Пресните Новогодишни салати трябва да са различни и да предлагат възможност за опитване на нещо, което не се консумира всеки ден. Ето защо е добре да предложите на гостите си интересна комбинация от съставки, които са свежи и полезни за здравето. Обикновено салатите са най-лесната част от приготвянето на Новогодишното меню. Може да използвате някоя от предложените рецепти, които изглеждат добре и имат чудесен вкус. Специалният домашно приготвен винегрет, с който се овкусява всяка от тях, придава допълнително аромат и специален вкус на всяка салата.
Новогодишни салати
Гръцка салата с чесново-лимонов винегрет
Ако искате да предложите нещо, което да съдържа любимите домати, краставици и сирене, но да не е обикновена шопска салата, може да играете на сигурно без опасност да експериментирате с традиционния вкус на гостите си. Тази гръцка салата е полезна, ароматна и бърза за приготвяне.
Необходими продукти за 4 порции:
– 2 чаши чери домати, гроздовидни домати или половинки от друг сорт
– 1 краставица, нарязана на половинки шайби
– 1/2 глава червен лук, ситно нарязан
– 2/3 чаша маслини Каламата
– 2/3 чаша натрошено сирене фета
– чесново – лимонов винегрет (виж рецептата по-долу)
– 3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
– 3 супени лъжици червен винен оцет
– 2 скилидки чесън, пресовани (или ситно накълцани)
– 1 чаена лъжичка изсушен риган
– 1/2 чаена лъжичка захар
– 1/4 чаена лъжичка сол
– 1/4 чаена лъжичка черен пипер
Новогодишни салати – Пилешка салата с ябълки
Ще се влюбите от първата хапка в тази лесна, бърза и изключително вкусна Новогодишна салата. Макар на пръв поглед да изглежда необичайно, тя е пълна с полезни за здравето съставки и богати вкусове.
Необходими продукти:
За салатата:
– 1 супена лъжица зехтин
– 2 обезкостени пилешки гърди без кожа
– 1 пакет готови смесени зеленчуци
– 1/4 глава т червен лук, нарязан на ситно
– 2 чаши ябълков чипс
– 1 чаша орехови ядки
– 1/2 чаша натрошено сирене
– 1 чаша прясно нарязани на кубчета домати (по желание)
За винегрета:
– 1/4 чаша бял балсамов оцет (или обикновена балсамов оцет)
– 1 супена лъжица смлян чесън
– 1/2 чаена лъжичка сол
– 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
– 3/4 чаша зехтин
Начин на приготвяне:
Изпечете месото, овкусено със сол и черен пипер във фурната за 20-30 минути на 180 градуса. Оставете изпеченото пилешко да се охлади и го нарежете на малки парчета.
Направете винегрета, като смесите съставките му.
Направете салатата, като смесите в голяма купа продуктите за нея и полеете отгоре с винегрета. Разбъркайте и сервирайте.
Новогодишни салати – Салата със спанак, сьомга и боровинки
Тази вкусна Новогодишна салата със спанак съдържа само полезни за мозъка съставки. Специалният домашно приготвен винегрет, с който се овкусява, придава допълнително аромат и специален вкус. За приготвяне на две порции от нея е нужно:
Необходими продукти:
За салатата:
– 230 гр. пушена сьомга, нарязана на едро
– 1 авокадо, обелено, нарязано на кубчета и без костилка
– 4 чаши спанак (или смесени листни зеленчуци)
– 1/2 чаша пресни боровинки
– 1/4 чаша леко сирене фета или синьо сирене, натрошено
– 1/4 чаша нарязани орехи (по желание)
– 1/2 глава червен лук, тънко нарязан
– винегрет с мед и семена от чиа ( виж съставките по-долу)
За винегрет с мед и семена от чиа :
– 1/3 чаша зехтин
– 2 супени лъжици ябълков оцет
– 1 супена лъжица семена от чиа
– 1 супена лъжица. мед
– 1/4 чаена лъжичка. сол
Начин на приготвяне:
Направете винегрета, като смесите добре съставките му. Направете салатата, като смесите в голяма купа продуктите за нея и полеете с винегрета. Разбъркайте и сервирайте.