Рецепта за ризото с лимон и рукола, която ще допадне на всички, които избягват консумацията на месо. Тя лесно ще се превърне в едно от любимите ви ястия, защото се приготвя лесно и ухае прекрасно. Ароматните гъби ще добавят леко месен вкус. Може да сервирате това ризото с лимон както за основно, така и за гарнитура към печено пиле, риба или скариди.
Рецепта за ризото с лимон и рукола
Всеки, който обича ризото е на ясно, че това ястие не изисква определено внимание – достатъчно е редовното разбъркване на ориза. Накрая е добре да се опита на вкус и да се добавят сол, черен пипер или още лимонов сок ако е нужно според предпочитанията. Може да приготвите рецептата без глутен, като използвате безглутенов пилешки бульон или го замените със зеленчуков. Ако не обичате специфичния вкус на руколата, може да я замените със спанак. Ето и списъка с продуктите, които ще ви трябват за приготвяне на тази рецепта за ризото с лимон и рукола, достатъчни за 2 основни безмесни ястия или 4 гарнитури:
– 1 чаша ориз
– 10 бр. гъби Шийтаке – почистени от пънчетата и нарязани на нарязани
– 4 с.л. масло
– 1 малка глава лук, нарязан на ситно
– 1/4 чаша бяло вино
– 4 чаши бульон (пилешки или зеленчуков)
– 1 с.л. настъргана лимонена кора + още за гарниране
– 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
– 1/3 чаша прясно настърган Пармезан
– Няколко шепи бейби рукола или спанак
– 1 с.л. зехтин
– Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на ризото
- В средно-голяма тенджера загрейте бульона на средно-висока степен на котлона, докато започне да ври.
- В голям тиган на средно-висока степен на котлона разтопете 3 с.л. масло и прибавете лука и бъркайте, докато омекне. След това изсипете ориза и разбъркайте за около 45 секунди, докато се покрие с мазнина. Излейте вътре виното и бъркайте за около 1 минута, докато алкохолът от него се изпари. Прибавете един черпак от топлия бульон и разбъркайте. След като се абсорбира от ориза, излейте още един черпак. Продължавайте да добавяте постепенно когато течността изчезне, докато излеете цялото количество от него.
- Междувременно, в друг тиган на същата температура разтопете 1 с.л. масло. Прибавете 1 с.л. зехтин към него и изпържете гъбите, докато придобият златисто-кафяв отенък и омекнат.
- Когато ризотото стане почти готово и прибавите последната порция бульон, прибавете лимоновата кора, сок и Пармезан. Разбъркайте добре и изсипете руколата и гответе, колкото е нужно.
- Сервирайте ризотото в плоска чиния с гъби отгоре и лимонова кора.
- Добър апетит!