- Advertisement -
Рецепти

Печена пуйка – традиционна рецепта за Коледа

pechena puika za koleda

Ето една лесна рецепта за печена пуйка за Коледа. Има много и различни рецепти за пуйка – със зеле, с кестени, пълнена пуйка и т.н., които може да използвате като опция за приготвяне на пуйка за Коледа. Но, ако до сега не сте приготвяли Коледна пуйка, най-добре е да не рискувате и да заложите на нещо по-лесно и сигурно. Предлагаме ви да опитате такава традиционна печена пуйка на фурна, с която няма как да сгрешите.

Рецепта за печена пуйка на фурна за Коледа

pechena puika za koleda

Единственото нещо, което трябва да съобразите с приготвянето на печена пуйка е времето, в което ще оставите месото да се изпече във фурната. Индивидуалното печене в случая се определя от килограмите на месото, което ще готвите.

По желание, може да сервирате готовата печена пуйка за Коледа с картофи и други зеленчуци. Ето и как да си приготвите рецептата:

Необходими продукти за печена пуйка:

 – една пуйка

 – сол

 – прясно смлян черен пипер

Приготвяне на печена пуйка:

Загрейте фурната на  190 C. Почистете пуйката и извадете всичките й вътрешности. Претеглете пуйката, за да прецените приблизително колко време ще бъде необходимо за печенето й.

Поставете пуйката в тава за печене, овкусете отгоре на вкус със сол и черен пипер, а след това я покрийте хлабаво с лист алуминиево фолио.

Печете в центъра на предварително загрятата фурна. Гответе пуйки с тегло по-малко от 4 килограма в продължение на 20 минути на кг плюс 70 минути. За пуйки повече от 4 кг е необходимо време за готвене по 20 минути на кг плюс 90 минути. Ако използвате плънка, оставете птицата във фурната за 20 минути допълнително време за готвене на 500 грама плънка.

Отстранете фолиото за последните 30 минути на готвенето, за да позволите на пуйката да получи апетитен кафяв загар.

След като се изпече добре, отстранете пуйката от фурната, покрийте я с фолио и я оставете да престои 5-10 минути, преди да я разрежете. Това запазва повече от соковете и остава по-сочно месото.

Добър апетит!

източник:hellomagazine.com