Рецепти

Рецепта за паста Примавера с рикота

recepta za pasta primavera

recepta za pasta primavera

Когато искаме вкусно вегетарианско ястие, то често можем да се досетим за паста Примавера. Ястието може да бъде приготвено с различни зеленчуци и съдържа доста масло. Тази рецепта за паста Примавера с грах, гъби, спанак е подправена и със сирене рикота с лимон. За около 40 мин можете да имате вкусна идея за вечеря или пък обяд. А ето и стъпките:

Рецепта за паста Примавера с рикота

recepta za pasta primavera

Необходими продукти:

За пастата:
250 гр паста по избор
1 чаша пресен или замразен грах
1/3 чаша кедрови ядки
2 супени лъжици масло
12-15 нарязани гъби
2 чаши бейби спанак
прясна мента на вкус
прясна мащерка на вкус
сол и пипер
сокът от един лимон
пармезан

За рикотата:
1 супена лъжица нарязана мента
220 гр рикота
сокът и кората от един лимон
1 супена лъжица зехтин

За соса:
3 супени лъжици масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
3/4 чаша сухо бяло вино

recepta za pasta primavera

Начин на приготвяне:

Сложете в тенджера вода да заври. През това време пригответе рикотата като наситнете на ситно ментата. В малка купа добавете мента, лимоновия сок и кората му към рикота и разбъркайте. Сложете сместа в хладилника. След като водата заври, добавете 1 с.л. сол и пастата и гответе според указанията на опаковката. Три минути преди да е готова пастата добавете граха (ако е замразен) към врящата вода. Изцедете и веднага добавете соса.

Докато пастата се готви, може да подгответе соса. Загрейте тиган на среден огън. Добавете една супена лъжица масло, а когато се разтопи прибавете нарязания лук и бъркайте за около 2-3 мин. Добавете чесъна и гответе за около 1 минута. Сложете бялото вино, а след това и другите две супени лъжици масло. Гответе на средна температура, докато сосът се редуцира наполовина (около 3 минути). Прехвърлете соса към пастата и грахът. В същия тиган обратно на средна топлина добавете кедровите ядки и бъркайте непрекъснато за около 2-3 минути, след което ги прехвърлете към пастата. В тигана добавете две супени лъжици масло и когато се разтопят прибавете гъбите.  Когато гъбите са напълно приготвени, сложете спанака и гответе за около 1 минута. Прибавете гъбите и спанака към пастата. Добавете сокът от 1 лимон заедно с прясната мента и мащерка, сол и черен пипер на вкус. Накрая поръсете с пармезан. Сервирайте свежата паста Примавера с рикотата.

recepta za pasta primavera s gubi spanak i grah

pasta primavera recepta

 

Източник: Oursaltykitchen.com