Рецепти

Рецепти с кайма

recepti s kaima

recepti s kaima

Интересни кулинарни предложения за рецепти с кайма за всеки вкус. Ако и вие се питате “Какво да сготвя с кайма“, трябва да знаете, че има много нови вкусотии с кайма, които ви предстои да опитате. Има много и различни ястия с кайма, които засищат апетита и са любими на мнозина още от детството – пълнени чушки с кайма и ориз, шницели от кайма, супа топчета, принцеси с каймабаница с кайма, мусака с кайма, зелеви сърми с кайма, руло от кайматиквички с кайма, както и такива, които са много популярни през последните години и които вероятно вече сте приготвяли като спагети с кайма, лазаня с кайма, канелони с кайма, макарони с кайма, пълнени патладжани с кайма, пълнени гъби с кайма и т.н. Решихме да обърнем вниманието ви към няколко интересни рецепти с кайма, които се надяваме да ви вдъхновят за още идеи за вечеря или обяд.

Рецепти с кайма

Азиатски телешки кюфтета със сладко-лютив сос

recepti s kaima

Първото предложение за ястие с кайма е тези азиатска рецепта за кюфтета, към които върви добре гарнитурата от варен бял ориз. Без него, те биха били подходящи за предястие. Подготовката им отнема около 30 минути, а приготвянето – 20 минути. Ето как да си направите 16 порции от тези печени кюфтета на фурна:

Необходими продукти за кюфтета на фурна със сос:

900 грама телешка кайма за кюфтета

1 зелен лук, нарязан
2 скилидки чесън, смлени
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
2 супени лъжици прясно нарязан  кориандър
1/2 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица соев сос
1/2 чаша галета
1 яйце
1/2 чаша сладък чили сос

По желание за гарнитура:

3/4 чашасуров бял ориз
1 1/2 чаши вода

Начин на приготвяне:

recepti s kaima

Загрейте фурната на 180 градуса. Върху лист хартия за печене сложете алуминиево фолио, а отгоре – решетка.

В голяма купа, смесете заедно кайма, лук, чесън, джинджифил, кориандър, сол, соев сос, галета и яйцето. Направете от сместа малки кюфтета и ги сложете върху хартията за печене. Печете във фурната 15-20 минути или докато станат кафяви и напълно изпечени.
Малко преди да станат кюфтетата, добавете сладък чили сос в средно голяма тенджера и го нагрейте точно до момента, преди да заври. След като кюфтетата са готови, овъргаляйте ги в сладкия чили сос, докато са напълно покрити с него. Дръжте на топло преди сервиране.
Ако сервирате кюфтетата с ориз, сложете ориза и водата в голяма тенджера. Оставете да заври, след това намалете силата на котлона, за да къкри. Покрийте с капак и оставете така за 10-15 минути или докато цялото количество вода се абсорбира и оризът е мек.

Супа топчета с пармезан

recepti s kaima

Тази рецепта за супа топчета се приготвя с пилешка кайма. Пилешките кюфтенца за нея могат да бъдат направени предварително и замразени, което ще улесни следващото готвене, ако вземете повече кайма за тази рецепта за супа. Подготовката отнема около 20 минути, а приготвянето – 60. Ето как да си направите 4 порции от нея:

Необходими продукти:

За топчетата:

230 грама пилешка кайма
1/4 чаша галета или натрошен корнфлейкс
1/4 чаша ситно нарязан лук
1 скилидка чесън, смляна
2 супени лъжици пармезан
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка изсушен босилек
1/2 чаена лъжичка изсушен магданоз

За супата:

1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица меко краве масло
1/2 чаша нарязан лук
2 скилидки чесън, смляна
2 супени лъжици доматено пюре
3 чаши пилешки бульон
400 грама консервирани домати със сок
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка изсушен босилек
1/2 чаена лъжичка сух риган
1/2 чаена лъжичка изсушена мащерка
1/4 чаена лъжичка червен пипер
1/2 чаена лъжичка сол
1/4 чаша настъргано сирене моцарела (плюс още за гарнитура)

Начин на приготвяне:

recepti s kaima

Направете топчетата: В голяма купа, смесете заедно кайма, галета, лук, чесън, пармезан, сол, босилек и магданоз. Направете малки топчета от сместа, които поставете в чиния или поднос. Съхранявайте в хладилник, докато правите супата.

Направете супата: В голяма тенджера, загрейте олиото и маслото, докато се разтопи. Добавете лука и варете, докато омекне, за 5-8 минути. Добавете чесъна и доматеното пюре и гответе за още 30 секунди. Бавно излейте бульона от пиле, а след това прибавете и останалите продукти: домати, захар, босилек, риган, мащерка, червен пипер и сол. Изчакайте да заври, а след това намалете котлона, за да къкри за 30 минути.
Излейте сместа в блендер и пюрирайте, докато стане гладка. Бъдете внимателни – защото сместа е гореща и ще се разшири значително в миксера, когато го включите. Ако е необходимо, пюрирайте в две партиди. Върнете обратно в тенджерата и усилете котлона, за да заври.
След като кипне, се добавят топчетата. Готвят се 7-10 минути или докато са напълно сготвени. Прибавя се и сиренето, докато се разтопи. Сервирайте в купички и гарнирайте с допълнително моцарела.

Сандвичи с кюфтета

recepti s kaima

Последното предложение за рецепти с кайма са тези сандвичи с кюфтенца и лучен сос, поднесени в хрупкави багети. Подготовката им отнема около 30 минути, а приготвянето – 40. Ето как да си направите 4-6 броя от тях:

Необходими продукти:

За кюфтетата:

450 грама пилешка кайма
1/2 чаша галета
1/4 чаша ситно нарязан пресен пармезан
2 супени лъжици ситно нарязан лук
1 супена лъжица чеснова паста
1 супена лъжица изсушен босилек
1 супена лъжица изсушен магданоз
1 чаена лъжичка сол
1 яйце

За соса:

1 супена лъжица зехтин
1/4 чаша нарязан лук
400 грама консервирани нарязани на кубчета домати със сок
2 чаени лъжички чеснова паста
2 чаени лъжички изсушен босилек
2 чаени лъжички изсушен магданоз
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол

4-6 багети

настъргани пармезан и моцарела за поръсване

Начин на приготвяне:

recepti s kaima

Загрейте фурната до 200 градуса. На дъното на правоъгълна тава  сложете лист хартия за печене или алуминиево фолио и поставете решетка на отгоре.
В голяма купа, смесете заедно:  пилешка кайма, галета, сирене, лук, чесън паста, босилек, магданоз, сол и яйце. Объркайте добре сместа и с ръце оформете малки кюфтета (около 16-18 кюфтета) и го поставете върху решетката. Печете ги за 25-30 минути или докато станат кафяви отвън. Ако ще ги сервирате веднага, оставете фурната включена.
Докато кюфтетата се пекат, направете соса. В голяма тенджера загрейте маслото, докато стане горещо. Добавете лука и варете в продължение на 3-5 минути или докато омекне. Добавете доматите със сока, чесновата паста, босилека, магданоза, захарта и солта. Гответе на средно-слаб огън за 20 минути, като разбърквате често.
Внимателно добавете доматената смес в блендер и пюрирайте, докато се получи гладка консистенция. Изсипете соса обратно в тенджерата.
Потопете готовите кюфтетата в соса и поставете по 3-4 кюфтета върху всяка разрязана надлъжно багета. Поръсете отгоре с пармезан и моцарела. Печете на лист хартия за печене за 10 минути или докато багетите са препечени и сиренето се разтопи. Сервирайте веднага.

Добър апетит!

източник:chocolatemoosey.com