените дни са идеалното време за приготвяне на топли супи, които да сгреят гладните стомаси. Освен това, те за питателни и полезни, така че са почти задължителни за трапезата през хладните вечери.

Възползвайте се от това предложение за есенна крем супа и от щесдростта на златната есен и интересния подход, използван за гарниране на този вариант, който едва ли сте срещали при други рецепти за супи. Със сигурност всички на масата ще бъдат очаровани  от украсата с нар и лук.

Рецепта за крем супа от тиква

krem supa ot tikva

Тази крем супа от тиква и леща е за тези, които не харесват сладкия вкус от тикви в супата. Ако сладките крем супи не са обичани много в семейството ви, това е най-добрият начин да направите вкусна супа от тиква. За разлика от останалите рецепти за супа с тиква, за тази не се използва сметана, освен това рецептата е напълно веган и без глутен.

Необходими продукти за крем супа от тиква:

1 и 1/2 супени лъжици зехтин
1 голяма глава лук, обелена и нарязана
2 големи картофа, обелени и нарязани на ситно
4 и 1/2 супени лъжици червена леща
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка изсушена мента
1/2 чаена лъжичка кимион
1 и 1/2 чаени лъжички сол
1/2 чаша тиквено пюре
5 чаши вода
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици от нар за гарнитура
1 супена лъжица ситно нарязан зелен лук за гарнитура

Начин на приготвяне на крем супа от тиква

krem supa ot tikva

Поставете голяма тенджера над включен котлон на средно-висока температура. Добавете зехтин и нарязан лук в нея. Сотирайте за 3-5 минути, докато лукът омекне.
Добавете вътре в картофите и лещата. Подправете с прясно смлян черен пипер, сушени мента, кимион и сол. Сотирайте за още 1 минута, като разбърквате непрекъснато.
Добавете и тиквеното пюре и сотирайте за още 3 минути.
Налейте водата в тенджерата и оставете да къкри за около 20 минути или докато всичко вътре омекне.
Махнете супата от печката и използвайте блендер, за да я пюрирате, докато стане гладка и кремообразна.
Добавете лимоновия сок и оставете да къкри за още 5 минути. Ако крем супата стане прекалено гъста, можете да добавите допълнително малко гореща вода на тази стъпка.
Сервирайте супата в купички. Изчакайте няколко минути и след това гарнирайте със зрънца от нар и нарязан зелен лук. В противен случай те веднага ще потънат.

Добър апетит!

източник:giverecipe.com