Рецепти

Ризото – 3 интересни и лесни за приготвяне рецепти

rizoto

rizoto

Ризото – 3 интересни и лесни за приготвяне рецепти. Ако търсите нови идеи за рецепти с ориз, то тези предложения за ризото ще ви допаднат, защото са очарователно вкусни и изключително лесни за приготвяне, така че си отдъхнете, ако кулинарните ви умения не са на високо ниво. Макар да звучат по-сложно от най-често приготвяните ризото със зеленчуци, ризото с пиле, ризото с морски дарове и ризото с гъби, тези предложения за ризото рецепта съвсем не са сложни, но за сметка на това са свежи като идеи и сме сигърни, че вече имате решение на въпроса Какво да сготвя за вечеря.

Ризото – 3 интересни и лесни за приготвяне рецепти

Ризото Карбонара

rizoto

 Всички, които обичат спагети Карбонара ще се влюбят в това ризото, което на всичкото отгоре се приготвя почти само. Това го прави идеално за случаите, в които не искате да прекарвате много време в кухнята и да наглеждате печката през 5 минути. Подготовката на тази рецепта за ризото ще отнеме само 5 минути, а приготвянето й – около 35 минути. Ето как да си направите 6 порции от това основно ястие.

Необходими продукти за ризото Карбонара:

1 чаша ориз
125 жграма нарязан на кубчета бекон
2 супени лъжици (25 гр) краве масло
1/2 средна глава лук, ситно нарязана на кубчета
3 чаши (725 мл) пилешки или зеленчуков бульон
50 грама ситно настъргано Pecorino Romano (твърдо, солено италианско сирене, направено от овче мляко) или кашкавал плюс  допълнително за поръсване
1 голямо яйце
1 голям жълтък
1 препълнена супена лъжица сметана (може да бъде заменена с пълномаслено заквасена сметана или кисело мляко)
Сол и прясно смлян черен пипер

Инструкции за приготвяне на ризото Карбонара:

rizoto

Загрейте фурната до 150 ° С. Поставете тавичката, в която ще печете предварително във фурната да се загрее.
Загрейте на котлона тиган на средна температура. Запържете бекона в собствената му мазнина за 4-5 минути, докато добие коричка и стане златист, след това го извадете в чиния.
Добавете маслото в тигана, а след това и лука. Намалете силата на топлината до средно-ниска и разбърквайте периодично, за 3-4 минути.
Междувременно, загрейте бульона в малка тенджера или в микровълновата печка. Върнете бекона в тигана и прибавете ориза. Разбъркайте добре, така че  всички зърна да получат добро покритие на масло. Добавете горещия бульон към ориза, заедно с малко прясно смлян черен пипер.
Увеличете топлината на котлона до средно висока и оставете, докато леко започне да къкри. След това прехвърлете сместа от тиган в предварително загрятата тава и сложете във фурната да се пече в продължение на 20 минути.
Когато ризотото е изпечено в продължение на 20 минути го извадете от фурната и внимателно прибавете сиренето/кашкавала и разбъркайте, докато добре се комбинира. Пъхнете обратно във фурната за още 15 минути време за печене.
Междувременно, разбийте заедно яйцето, яйчения жълтък и сметаната заедно. След още 15 минути печене, извадете ризотото от фурната и внимателно прибавете и разбъркайте яйчената смес, като се уверите, че съставките са добре смесени. Може да искате да опитате на вкус и да добавите малко сол тук, ако е необходимо. Оставете ризотото да престои само още около 1 до 1 1/2 минути, като през това време яйцата и сметаната ще се сгъстят.
Сервирайте върху затоплени чинии с малко настъргано Pecorino Romano отгоре.

Ризото с печена царевица

rizoto

Това е перфектната лятна гарнитура или постно основно ястие за топлите дни. Ако не разполагате с барбекю за грил, можете да използвате грил тиган за царевицата или да я  сотирате в горещ тиган. Царевицата замръзва добре, така че можете да я изпечете предварително напред, така че да можете да се насладите на това ястие лесно по всяко време! Подготовката ще ви отнеме около 10 минути, а приготвянето – 20 минути. Ето как да си направите 4 порции от това ризото:

 Необходими продукти за ризото с царевица:

3 супени лъжици безсолно краве масло, разделени
1 глава лук шалот, нарязан на ситно
1 1/2 чаши печена на скара царевица
1 чаша ориз
1/4 чаша сухо бяло вино
4 чаши пилешки или друг бульон
1/4 чаша прясно настърган пармезан
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, за гарниране
Сол и прясно смлян черен пипер

Инструкции за приготвяне на ризото с царевица:

rizoto

Изпечете царевицата, докато стане кафеникава на цвят. Оставете я да изстине леко, след което извадете зърната от кочана. Ако не разполагате с достъп до барбекю, просто извадете зърната от кочана и ги изпечете, докато леко покафенеят в горещ тиган за сотиране.
В средно голяма тенджера, излейте бульона и го оставете да заври на умерено висока температура. Намалете топлината, за да се запази топъл, след като започне да къкри.
В същото време, в една голяма тенджера на средна температура на котлона, разтопете 2 супени лъжици от маслото. Добавете лука и пържете, като разбърквате често, докато омекне, за около 3 минути. Добавете ориза и отново разбъркайте, докато зърната станат напълно покрити с масло, за 1 до 2 минути. Изсипете виното и продължете с разбъркването, докато по-голямата част от виното се изпари.
Добави царевицата в тиган, след това излейте 1 чаша от бульона към ориза и варете на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докато течността се абсорбира. Продължете постепенно да добавяте по 1 чаша бульон, като разбърквате ризотото и изчаквате, докато течността се абсорбира напълно, преди да добавите още. Ризотото е готово, когато оризът е мек и сосът стане кремообразен, за около 20 минути.
Разбърква се останалата 1 супена лъжица масло с пармезана и се добавя към готовото ризото. Подправете със сол и черен пипер и сервирайте ястието, гарнирано с пресен магданоз или босилек. Няколко печени чери домати също са прекрасни за гарниране.

Ризото с кълнове от грах

rizoto

Всяко време на годината е подходящо за здравословно хранене, но пролетта и лятото са най-предпочитани за нискокалорични и питателни храни. Такова е и последното ни предложение за ризото. Това е вкусно постно основно ястие или прекрасна гарнитура за всички видове месо. Също така ще бъде хубаво с малко печено пилешко отгоре. Подготовката отнема около 5 минути, а приготвянето – 30. Ето как да си направите 4 порции от това ризото:

Необходими продукти за ризото с кълнове от грах:

4 чаши пилешки бульон
2 супени лъжици краве масло
3 супени лъжици зехтин
1 голям лук, ситно нарязан на кубчета
1 1/2 чаши ориз
1/4 чаша сухо бяло вино
2/3 чаша прясно настърган пармезан
1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
2 супени лъжици настъргана лимонова кора (плюс още за гарнитура)
1/2 супена лъжица краве масло
Пресни кълнове от грах

Инструкции за приготвяне на  ризото с кълнове от грах:

rizoto

Излейте пилешкия бульон в голяма тенджера и оставете да къкри на средна температура на котлона. След това намалете топлинната на огъня и го покрийте с капак, за да се запази топъл.
В голям тиган на умерена температура стопете 2 супени лъжици масло със зехтин. Добавете лука и задушавайте, докато омекне, за около 5 минути. Добавете ориза и гответе, като разбърквате непрекъснато, докато ориза е добре покрит с масло, за около 1 минута. Добавете виното и отново разбъркайте, докато виното се изпари, за около 30 секунди. Добавете 1 черпак от топлия пилешки бульон и оставете да къкри, като разбърквате периодично, докато течността се абсорбира. Добавете останалия бульон на дози по 1 черпак, което позволявате на бульона да се абсорбира напълно, преди да добавите още и разбърквате често, докато оризът стане кремообразен и нежен, за около 30 минути.
Когато оризът е готов, прибавете пармезана и 1/2 супена лъжица масло. Сложете една пълна шепа от граховите кълнове и варете, като разбърквате често, докато те омекнат. Накрая прибавете лимоновия сок и лимоновата кора. Овкусете ризотото със сол и черен пипер. Опитайте на вкус и при необходимост добавете още лимонов сок и / или кора. Сервирайте в порционна чиния и гарнирайте с пресни грахови кълнове и настъргана лимонова кора отгоре.

Добър апетит!

rizoto

 

източник:seasonsandsuppers.ca