Рецепти

Ябълков пай – 3 различни рецепти

Ябълков пай като решение за десерт или компания на чаша кафе може да приготвите по няколко начина. Разбира се,  основните съставки на най-срещаните за ябълков пай рецепти включват плодове, канела, захар и брашно, но има и малки различия както в използваните продукти, така и в начина на приготвяне. Подбрахме три предложения, от които може да изберете онова, което ви допада най-много. А защо не опитате и трите, за да разберете коя за вас е идеалната рецепта за най-хубавият ябълков пай?

Рецепти за ябълков пай

qbulkov-pai

Бадемов ябълков пай

Ако не търсите рецепта за класически ябълков пай, опитайте тази модернизирана версия, която не включва красиво изглеждаща като на снимка плетеница от маслено тесто, която покрива плодовете. Получаването на именно такава коричка плаши повечето неопитни домакини, ето защо много от тях предпочитат да приготвят по-лесна декорация като тази. Този бадемов пай с ябълки започва с маслена кора, която се топи в устата. След като се изпече, се пълни с кремообразен бадемов пълнеж. Тайната тук е да се използват ябълки, които ще запазят формата си, когато са термично обработени.

Необходими продукти:

ЗА КОРИЧКАТА:
200гр. брашно, пресято
70 гр. пудра захар, пресята
25 гр. бадемово брашно
1/2 чаена лъжичка сол
120гр. безсолно краве масло, студено и нарязано на малки кубчета
1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 средно яйце
ЗА ЯБЪЛКИТЕ:
3 SweeTango ябълки, обелени и почистени от семките
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици масло
ЗА КРЕМА:
100гр. безсолно краве масло
100 гр. пудра захар, пресята
2 средно големи яйца
100 гр. бадемово брашно
10 гр. царевично нишесте
1 чаена лъжичка ром или  ванилов екстракт

 Начин на приготвяне:

qbulkov-pai

Приготвяне на коричката:

Комбинирайте брашното, захарта, бадемовото брашно и солта в голяма купа. Добавете кубчетата масло и с помощта на пръстите си намачкайте маслото със сухите съставки, докато текстурата наподоби пясък, а парченцата масло са не по-големи от грахчета. Можете да използвате кухненски процесор, ако така ще ви е по-лесно.
Добавете ваниловия екстракт и яйцето. Като използвате ръцете си, мачкайте тестото, докато стане гладко. След това оформете топка, сплескайте и я увийте във фолио. Сложете в хладилника за поне 2 часа преди да го използвате.
Когато сте готови, предварително загрейте фурната до 180 градуса. Прехвърлете тестото върху работна повърхност, леко поръсена с брашно. Леко поръсете горната част на тестото и точилката с брашно и разточете тестото в кръг с диаметър поне 30 и дебелина около 3 см.
Поставете в намаслена и набрашнена формичка за пай. Изрежете краищата и подгънете.
Покрийте с голям квадрат пергаментова хартия или алуминиево фолио, притискайки тестото точно към краищата и страните на формичката. Напълнете с нещо тежко  или с бобови зърна, като внимавате да покрият дъното.
Печете коричката, докато краищата станат леко златисти, около 15 минути. След това извадете тежеста от вътрешната страна и върнете кората във фурната, печете отново за още 5 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине преди пълнене.

Приготвяне на ябълките:

Нарежете ябълките, като внимавате резените да не са прекалено тънки, за да не станат твърде меки при готвене.
Прехвърлете ябълките в купа и ги поръсете със захарта.
В голям тиган, на среден огън, разтопете маслото и гответе ябълките до златисто, около 10 минути. Извадете и оставете настрани.

Приготвяне на бадемовия пълнеж:

С  помощта на миксер разбийте маслото до пухкава консистенция. След това добавете захарта, яйцето и разбъркайте до гладкост.
Добавете брашното, царевичното нишесте и разбъркайте добре, докато не останат бучки. Добавете последно рома (или екстракта от ванилия) и  разбъркайте за последно.

Сглобяване на ябълковия пай:

Разстелете бадемовия крем върху коричката за пай. След това разпределете резените ябълки върху крема, без да натискате прекалено много.
Печете в предварително загрятата фурна за 30 минути.
Поръсете с пудра захар и сервирайте.

Веган домашен ябълков пай

qbulkov-pai

Традиционната рецепта за ябълков пай може да се окаже един от най-любимите ви десерти. И тъй като нищо не може да се сравни с домашно приготвеното ястие, заложете на сигурното и поднесете на семейството или на гостите си парче възхитително топъл и ароматен пай от ябълки с маслена коричка и сочен пълнеж от плодове с канела. По желание гарнирайте с топка ванилов сладолед.

Необходими продукти:

За коричката:

¼ чаша брашно, плюс още малко за поръсване при точенето
¼ ч. л. сол
1 чаша веган масло, замразено
½ чаша + 2 с. л. ледено студена вода

За пълнежа:

5 ябълки Granny Smith (приблизително 800-1000 гр.)
1 супена лъжица лимонов сок
½ чаша кафява захар
¼ чаша бяла захар
2 с. л. Разтопено веганско масло
1 супена лъжица царевично нишесте
1½ ч.л. канела
¼ лъжица индийско орехче
¼ ч. л. сол
растително мляко за намазване на кората

qbulkov-pai

Начин на приготвяне:

На коричката:

Поставете брашното и солта в голяма купа. Използвайте ренде, за да настържете замразеното масло, след което го прибавете към брашното и разбъркайте с помощта на вилица, докато сместа заприлича на мокър пясък.
Излейте бавно ледената вода в сместа, бъркайки непрекъснато, докато се образува тесто. Ще трябва да го месите с ръце.
Обърнете тестото върху чиста набрашнена повърхност. Разделете го на 2 равни парчета, след това разточете всяко парче на кръг с дебелина приблизително 3 см. Поставете го във формата за пай и охладете поне 15 минути преди пълнене и печене.

Загрейте фурната до 180 градуса.
Обелете и почистете от семките ябълките, а след това ги нарежте на филийки. Поставете ябълковите филийки в голяма купа и добавете лимоновия сок. Разбъркайте.
Добавете кафявата захар, бялата захар, разтопеното масло, царевичното нишесте, канелата, индийското орехче и солта в купата и разбъркайте, за да покриете добре ябълките.
Добавете ябълковия пълнеж към приготвената коричка за пай. Сложете тавата в хладилника, докато разточите останалата коричка за пая. Поставете тестото отгоре върху пълнежа и леко подрежете краищата. Ако не използвате решетъчен шаблон, нарежете 3 отвора в кората. Охладете за 15 минути. Точно преди печене намажете коричката с малко растително мляко и поръсете със  захар, ако желаете.
Печете пая за 15 минути, след това намалете фурната на 150 градуса и печете за още 35 минути. Ако  коричката потъмнее твърде много или твърде бързо, покрийте горната част на пая с фолио.
Охладете пая върху телена поставка поне 2 часа преди нарязването му. Сервирайте с веган сладолед и / или веган карамелен сос, ако желаете.

Здравословен ябълков пай

qbulkov-pai

Последната за ябълков пай рецепта ще допадне на всички, които предпочитат да се хранят здравословно. Има богата ронлива коричка, сладък пълнеж и много приятни подправки. Той е идеален за Коледа, Великден или всеки друг семеен празник.

Необходими продукти:

За коричката:
1 чаша (120 g) бяло пълнозърнесто брашно
½ ч. л. смляна морска сол
4 супени лъжици (56 гр.) студено масло, нарязано на кубчета
2 ч.л. обезмаслено мляко
1 ч.л. чист кленов сироп
¾ супена лъжица екстракт от ванилия
1-2 ч.л. ледена вода

За пълнежа:
2 ½ чаши (305 гр.)  дебели резени от ябълки Фуджи, нарязани наполовина (около 2 средни)
2 ½ чаши (305 гр.) дебели резени от ябълки Гала, нарязана наполовина (около 2 средни)
1 ½ чаши (175 гр.) дебели резени от ябълки Granny Smith, нарязана наполовина (около 1 средна)
3 с. л. царевично нишесте
2 ч.л. смляна канела
¼ смлян смлян бахар
¼ ч. л. смляно индийско орехче
3 с. л. (45 мл) вода
1 супена лъжица (15mL) чист кленов сироп

Начин на приготвяне:

qbulkov-pai

За да приготвите тестото за коричката, смесете заедно брашното и солта в средна купа. Нарежете вътре маслото и с помощта на вилица разбъркайте, докато сместа наподоби груби трохи. В отделна купа разбъркайте заедно млякото, кленовия сироп, ваниловият екстракт и ½ чаена лъжичка ледена вода. Излейте течната смес върху брашнената смес и разбъркайте. Продължавайте да добавяте от ледената вода по ¼ чаена лъжичка, докато от сместа се образува тесто.

Поставете голям лист домакинско фолио на плота. С ръце оформете тестото в кръг. Поставете тестото в центъра на  фолиото, а отгоре поставете друг голям лист фолио. Покрийте го добре и охладете тестото в хладилник за поне 30 минути. (Ако е охладено повече от 1 час, оставете тестото да се размрази на плота за 5-15 минути, в зависимост от това колко по-дълго е било охладено, преди да го разточите.)

Докато тестото изстива, подгответе пълнежа. Смесете заедно ябълките, царевичното нишесте, канелата, бахара и индийското орехче, докато подправките се разпределят равномерно върху ябълките. Излейте кленовия сироп и водата и разбъркайте отново, докато резените ябълки са напълно равномерно покрити.

Загрейте фурната до 220 ° С.  Намаслете леко формата за пай, в която ще печете десерта.
Оставяйки тестото между листовете фолио го разточете, докато стане с 1 до 2 см по-широко от горната част на формата за пай. Отлепете най-горния слой фолио и внимателно обърнете тестото в подготвената тавичка. Обелете втория слой фолио и внимателно натиснете тестото. Изрежете излишното.

Изсипете пълнежа отгоре върху тестото и внимателно, но здраво натиснете, за да наместите парчетата от ябълките. Използвайте ръцете си, за да направя това. Покрийте горната част с алуминиево фолио, като се опитвате да „ударите“ центъра, така че да не докосва резените от ябълки.
Поставете покритата с фолио форма за пай във фурната. Печете пая на 220 ° С за 15 минути. Без да отваряте вратата на фурната, намалете температурата до 180 ° С и продължете да печете още 40 минути. Внимателно извадете фолиото от горната част на формата за пай и продължете да печете на 180 ° С за още 15 минути (общо 70 минути) или докато външната кора стане златиста на цвят.

Оставете пая да се охлади напълно до стайна температура, преди да го нарежете и сервирате.

Добър апетит!

 

 

източник:oliviascuisine.com

amyshealthybaking.com

whoneedssalad.com