Рецепти

Предястия – интересни идеи за всеки повод

predqstiq

predqstiq

Предястия рецепти и идеи за всеки повод.

Ако не искате да сервирате студени предястия и искате да се представите като добра домакиня, може да очаровате всички в компанията с тези предястия за гости. Не подценявайте въздействието на ароматните топли предястия, които са много по-вкусни, но те все пак са подходящи за хладните вечери. За летните партита и специални поводи е по-добре да заложите на охладени предястия с плодове и разнообразни салати със сезонни зеленчуци.

Предястия – идеи за всеки повод

Фокача с домати и чесън

predqstiq

Едва ли има някой, който да устои на вкуса и мириса на топъл хляб. Тази апетитна фокача е идеалното решение, ако не предпочитате предястия с яйца. Имайте в предвид, че подготовката й ще отнеме около 4 часа и 30 минути, а печенето – около 30 минути, така че замесете тестото преди да се захванете с основните ястия за вечеря. Ето как да си направите фокача, достатъчна за компания от 8 души:

Необходими продукти:

recepti za predqstiq

За тестото:
1/2 чаена лъжица суха мая или мая на кубче
3/4 чаша топла вода от чешмата
1/2 чаена лъжица захар
4 супени лъжици зехтин
1 1/2 чаени лъжици кашер сол
1/2 чаена лъжичка чесън на прах
3 чаши брашно
За билковото масло:
1 1/2 чаена лъжица прясно нарязани листа босилек (или 3/4 чаена лъжица сушен босилек)
1 1/2 чаена лъжица прясно нарязан магданоз
1/2 чаена лъжичка чесън на прах
Сол и черен пипер
3 супени лъжици зехтин
8 печени домати рома (или 8 консервирани домати)
2-3 супени лъжици настърган пармезан

Начин на приготвяне:

predqstiq

Изпечете доматите: Загрейте фурната до 210 градуса. Сложете доматите в голяма тава. Поръсете с малко зехтин и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Изрежете малък процеп в горната част на всеки домат. Печете в предварително загрята фурна за около 1 час. Охладете, а след това прехвърлете зеленчуците в купа и съхранявайте в хладилник за по-късно.
За да се направите тестото за фокачата: В голяма купа комбинирайте маята с топлата вода и захарта. Оставете да престои в продължение на 5 минути. Добавете зехтин, сол, чесън на прах и 2 чаши брашно. Смесете, за да се комбинират. Започнете да добавяте допълнително брашно, на малки порции, докато получите гладко, влажно тесто.
Прехвърлете тестото на набрашнена работна повърхност. Оформете в до една топка, покрийте с чиста кърпа и оставете да престои 20 минути.
Подгответе маслото с билки: Комбинирайте всички съставки за него в малка купа и разбъркайте добре, за да се съчетаят. Заделете на страна.
След като тестото е отпочинало, намажете дъното на правоъгълна тава със зехтин. Разточете тестото в точния размер на тавата (с помощта на малко брашно, ако е лепкаво), след това го прехвърлете е нея, натиснете го към краищата с вашите пръсти. Намажете с билковото масло равномерно отгоре и съхранявайте в хладилника в продължение на 3 часа.
След 3 часа, извадете фокачата от хладилника. Прецедете течността от доматите и ги подредете отгоре. Поръсете с настърган пармезан.
Загрейте фурната до 160 градуса. Покрийте фокачата с подмазано парче найлон и сложете тавата в предварително загрята фурна да втаса за около 30-40 минути или докато тестото се повиши леко над стените на тавата.
Печете на 160 градуса във фурната до златисто кафяво, за около 30 минути. Нарежете на квадратни парчета или на филийки.

Предястия с диня

predqstiq

През лятото са на почит охладените предястия и салати, ето защо ви предоставяме възможността да бъдете перфектните домакини на едно парти карай басейна или в градината, като предоставите на гостите си тези бързи и лесни предястия с диня. Приготвят се само за 20 минути, а изглеждат толкова ефектно. Ето как може да си ги направите така, че да стигнат за компания от 8 души:

Розички с прошуто и диня:

predqstiq

Необходими продукти:

8 парчета диня, нарязана на кръгли и не много дебели парчета

Прошуто филийки, сгънати на половината на ширината и завити като розички
Нарязан шам фъстък за украса
Листа от мента за украса

Начин на приготвяне:

Нарежете динята на кръгчета и ги поставете върху чиния за сервиране. Вземете парче прошуто и го сгънете на половина по дължина. Като започнете от единия по-къс край, навивайте хлабаво. С помощта на остър нож, отсечете долната 1/3 от ролката. Леко освободете на върха и сгънете няколко слоя навън. Поставете в горната част на динения кръг и за по-сигурно закрепете розичката с малък  шиш. Украсете с листа от мента и нарязан шам фъстък.

Шишчета с диня и фета

predqstiq

Необходими продукти:

парчета диня без семки, нарязани на кубчета

фена сирене на кубчета

листа крес

Краставица, обелена и нарязана на кубчета
Нарязан шам-фъстък за гарниране

Начин на приготвяне:

Нарежете кубчета от краставица, фета и диня и се постарайте  всички да бъдат със същия размер. Внимателно и бавно направете дупка в центъра на фетата, преди да нанижете парчетата на шишовете, за да се избегнете натрошването на сиренето. Поставете купчината кубчета заедно, поставяйки крес листа между слоевете. Поставете върху чиния за сервиране и гарнирайте с нарязан шам фъстък.

 Звездовидно динено предястие върху лъжица

predqstiq

 Необходими продукти:

диня, нарязана под формата на звезда с форма за сладки

люти чушки, нарязани на шайби, а след това разполовени

сок от лайм

лайм, нарязан на шайби, а след това разрязан на четвъртини

листа мента за украса

Начин на приготвяне:

Напълнете всяка лъжица с малко лимонов сок. Поставете парче диня с форма на звезда в лъжицата. Отгоре поставете половин резен чушле. Гарнирайте с листа мента и една четвърт лимон.

Триъгълни резени диня за предястие

predqstiq

 Необходими продукти:

диня, нарязана на триъгълни парчета с кората

натрошено козе сирене

балсамова глазура

листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

Нарежете динята на клинове и ги поставете върху  чиния за сервиране. Поръсете отгоре с натрошено козе сирене и нарязани листа от босилек. Точно преди сервиране, украсете с балсамова глазура.

Предястия с рибен такос и крем от авокадо

predqstiq

Симпатични и ефектно изглеждащи предястия, изработени от мини такос с риба и крем от авокадо. Подготовката отнема около 30 минути, а приготвянето – 15. Ето как да си направите 12 порции от тях:

Необходими продукти:

450 грама бяла риба
Шест малки царевични или брашнени питки

За рибния сос:
1/4 чаша зеленчуков или рапично масло
2 чаени лъжички чили на прах
Сок от един малък лайм
1/4 чаша магданоз листа

Пико де Гало:
1/2 люта чушка, нарязана на кубчета
1 малка глава лук, нарязана на кубчета
1 голям домат без семките, нарязан на кубчета (или чери домати, нарязани на малки парченца)
1 супена лъжица сок от лайм
1 супена лъжица нарязан магданоз

За авокадо крема:
1/4 чаша заквасена сметана
вътрешността от едно узряло авокадо
Сок от един малък лайм
Щипка сол

За сервиране:
Кориандър листа за гарниране
филийки лайм

Начин на приготвяне:

predqstiq

За тортила купичките: Нарежете всяка тортиля на 4 четвъртинки. Загрейте фурната до 180 ° С. Натиснете парчетата тортиля в тава за мъфини. (Ако питки изглеждат прекалено стегнати, ги сложете в микровълновата за 10 секунди, за да омекнат). Натиснете добре и сгънете леко, така че те останат вътре, но бъдете внимателни да непробиете дупка на дъното. Поставете тавата в предварително загрята фурна. Проверете по време на първата минута на готвенето в случай, че някое парче изскочи от формата. Ако е така, леко го натиснете надолу. Печете в продължение на 8-10 минути, докато станат твърди и започнат да добиват кафяв цвят около ръбовете. Оставете да се  охладят в тавата.
За рибения сос: Комбинирайте съставките за соса в кухненски робот и разбивайте, докато получите гладка консистенция.
За Пико де Гало: Комбинирайте всички съставки в купа.
За авокадо крема: Комбинирайте всички съставки в кухненски робот и разбивайте, докато получите гладка смес. Сложете в хладилник, докато е необходим.
За готвенето на рибата: Нагорещете солена плоча на гореща скара за 30 минути. Леко начукайте едната страна на рибата с дървено чукче и поставете с тази страна надолу върху горещата солна плоча. Гответе за около 3 минути. овторете процедурата и с другата страна и обърнете рибата. Гответе за още 3 минути или докато стане готова. Извадете и съхранявйте в хладилник, докато станете готови да ги използвате.
За аранжирането: Поставете парче от охладената бяла риба в печените тортиля чаша. С лъжица сложете вътре малко от Пико де Gallo около него и отгоре покрийте с  крем от авокадо. Гарнирайте с магданоз листа. Облегнете пълните тортила чаши до тънък резен лайм, за да останат в изправено положение.

източник:seasonsandsuppers.ca