Тази рецепта за хляб с тиква и кокосово масло се приготвя лесно и само в една купа, така че няма да се налага да цапате и миете много съдове, за да я направите. Готовият хляб е ароматен и мек, поел от екзотичния вкус на кокосовото масло, с което е приготвен. Мирисът, който ще се носи в кухнята ви, докато се пече, ще накара всички в дома ви да седнат около масата в трепетно очакване.
Рецепта за хляб с тиква и кокосово масло – продукти
– 1 чаша бяла кристална захар
– 1/2 чаша кафява захар
– 1 чаша брашно тип 500
– 3/4 чаша бяло пшенично брашно
– 1 ч.л. сода за хляб
– 1 ч.л. сол
– 3/4 чаша пюре от тиква
– 2 яйца
– 1/2 чаша разтопено кокосово масло
– 1/3 чаша вода
– ч.л. ванилова есенция
– 2 ч.л. подправка за тиквен пай ( приготвя се като суха смес от 4 с.л. канела, 2 с.л. джинджифил на прах, 4 ч.л. индийско орехче, 2 ч.л. бахар и 2 ч.л. карамфил )
Начин на приготвяне
След като си набавите продуктите за тази рецепта за хляб с тиква и кокосово масло, може да започнете с приготвянето й. Ето инструкциите с последователните стъпки, които да следвате, описани под отделни точки, за по-голямо удобство:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Подмажете дъното и стените тавичка или застелете парче хартия за печене. Оставете настрана, докато приготвите сместа.
2. Смесете в голяма купа съставките: захар, брашно, подправки, сода за хляб и сол. Направете кладенче в средата и сложете в него тиквата, яйцата, маслото, водата и ванилията. Започнете да смесвате продуктите по средата и постепенно разширявайте кръга, като прибавяте и от сухите съставки отстрани. Месете, докато се получи хомогенно и гладко тесто.
3. Изсипете тестото в подготвената тавичка и го загладете отгоре с помощта на лъжица. Сложете във фурната и печете за около 55-65 минути. Може да проверите дали вътрешността му е изпечена, като използвате клечка за зъби. След като го извадите, оставете да се охлади за около 20 минути, преди да го отстраните от тавичката. Внимателно поставете готовият хляб с тиква и кокосово масло на решетка, докато достигне до стайна температура. След това, може да го сервирате или да съхранявате в пластмасов контейнер в хладилника до 5 дни.